Belijdenis herhalen of niet opnieuw doen (2)
M.M. van Winkelen | Geen reacties | 17-03-2025| 10:20
Vraag
Ik heb een vraag aan M. M. van Winkelen n.a.v. zijn antwoord op mijn vraag: 'Belijdenis herhalen of niet opnieuw doen'. Dank voor uw antwoord, het is me wat duidelijker geworden. Toch heb ik nog vragen. Als ik u goed begrijp bestaat geloofsbelijdenis doen uit twee delen: voor God en voor Zijn gemeente. Het eerste doe je eenmalig en is dus een herhaling. Mijn vraag gaat over het tweede deel: voor Zijn gemeente. Is dit ook een herhaling? M.i. niet, maar is het een nieuwe verklaring.
Als iemand bijvoorbeeld overkomt naar de Gereformeerde Gemeenten vanuit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (of een andere kerk met uitzondering van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland) en daar destijds verklaard heeft dat de leer van die kerk de zaligmakende leer is overeenkomstig Gods Woord, dan wil de kerkenraad opnieuw die verklaring over de leer nog eens uit de mond van de desbetreffende persoon horen. Blijkbaar zijn ze het er niet mee eens of hebben hun twijfels dat de leer van de Ger. Gem. in Ned. of van die andere kerk hetzelfde is als van de Ger. Gem. Kunnen ze dit niet gewoon eerlijk zeggen en dat je wat betreft het tweede deel deel (voor Zijn gemeente) opnieuw belijdenis aflegt?
Verder zegt u, dat men respect heeft voor de eerder afgelegde belijdenis. Dit zou blijken uit het feit dat men niet opnieuw in het openbaar geloofsbelijdenis hoeft af te leggen. Maar er is toch geen verschil in het belijdenis afleggen voor de kerkenraad of in het openbaar voor de gemeente, want in het formulier om ouderlingen/diakenen te bevestigen staat dat: “zeg het der gemeente”, niet verstaan kan worden van heel de gemeente, maar dat de kerkenraad een vertegenwoordiging is van de gemeente. Dus als iemand belijdenis voor de kerkenraad aflegt is dit inhoudelijk precies hetzelfde als in het openbaar voor de heel gemeente, of zie ik iets over het hoofd?
Antwoord
Beste vragensteller,
Je stelt nog een tweetal vragen naar aanleiding van mijn eerdere antwoord. Allereerst vraag je af of het niet eerlijker is als het doen van belijdenis voor de kerkenraad doen wordt geduid als opnieuw belijdenis doen (en dus niet als een herhaling); omdat het naar jouw oordeel voortkomt uit twijfel of andere opvattingen over de leer van het kerkverband waar de persoon in kwestie uit komt. Mijn antwoord is dat dit gebruik niet zozeer voortkomt uit een behoefte om zich af te zetten tegen de leer van andere kerkverbanden. Ik wijs je erop dat belijdenis voor de kerkenraad ook wordt gevraagd bij leden die overkomen uit een kerkverband waarmee er geen officieel ‘leergeschil’ is. De reden is van kerkrechtelijk aard, het eerdere ja-woord is uitgesproken in een gemeente waar kerkrechtelijk gezien geen banden mee zijn en de kerkenraad van de nieuwe gemeente vraagt daarom een “ja” van de persoon die overkomt, zodat dit ja kerkrechtelijk gezien waarde heeft in de nieuwe gemeente waarvan men deel gaat uitmaken. Ik heb dit nader uitgelegd in mijn eerdere reactie. En natuurlijk ziet de kerkenraad ook uit naar een hartelijke verbondenheid aan de leer die “in de christelijke kerk alhier geleerd wordt.” Kerkrechtelijk gezien is het niet vastgelegd of dit opnieuw belijdenis doen is, of een herhaling; geef er niet een te grote betekenis aan zou ik zeggen.
Daarnaast veronderstel je dat het openbare belijdenis doen voor een gemeente en het belijdenis doen voor een kerkenraad eigenlijk hetzelfde is. Wat betreft de kerkrechtelijke waarde van het jawoord is er inderdaad geen verschil. Het brengt je in een positie als belijdend lid met de rechten en plichten die daarbij horen. Maar in de ‘vormgeving’ zijn er duidelijke verschillen. Bij openbare belijdenis is er eerst belijdeniscatechisatie, daarna wordt er door de kerkenraad in een kerkenraadsvergadering een onderzoek gedaan naar je kennis van de leer. Als je door de kerkenraad vervolgens wordt toegelaten tot het doen van belijdenis wordt je naam aan de gemeente voorgelegd, daarna doe je in een eredienst belijdenis. Bij een belijdenis voor de kerkenraad is de procedure veel compacter.
M. M. van Winkelen
Dit artikel is beantwoord door
M.M. van Winkelen
- Geboortedatum:18-07-1981
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Den Haag
- Status:Actief

Bijzonderheden:
Ouderling in Gereformeerde Gemeenten.
Bekijk ook: