Spijt van gemeenschap
Ds. T.A. Bakker | Geen reacties | 12-03-2025| 13:31
Vraag
Ik heb na 2-3 maanden relatie twee keer kort gemeenschap gehad. Ook al was het kort, het is wel gebeurd. De relatie is inmiddels uit en ik heb spijt van dat dit is gebeurd. Wat zijn de gevolgen hiervan voor mijn toekomst? Wat als ik belijdenis wil doen? Kan dit wel als ik dit heb gedaan? Wat moet ik met mijn schuldgevoelens?
Antwoord
Beste vragensteller,
Wat jammer dat dit is gebeurd. Ik voel de verleiding om uit te leggen waarom dit niet Gods bedoeling is, maar dat doe ik niet. Want dat heb je gezien je vraag zelf ook wel in de gaten. Ik hoop dat je niet alleen spijt hebt, maar ook berouw. Want als we ‘verkeerde dingen doen’, noemt de Bijbel dat zonde. En zonde doet Hem verdriet. Zonde zorgt voor afstand tussen de Heere en ons. Als wij berouw hebben, hebben we verdriet omdat we Hém verdriet hebben gedaan. Dan verlangen we ernaar dat de zonde verzoend wordt. Dat het weer goed is tussen de Heere en jou.
Hoe gaat dat? De duivel zegt: “Nu moet je jezelf bewijzen. Heel hard werken voor God!” En je hebt jezelf nooit genoeg bewezen... Deze weg maakt je onzeker en wanhopig. Nee, luister niet naar satan. Blijf niet bij de Heere vandaan. Ga rechtstreeks met je schuldgevoelens tot Hem. Draai er bij Hem niet omheen, maar vertel eerlijk wat er is gebeurd. Zeg Hem waarom je je schuldig voelt. Smeek Hem om vergeving. David mocht in die weg ervaren dat de Heere een vergevend God is. Lees Psalm 32 er maar op na. De Heere wil ook jou vergeving schenken. Niet vanwege jouw berouw, vanwege je bidden en smeken, maar alleen vanwege het bloed van Christus. Hij wil je zelfs als rein en rechtvaardig aanzien, alsof je geen enkele zonde had gedaan (antwoord 60 Heidelbergse Catechismus). Concreet: alsof je niet met je ex naar bed was geweest, maar totaal rein was!
Je vraagt of je nu wel belijdenis kunt doen. Dat kan zeker, want iedereen kan belijdenis doen - mits er sprake is van geloof in Christus en bekering van een zondig leven. Jouw zonde is niet openbaar geworden, als ik het goed begrijp. Daarom staat de kerkenraad in jouw geval ook niet voor de vraag of er sprake moet zijn van een vorm van schuld belijden. Het is tussen de Heere en jou. Al kan het heel goed zijn om je worsteling te delen met een ambtsdrager, die je recht in de ogen kijkt en je vanuit het Woord de weg wijst die ik je hierboven heb geprobeerd te wijzen.
Hartelijke groet,
Ds. T. A. Bakker
Dit artikel is beantwoord door
Ds. T.A. Bakker
- Geboortedatum:07-02-1995
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Giessendam-Neder-Hardinxveld en Sliedrecht
- Status:Actief

Bijzonderheden:
Bekijk ook: