Oneerlijk familielid aangeven
ds. A. (Arjan) van Hees | Geen reacties | 14-03-2025| 16:42
Vraag
We lopen als echtpaar al geruime tijd aan tegen een gewetensvraag. Iemand in onze naaste familie kring is op financieel gebied niet eerlijk. Er wordt zwart gewerkt ondanks dat die persoon een uitkering heeft en er wordt ook geld van de diaconie aangepakt. We hebben het familielid diverse keren aangesproken dat dit niet past bij een christelijk leven, maar dat wordt weggewuifd. Wij zijn lid van een andere gemeente dan het familielid, dat maakt het nog lastiger om in gesprek te gaan. Ondertussen knaagt het aan ons geweten, maar weten we niet wat we hiermee aan moeten. Om hier iemand bij te betrekken voelt als ‘verraad’, maar om het te laten voortduren voelt als mede schuldig zijn aan de zonde. Wat is wijsheid hierin?
Antwoord
Dank voor jullie vraag. Jullie zitten in een moeilijke en lastige situatie. Een familielid is op financieel gebied niet eerlijk omdat er zwart wordt gewerkt terwijl er geld wordt ontvangen van een uitkering en van de diaconie. Jullie hebben het familielid al meerdere keren aangesproken, maar dat wordt niet ter harte genomen. Wanneer jullie dit zouden melden bij de kerkelijke gemeente van dit familielid, voelt het voor jullie als verraad.
Hoewel ik geen bewijzen heb, ga ik er vanuit dat dat wat jullie zeggen ook feitelijk klopt. Ik ga er vanuit dat jullie liefdevol en opbouwend jullie familielid hebben aangesproken. Het is de ‘toon die de muziek maakt’, maar, ik kan me goed voorstellen dat, wanneer je iemand meerdere keren liefdevol hebt aangesproken vanuit een bewogen en oprecht hart, je hoopt dat iemand daar ook iets mee doet.
Zonder een oordeel te vellen over het familielid, blijkt dat dit familielid financieel niet eerlijk is. Daar is hij/zij zelf verantwoordelijk voor en daar zal hij/zij zelf verantwoording voor moeten afleggen.
Het zal voor jullie best moeilijk geweest zijn om dit onderwerp te bespreken, maar jullie hebben er goed aan gedaan om het eerst met hem/haar te bespreken. In Mattheüs 18:15-17 lezen we ook over deze Bijbelse weg. Uit jullie vraag blijkt zelfs dat jullie dat meerdere keren hebben gedaan. De bedoeling van het aanspreken -en dat zal jullie gebed (hoop ik) ook geweest zijn- is dat iemand inziet dat hij/zij iets verkeerd doet en zich betert. Of beter gezegd ‘bekeerd’.
Jullie vragen om “wijsheid hierin” en wijsheid vinden we alleen in het Woord van God. Mattheüs 18: 17 zegt namelijk: “Als hij niet naar hen luistert, zeg het dan tegen de gemeente. En als hij ook niet naar de gemeente luistert, laat hij dan voor u als de heiden en de tollenaar zijn” (Herziene Statenvertaling).
Dit klinkt hard, maar Censura Morum, tucht in de kerk en Mattheüs 18:15-17 hebben enkel het behoud van de ander op het oog. Censura Morum kan als ‘verklikken’ voelen en tucht kan op ‘jij doet het niet goed’ lijken, maar enkel het behoud van de ander wordt daarin gezien, want het gaat om de heiligheid van God en de zuiverheid van Zijn gemeente.
Deze kerkelijke middelen en Mattheüs 18: 15-17 zijn er niet om de ander door het slijk te halen of om te laten zien dat de ander slechter is, maar we hopen en bidden dat de ander inziet dat hij/zij in zonde leeft en dat hij/zij in mag zien dat hiermee gebroken moet worden en dat zonden beleden moeten worden voor de HEERE. Wanneer zonden worden beleden, is daar ook de belofte van vergeving vanuit bijvoorbeeld 1 Johannes 1: 9.
Voor zover het mogelijk is, kan ik met jullie meevoelen dat het als ‘verraad’ voelt om het bij de kerkelijke gemeente te melden. Maar: wil je, zoals jullie het zelf ook al omschrijven, je schuldig voelen aan zijn zonden of mag het ‘verraad’ mee werken ten goede ook als daar (eventueel) kerkelijk tucht voor nodig zou zijn door jullie (eventuele) melding.
Het is zeker een ingrijpende stap wanneer je bij een andere kerkelijke gemeente melding maakt, maar wanneer je het vanuit oprechte en hartelijke bewogenheid doet, weet je dan gesteund door het Woord van God. Je hebt het behoud van jullie familielid op het oog. En hoe moeilijk het ook kan zijn, soms heb je daar een ander nodig (vooral het werk van de Heilige Geest) om dat in te zien. Daarnaast zou ik jullie willen vragen om voor jullie familielid te blijven bidden.
Ds. A. van Hees
Dit artikel is beantwoord door
ds. A. (Arjan) van Hees
- Geboortedatum:18-05-1981
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Apeldoorn
- Status:Actief
