Geen beroep meer na losmaking van gemeente

Ds. A.J. Schalkoort | Geen reacties | 20-02-2025| 12:44

Vraag

Mij valt op dat predikanten die vanwege ontstane spanningen zijn losgemaakt van hun gemeente, nauwelijks meer in aanmerking lijken te komen voor een beroep uit een andere plaats. Dit geldt niet voor de ‘zwaardere’ kerken zoals de Gereformeerde Gemeenten en rechts daarvan, maar zeker wel voor de Hersteld Hervormde Kerk, de Christelijke Gereformeerde Kerken en ook wel de Protestantse Kerk in Nederland. Gemeenten kunnen na de losmaking weer verder en beroepen een nieuwe predikant, terwijl de losgemaakte dominee in kwestie dermate ‘beschadigd’ is dat hij geen beroepen meer krijgt. Oftewel, bij een losmaking wordt nogal eens de zwarte piet toegespeeld aan de predikant, terwijl in werkelijkheid evengoed een eigenwijze houding van de kerkenraad debet kan zijn aan de ontstane duurzame ontwrichting.

Nu mijn vraag, aan iemand uit de HHK of CGK: deelt u deels mijn observatie en hoe kan de landelijke kerk hierin deze predikanten behulpzaam zijn?

 

 


Antwoord

Helaas gebeurt dit maar al te vaak in de kerken. Je observatie is juist. Meestal worden losgemaakte predikanten niet meer beroepen. Er wordt soms zonder beide partijen gehoord te hebben, vanuit gegaan dat de predikant weer problemen zou kunnen veroorzaken als hij in een andere gemeente beroepen zou worden.

Nu moeten we niet vergeten dat sommige predikanten problemen veroorzaken vanwege bepaalde karaktereigenschappen of  door een bepaalde psychische afwijking. Jammer als een predikant niet doet aan zelfreflectie en de schuld neerlegt bij de kerkenraad. Aan de andere kant kunnen er in een kerkenraad figuren zijn die niet weten wat het betekent ambtsdrager te zijn doordat men wil heersen in plaats van te dienen. Men wil van de predikant af omdat hij niet voldoet aan bepaalde verwachtingen binnen de kerkenraad of gemeente.
 
Hoe nu te handelen? Een kerkenraad die van plan is een losgemaakte predikant te beroepen moet in gesprek gaan met de predikant. Een openhartig en eerlijk gesprek moet gevoerd worden. Ook is het belangrijk dat de kerkenraad contact opneemt met de gemeente waar de predikant eerder gediend heeft. Die kerkenraad moet open en eerlijk voor de dag komen. Naar mijn inschatting ontbreekt het soms aan openheid en eerlijkheid als het gaat om informatie verstrekt door predikanten en kerkenraden.

Hoe kan de landelijk kerk deze predikanten behulpzaam zijn? Voordat er sprake kan zijn van losmaking zal onder ander de visitatie proberen een oplossing te vinden zodat predikant en kerkenraad weer vruchtbaar samen kunnen werken. Als dat niet mogelijk is zal er sprake zijn van losmaking. Het is niet goed wanneer predikanten die zijn losgemaakt aan hun lot worden overgelaten. Er moet door de classis of synode aandacht voor hen moeten zijn. Of dat gebeurt kan ik als emeritus predikant niet beoordelen.

Tot slot zou ik willen opmerken, hoe belangrijk het is dat een predikant weet werkelijk door de Heere geroepen te zijn tot het ambt. Predikant zijn betekent niet dat we een baan hebben waar je, als het moeilijk wordt,  je los laat maken van de gemeente in de hoop dat een andere gemeente je dan beroept.  Helaas zijn er die zo bezig zijn, het ambt onwaardig! Echt door de Heere geroepen te zijn betekent: “Hij die je roept is getrouw Die het ook doen zal.” Dat maakt Hij waar, juist in situaties waarin het zo moeilijk kan zijn en je geweldig moedeloos bent zoals de profeet Elia (1 Koningen 19). Hij dacht alleen over gebleven te zijn en begeerde te sterven, maar de Heere stuurde hem terug want er was nog werk voor hem te doen. Zo wil de Heere ook vandaag zorgen voor Zijn knechten wanneer zij met al hun nood naar de Heere gaan en Hem vragen om uitkomst.

Ds. A. J. Schalkoort

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.J. Schalkoort

  • Geboortedatum:
    05-10-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
221 artikelen
Ds. A.J. Schalkoort

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Zonde om (geen) gekleurde kleding te dragen

In onze kerkelijke gemeente lopen veel mannen en vrouwen in het zwart of in verschillende donkere tinten grijs. Wie van de mannen een gekleurde stropdas draagt, zit al in het verdachtenbankje. Ik heb ...
22 reacties
20-02-2023

Misbruik Katholieke Kerk

Waarom is er na WOII zoveel misbruik in de Katholieke Kerk geweest?
Geen reacties
20-02-2016

Zwart

Aan iemand die de grondtalen van de Bijbel beheerst. Er staan in de Bijbel teksten die aangeven dat personen in het zwart gekleed gaan. Zoals David in bepaalde psalmen. Staat die kleur zwart ook lette...
1 reactie
20-02-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering