Vanaf je geboorte op de brede weg wandelen
Ds. J.A. Mol | Geen reacties | 20-03-2025| 08:09
Vraag
Bij het bestuderen van de afbeelding van de brede en smalle weg komen er wat vragen bij me op. Wandel je van nature (vanaf je geboorte) op de brede weg? Of kun je dat in je kindertijd als zodanig nog niet zeggen (ondanks dat je als baby/kind al zondaar bent) en blijkt als het ware pas bij het ouder worden op welke weg je wandelt en welke keus je maakt (hoewel de keus van de smalle weg gewerkt wordt door de Heilige Geest en geen eigen keuze is, maar omdat je door het geloof in Jezus, uit genade, zalig bent geworden - wedergeboorte). Er zijn in de Bijbel ook mensen die van jongs af aan de Heere gevreesd hebben, bekeerd zijn als ware, zoals bijvoorbeeld Johannes de Doper. Je kunt van hem (ondanks dat hij ook zondaar was en gezondigd zal hebben) toch niet zeggen dat hij op de brede weg heeft gewandeld?
Er is een boek genaamd 'Breed óf smal' dat toelichting geeft bij deze plaat geschreven door ds. J. de Kok. Er staat echter niet bij vanaf welke leeftijd. Is het aan te raden dit met basisschool kinderen en/of pubers te lezen of kan dit ook juist ook verwarrend voor ze zijn, omdat de brede weg vooral dingen laat zien van oudere mensen en niet basisschoolkinderen (zoals wijn/alcohol drinken, hoeren, balzalen, schouwburg, speelhuizen, enzovoorts). Jonge kinderen kunnen zich afvragen of ze wederom geboren - bekeerd zijn (poortje), (toch mogelijke begrippen voor ze), terwijl ze in hun kinderlijke eenvoud wel geloven in de Heere Jezus. Vanaf welke leeftijd is het aan te raden dit te lezen?
Antwoord
Beste vriend(in),
Op welke weg wandel je? De brede of de smalle weg? Gaat in door de enge poort! Het is de eerste van vier vermaningen waarmee de Heere Jezus de Bergrede afsluit. De discipelen, de menigte en de godsdienstige leiders worden opgeroepen een keuze te maken. Het is vóór of tegen Jezus. Zo nauw komt het. Zo radicaal is het.
De bekende afbeelding van de brede en smalle weg is hier een duidelijke illustratie bij. Van nature wandelen we niet op de smalle weg. We worden niet geboren als wedergeborenen. Daar mogen we niet van uitgaan, al zijn er inderdaad uitzonderingen als Johannes de Doper. Maar dan zal dat ook blijken in ons leven. Kortom, wedergeboorte is nodig. Maar vergeet niet dat we geboren worden als verbondskinderen. Tenminste als we uit christelijke ouders geboren worden. Let op de rijke verbondstaal van het doopformulier!
Het heil is voor ons en voor onze kinderen! Hoe rijk en ongelooflijk is dat! Alles wat wij en onze (jonge) kinderen nodig hebben, is ons reeds toegezegd. Hoe voeden wij onze kinderen op? Wat leren we ze bidden? Welke Godsbeeld krijgen zij overgedragen? Is dat Bijbels? Hoe rusten wij hen toe? Welke kinderbijbel gebruiken wij? En zo zijn er nog wel heel wat vragen te stellen.
Zo worden wij ook geroepen onze kinderen te onderwijzen. Op Bijbelse wijze. Aansluitend bij hun vermogen en begrip. Op die wijze mogen we ook woorden geven aan het onderwijs en het appél dat klinkt in Mattheüs 7:13-14. Het genoemde boek over de afbeelding ken ik niet. De brede en smalle weg kunnen we in de opvoeding eenvoudig voor ogen schilderen met voorbeelden die aansluiten bij het kind. Het is mooi als dit boek daar behulpzaam bij is en ook jezelf daarin onderwijst.
Met hartelijke groet,
Ds. J. A. Mol
Lees ook 'Wel wedergeboren maar Christus niet kennen' waarin het boek van ds. J. de Kok ter sprake komt.
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J.A. Mol

Bijzonderheden:
Bekijk ook: