Wanneer ben je toe aan belijdenis?
Ds. W.J. van den Brink | Geen reacties | 27-03-2025| 11:44
Vraag
Ik ben een meid van 18 en loop al een tijdje te worstelen met vragen rondom bekering. Ook denk ik aan het doen van belijdenis, maar wanneer ben je daar aan toe? Moet je bekeerd zijn om belijdenis te doen of mag je ook belijden dat je niet zonder Jezus kunt in je leven maar nog niet zeker bent van je bekering? Of is het doen van belijdenis meer dat je instemt met de leer van de kerk?
In de kerk ben ik wel eens geraakt door een preek en daardoor weer aan het Bijbel lezen en het onderzoeken van het Woord gegaan. Vaak word ik daarna weer meegesleept in de drukte van het leven en ben ik er weer minder mee bezig. Ik merk ook dat ik dan weer makkelijker ben in het doen van zonden. Als ik dan weer een keer word aangesproken word in de kerk, of dat ik merk dat God op een andere manier tot mij spreekt, ga ik weer bezig met het Woord. En zo gaat dat vaak door.
Ik vind dat best wel aangrijpend want als ik zo m'n hele leven doorga eindig ik nog zonder God. Als ik echt bezig ben met het Woord krijg ik soms ook het verlangen om belijdenis van mijn geloof te mogen doen. Maar als ik dan weer zo afgedwaald ben krijg ik weer grote twijfels. En hoe weet je echt dat je bekeerd bent en rust gevonden hebt in God? Graag zou ik antwoord willen krijgen van een dominee uit de HHK.
Antwoord
Beste jongedame,
Mooi dat je deze vraag stelt en op zoek gaat naar een antwoord. In mijn antwoord geef ik je drie overwegingen mee, gebaseerd op wat ik in je vraag hoor doorklinken.
1. Belijdenis doen. Je denkt serieus na over het doen van belijdenis, maar je weet niet precies wat het belijdenis doen inhoudt. Doe je belijdenis van je bekering? Stem je in met de leer van de kerk? Zelf denk ik altijd aan Romeinen 10:9-10. Paulus zegt daar heel helder waar het in de belijdenis ten diepste om gaat. “Namelijk, indien gij met uw mond zult belijden de Heere Jezus, en met uw hart geloven, dat God Hem uit de doden opgewekt heeft, zo zult gij zalig worden. Want met het hart gelooft men ter rechtvaardigheid en met de mond belijdt men ter zaligheid.” Belijdenis doen is dus allereerst een zaak vanuit het hart, waarbij dat hele hart gericht is op de levende, opgestane Christus. Je denkt toch niet dat God tevreden is met een belijdenis van de lippen waar het hart niet bij betrokken is? (Zie Jesaja 29:13). Het gaat toch om belijdenis doen van het geloof? Dat geloof richt zich allereerst op de levende Zaligmaker. Tegelijkertijd heeft dat geloof alles te maken met de kennis van de leer, die naar de godzaligheid is. Dat klinkt ook door in de belijdenisvragen die gesteld worden (zoek deze vragen maar eens op). Wie zo belijdenis doet, weet tegelijkertijd dat het geloof zwak en aangevochten kan zijn en daarom geloofsversterking nodig heeft. Daarom wijs ik je ook graag op het opschrift van het Kort Begrip, zoals die achter in het psalmboek te vinden is. In dat Kort Begrip worden namelijk de belangrijkste zaken van de geloofsleer behandeld. En wat doet iemand die dat geloof gaat belijden? Toegang vragen tot het heilig avondmaal. Daarmee begint het Kort Begrip. Er is dus aandacht voor het zwakke geloof, dat versterking en voeding nodig heeft.
2. Bekering. Ik zou je willen vragen: waar denk je eigenlijk aan bij het woord ‘bekering’? Veel mensen zeggen: ik moet bekeerd worden. Maar als je dan doorvraagt, dan weten veel kerkgangers niet wat dat concreet inhoudt. Bekering is, letterlijk gezien, anders leren denken. Anders over God gaan denken. Anders over jezelf gaan denken. Anders over de Zaligmaker gaan denken. Bekering heeft alles te maken met het afsterven van de oude mens en de opstanding van de nieuwe mens. Dat is vooral de ‘geestelijke’ kant van de bekering. Bekering heeft tegelijkertijd ook een hele ‘praktische’ kant. Het is breken met concrete zonden. Diep van binnen weet jij heel goed welke zondige praktijken de afstand tussen God en jouw hart vergroten. Breek met deze zondige praktijken! En probeer op een hele concrete manier je leven zó in te richten, dat je gedisciplineerd uit de Bijbel gaat lezen (neem het leesrooster van R.M. McCheyne maar als uitgangspunt) en ga andere geestelijke boeken lezen. Lees goede boeken die door bijvoorbeeld Geloofstoerusting uitgegeven worden. Of lees de boeken van Ryle, het “Hart van het Christelijk geloof” bijvoorbeeld. Als je deze boeken biddend en met verwachting leest, zul je ontdekken dat je antwoorden krijgt op heel veel geestelijke vragen.
3. De Heere Jezus Christus. Je schrijft dat je wel eens geraakt bent door een preek. Dat er serieuze momenten in je leven zijn. Weet je wat mij opvalt? Dat jij slechts één keer de naam van de Heere Jezus noemt. Jij hebt allereerst de HEERE Jezus nodig! Hij is de Deur tot God (Johannes 10:9). Jezus zegt, dat Hij de Weg, de Waarheid en het Leven is en dat niemand tot (God de) Vader komt, dan door Hem (Johannes 14:6). Jezus is de énige Middelaar tussen God en de mensen (1 Timotheüs 2:5). Elke dag dat je verder leeft zonder met je zonden te vluchten tot Jezus Christus, is een verloren dag. Wie de Zoon heeft, die heeft het leven, maar wie de Zoon van God niet heeft, die heeft het leven niet (1 Johannes 5:12). Het is Gods gebod dat jij gelooft in de Naam van Gods eniggeboren Zoon. Deze Zaligmaker wordt jou, heel persoonlijk, aangeboden. Jij mag Hem aannemen en moet Hem aannemen (Johannes 1:12). Dat is het aller, allerbelangrijkste in jouw leven. Want zolang je niet in de Heere Jezus gelooft, rust de toorn van God op je (Johannes 3:36). Heel bewust laat ik al jouw andere vragen even rusten. Het gaat allereerst om het geloof in deze Zaligmaker. En bij de onafscheidelijke vruchten van dat ware geloof, horen bekering en vrede en liefde enz. Vertrouwend op deze Zaligmaker, kun en mag en wil je belijdenis doen. Zegen!
Hartelijke groeten,
Ds. W. J. van den Brink
Dit artikel is beantwoord door
Ds. W.J. van den Brink
- Geboortedatum:04-11-1972
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Scherpenzeel (Gld)
- Status:Actief
