Dominee losgemaakt van gemeente

ds. R.W. Mulder | Geen reacties | 18-02-2025| 09:42

Vraag

De laatste tijd lees ik met grote zorg en grote verbazing over het feit dat dominees worden losgemaakt van hun gemeente. Daar hoorde je vroeger niet van. In mijn geval dan. Een dominee neemt een beroep aan naar een gemeente. Soms al na een paar jaar lees je dat die dominee is losgemaakt. En dat in deze tijd? Naar mijn overtuiging mag dit alleen als een predikant iets onzedelijks heeft gedaan of echtbreuk pleegt. Maar nee, er is onenigheid of zoiets. Wat dat dan is mogen de gemeenteleden niet weten en blijven ze in het ongewisse. Dat is slecht voor het gemeentelijke leven.

Waarom is er geen verzoening mogelijk? Problemen zijn er om uitgepraat te worden. Het lijkt mij dat er steeds meer te snel (?) overgegaan wordt tot losmaking. Het is een verbintenis tussen predikant en gemeente. Het lijkt wel een scheiding, hetgeen de Heere verbiedt. Predikanten nemen immers pas een beroep aan als hij zich geroepen weet? De gevolgen zijn immens groot voor zowel predikant als gemeente.


Antwoord

Beste vraagsteller,

Het is helaas niet waar dat er vroeger geen losmakingen plaatsvonden. Het kan kloppen dat er minder bekendheid aan gegeven werd, maar dat geldt voor heel veel zaken van vroeger ten opzichte van nu. We weten nu veel en nogal eens is die wetenschap niet tot bevordering van ons geestelijk welzijn. 

Het lijkt mij goed om duidelijk te maken dat binnen de Hersteld Hervormde Kerk, en dat geldt ook voor andere kerkgenootschappen op een vergelijkbare manier, verschil is tussen losmaking en ontzetting uit het ambt. Dit laatste is een gevolg van uitspraak van een college voor opzicht. Als een predikant iets onzedelijks heeft gedaan kan dit de maatregel van tucht zijn. 

Losmaking heeft met iets anders te maken. Bij een losmaking die niet op verzoek van de predikant plaatsvindt, constateert en concludeert een onafhankelijke commissie dat een kerkenraad niet langer op een vruchtbare manier verder kan met een predikant. Het is echt een keuze tussen twee kwaden waarvan de minst kwade (hopelijk) wordt gekozen. Het ene kwaad is verder gaan en daardoor aan beide kanten allerlei schade oplopen en de andere keuze is uit elkaar gaan en ook dat is nooit zonder schade.

Losmaking kan theoretisch te vroeg, maar ook zeker te laat plaatsvinden. Normaal gesproken is het zo dat binnen de HHK er sprake is van vier jaar dienen na het bevestigd worden in een gemeente. Door allerlei omstandigheden kan dit korter zijn, denk bijvoorbeeld aan emeritaat vanwege gezondheid of leeftijd. Ook kan een breed moderamen ontheffing verlenen vanwege bijzondere omstandigheden.

Het gaat te ver om de verbinding tussen een predikant en een gemeente een op een gelijk te achten aan een huwelijk. In principe komt aan een huwelijk alleen een einde door de dood en dat is bij een predikant en een gemeente echt anders. 

Ik ben het met u eens dat losmaking niet gemakkelijk en te snel mag gebeuren, maar u mag er vanuit gaan dat een commissie die dit onderzoekt niet lichtvaardig tot een besluit komt. Verzoening en herstel zijn nadrukkelijk bekeken en nagestreefd. Voor u als gemeentelid kan het helpen dat u weet dat een dergelijke commissie heeft moeten afwegen welke optie het minst schadelijk is in geval er wordt besloten tot losmaking. Dat neemt de pijn en het verdriet niet weg, maar zet het wel in een bepaald perspectief. We leven in een gebroken werkelijkheid en dat gaat de gemeenten niet voorbij. Soms denkt u wellicht dat satan het voor het zeggen heeft, maar let op de woorden van de Zaligmaker: Matthheüs 16:18b: “En op deze petra zal Ik Mijn gemeente bouwen, en de poorten der hel zullen dezelve niet overweldigen.” Dit geldt ook rondom een losmaking!

Ds. R. W. Mulder

Dit artikel is beantwoord door

ds. R.W. Mulder

  • Geboortedatum:
    12-05-1975
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Montfoort
  • Status:
    Actief
54 artikelen
ds. R.W. Mulder

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Geloofsleven van moeder afgeknapt

Een aantal jaren geleden heeft mijn moeder een psychische inzinking gehad. Daardoor is haar geloofsleven als het ware afgeknapt. Ze heeft dingen gezegd waar ze erg spijt van heeft en als er een bemoed...
1 reactie
18-02-2011

Getal der heidenen

Ik heb het voorrecht gehad onlangs een preek over Romeinen 11 bij te wonen van ds. Simons in Genemuiden. Misschien kan ik nog een klein vraagje stellen ter verduidelijking. Is het zo dat als de Heere ...
1 reactie
18-02-2010

Meer bijbelkennis opdoen

Ik zou heel graag wat meer gedegen bijbelkennis opdoen, verbanden/lijnen in de Bijbel leren zien. Ik ken de Cursus Godsdienst Onderwijs (CGO). Bestaat zoiets ook als schriftelijke cursus/opleiding? Da...
3 reacties
18-02-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering