Schenking of lening

Redactie Refoweb | 1 reactie | 27-02-2025| 09:31

Vraag

Ik heb een beetje een gewetensvraag op het gebied van financiën. Toen ik recent een huis gekocht heb, had ik wat extra geld nodig. Dit heeft m’n vader toen verstrekt door middel van een schenking (met ondertekende schenkingsovereenkomst). We hebben toen mondeling afgesproken dat ik het terug zou betalen zodra dit voor mij financieel mogelijk was. Is dit een lening of niet? Juridisch gezien is het een schenking die ik op eigen initiatief terugbetaal. Ook de voorwaarde “zodra dit financieel mogelijk is” past niet bij een lening. Verder betaal ik ook geen rente.

In werkelijkheid hing die terugbetaling echter natuurlijk al in de lucht toen we de schenking overeenkwamen. Maar dit staat echter nergens op schrift en is meer onder de afspraak van “zodra het mogelijk is.” Ik vraag het onder andere omdat ik bij de banken waar ik daarna geleend heb, aangegeven heb geen onderhandse lening te hebben ontvangen. Maar ook omdat ik zag dat een particuliere lening opgegeven moet worden bij de Belastingdienst. Ik wil alles wel binnen de kaders van de wet doen...


Antwoord

Er wordt gesproken over een schenkingsovereenkomst. Kennelijk is daar aanvullend een mondelinge terugbetalingsverplichting op gemaakt. De vraag is echter of er echt sprake is van een schenking. Een schenking strekt ertoe dat de ene partij, de schenker, ten koste van eigen vermogen de andere partij, de begiftigde, verrijkt. Als dit zo is beoogd, past een mondelinge afspraak voor terugbetaling niet. Er is dan geen schenking maar een lening.
 
Bijkomende vraag die bij mij opkomt, is er schenkaangifte gedaan, schenkbelasting betaald (voor 1 maart na het jaar van schenking)? Zo niet, dan sterkt dit het gevoel dat er sprake is van een lening die terugbetaald moet worden. Er is weliswaar geen aflosschema overeengekomen en geen rentevergoeding vastgesteld, maar dat doet niet af aan de intentie dat de lening terugbetaald moet worden. Nu er geen aflosschema is kwalificeert de lening als box III schuld (voldoet niet aan de voorwaarden als eigen woning-lening). Bij de ouders is het een box III vordering. De vraagsteller zal de antwoorden hebben.

Met vriendelijke groet,
D. Post, Register Belastingadviseur

Lees meer artikelen over:

financiën
Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2520 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
schoenveter
28-02-2025 / 09:38
Is het de bedoeling om alles (precies) terug te betalen (zodra mogelijk)? Zijn er afspraken over? Door het zinnetje 'zodra het financieel mogelijk is' lijkt het dat er bepaalde verwachtingen zijn of wel vrijblijvend is maar niet bedoeld is als bindend.

Beschouwd hij het geld als 'weg'? Dan klinkt het meer als vrijblijvende vrijgevigheid (ofwel gift) die je in goede overeenstemming kreeg. Als je vanuit eigen motivatie het dan teruggeeft is dat aan jou (daar kan hij daar geen aanspraak op doen). Wellicht kan je er een spaarpotje van maken, bijv. dat later als je vader ouder geworden is je hem weer op een gelijke manier kan helpen, dat klinkt vrijblijvend.

Wat ik zou doen is nog eens in gesprek gaan hierover en de afspraken eventueel te veranderen of verduidelijken (en schriftelijk maken!):
1. Wilt hij van je horen dat je het (in termijnen) gaat terugbetalen? Maak er dan een lening van.
2. Als hij er niet meer naar omkijkt en het aan jou over laat, maak dan je eigen plan waar je je goed bij voelt.
3a. Je mag het wel houden, maar hij vind het niet eerlijk tegenover evt. broers/zussen/familie dat je meer krijgt. Hij kan ervoor kiezen dat deel als voorschot op zijn erfenis te beschouwen/beschrijven en dan blijft het een (vervroegde) erfenis/gift.
3b. Je mag het wel gebruiken, maar hij wilt evt. anderen ook financieel kunnen helpen in de toekomst met dat geld, dan is het gewoon een leningvorm.

In feite is het geen lening nu want het is al van jou en niet zijn geld. Maar je wilt hier geen geruzie van krijgen. Want als die verwachtingen er wel zijn, dan geeft dat spanning. Er zijn zat oplossingen te verzinnen voor de situatie, maar laat hier geen twijfel naar elkaar over zijn.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Gemeenschap lijkt eng

Ik heb zelf een korte tijd verkering. Ik denk dan wel eens verder aan later, over een aantal jaren als ik/we getrouwd zullen zijn. Ik hoop dat we dan ook een aantal kinderen zullen krijgen. Maargoed, ...
Geen reacties
27-02-2007

Priesterlijke zegen door dominee

Als ik het Bijbelboek Leviticus en Numeri lees zijn bepaalde werkzaamheden alleen voorbehouden aan het geslacht van Aäron. Ik vraag me af, op basis van welke Bijbeltekst dominees de vrijmoedigheid heb...
Geen reacties
27-02-2020

Spijt van oordeel

Ik zit met iets heel stoms eigenlijk. Ik werk in een kleding/schoenenwinkel en laatst kwam er een meisje in de winkel met haar vriend/man en een kindje en nog een vriendin. Ik kende haar nog wel een b...
Geen reacties
27-02-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering