Moeder accepteert mijn vriend niet
Ds. W.J. van den Brink | Geen reacties | 08-01-2025| 13:19
Vraag
De laatste tijd gaat het stroef tussen mij en mijn ouders (voornamelijk mijn moeder). Mijn vriend is evangelisch en mijn ouders HHK. Mijn moeder heeft vroeger veel meegemaakt en ook trauma's opgelopen. Mijn moeder accepteert mijn vriend nu niet en dat komt omdat hij een verleden heeft met seks en feesten. Hij is vorig jaar gedoopt en heeft zijn leven al aardig omgegooid. Hij ervaart God in zijn leven. Ik heb nu al aantal maanden met hem verkering en zie een toekomst met hem.
Alleen mijn moeder komt steeds opnieuw met punten waarin hij niet voldoet aan haar normen en waarden. Zoals dat hij eerder phonk (combinatie van rap en hiphop) luisterde (daar is hij inmiddels echt mee gestopt), hij heeft adhd en is wat vrijer in de omgang en dat vindt zij heel vervelend. Met Kerst heb ik cadeaus gekregen van hem en zijn ouders en dat vindt mijn moeder niet goed. Ik snap de zorgen van mijn moeder, maar ik maak hierin eigen keuzes. Ze bespreekt het ook niet op een normale manier, maar op een boze toon. Vaak maakt ze ook erg kwetsende opmerkingen, wat mij pijn doet. Ook wil ze graag dat ik open en transparant ben, maar dat vind ik lastig omdat ik boosheid van haar kant ervaar als ik wel dingen vertel.
Ik weet niet meer zo goed wat ik moet doen. Ik heb geprobeerd om erover te bidden en mijn vriend bidt er ook voor, maar ik ontvang geen antwoorden van God... Heeft u raad?
Antwoord
Beste vraagstelster,
Dankjewel voor het stellen van deze moeilijke vraag. Daarmee laat je zien dat je openstaat voor advies van anderen en dat je ontevreden bent met de situatie waarmee je nu te maken hebt.
Terwijl ik jouw verhaal lees en op me in laat werken, komen er allemaal vragen bij mij naar boven. Hoe is de relatie met de ouders van je vriend (ervan uitgaande dat jij daarmee contact hebt)? Heb je bij hen een luisterend oor en welke adviezen geven zij aan jou en je vriend mee? En welke rol en houding heeft jouw vader in dit alles? Ik mis in jouw verhaal de visie van jouw vader? Staat hij hierin op dezelfde manier als jouw moeder? Heb je wel een betere band met je vader en herkent hij jouw vragen? Nog zo’n vraag: heeft jouw moeder al vanaf het begin van jullie relatie deze afkeurende houding aangenomen en zo ja, waar komt dat door? En denkt jouw vriend op dezelfde manier als jij over deze situatie? Wat voor ‘cijfer’ zou jouw vriend geven als hij de relatie tussen jou en jouw moeder (en vader) moet omschrijven? Nog zo’n vraag: waarom vindt jouw moeder het niet goed dat er met Kerst cadeaus gegeven worden? Kan ze dat rustig en weloverwogen uitleggen?
Als ik me probeer in te leven in de situatie van jouw moeder, rekening houdend met haar kerkelijke achtergrond, kan ik me voorstellen dat -gezien het verleden van jouw vriend- dit bij haar niet meteen het beeld oproept van een ideale schoonzoon, die in staat is om een stabiele relatie op te bouwen met jou als dochter. Een godvrezende moeder ziet graag dat haar kinderen iemand leren kennen met wie zij oprecht de Heere willen dienen en waar Hij in het middelpunt staat. Zou het kunnen dat jouw moeder zich hierover zorgen maakt? Het kan ook zijn dat jouw moeder op heel andere punten zorgen heeft. Heb je haar daar over kunnen spreken?
Jouw moeder heeft, zo lees ik tussen de regels door, moeite en vragen bij het zondige verleden van je vriend, hoewel je vriend inmiddels gedoopt is. Als het goed is, weet en belijdt jouw moeder dat er geen mens is die niet zondigt (1 Koningen 8:46). Zij is zondig, jij bent zondig en jouw vriend is ook zondig. Het is bijzonder dat je vertelt over de doop van jouw vriend. De doop maakt zichtbaar dat de dopeling van Christus is en met Hem is begraven en opgestaan in een nieuw leven. Hoe ziet jouw moeder (en jij) dat dit vernieuwde leven zich openbaart bij jouw vriend? Betekent dit dat jullie met verlangen twee keer per zondag naar Gods huis gaan? Dat jullie samen bidden en uit Gods Woord leven en Christus erkennen als de volkomen Zaligmaker? Heel concreet: waaraan ziet jouw moeder dat jouw vriend (en jij) God ervaart in zijn leven? Leidt deze omkeer tot onderlinge, geestelijke verbinding en herkenning? En als jouw vriend daarover vertelt, doet hij dat dan op een manier zoals zij dat (vanuit haar opvoeding en kerkelijke achtergrond) gewend is? Of vindt er dan als het ware een ‘geestelijke kortsluiting’ plaats? Dit kan allemaal meespelen, denk ik.
Je vriend is gewend aan een vrije omgang met andere mensen. Jouw moeder is dat niet op deze manier gewend. Weet jouw vriend dat jouw moeder hier moeite mee heeft? Wil jouw vriend daar rekening mee houden in het bijzijn van jouw moeder? En kan jouw moeder aangeven wanneer jouw vriend zich op een manier gedraagt, waarbij zij zich niet aan hem ergert? Dat zij tot nu toe geen verandering ziet optreden, maakt haar niet alleen boos, maar zorgt ook voor nog meer verwijdering. Is er -van drie kanten- de bereidheid om meer rekening te houden met elkaar?
Je zegt ook dat je je ‘eigen keuzes’ maakt. Door het op deze manier te verwoorden, kan je de indruk wekken dat je ‘gewoon doet waar je zelf zin in hebt’ en jij je inmiddels niets meer aantrekt van de zorgen van jouw moeder. Of lees ik dat verkeerd? Ik vind het wel mooi om te lezen dat je open en transparant wilt zijn richting je moeder en ernaar verlangt dat de stroeve relatie verbetert. Toch komt er geen verandering en loop je meer en meer vast. Hoe verder? Ik zou de volgende drie overwegingen en adviezen mee willen geven.
1. Is het mogelijk dat jij en je vriend iemand benaderen (bijvoorbeeld een ambtsdrager of een wat ouder iemand uit de familie- of kennissenkring) aan wie je de vraag stelt of hij (zij) bereid is om een gesprek te leiden waarbij jouw moeder en je vriend en jezelf aanwezig zijn? Wellicht is deze persoon in staat om -vragenderwijs en goed luisterend- te achterhalen wáár de zorgen bij jouw moeder vandaan komen en kan deze persoon al luisterend zorgen voor meer wederzijds begrip en kan er gewerkt worden aan herstel van de stroeve relatie. Als zo’n gesprek goed verloopt, kunnen wellicht meerdere gesprekken volgen.
2. Vraag aan je moeder of zij bereid is om twee maanden lang op een positieve manier over jou en jouw vriend te spreken en -als zij toch bepaalde zorgen heeft- dat op een open en vragende manier aan de orde wil stellen zonder meteen met een veroordelende reactie te komen. Ik ga er hierbij even vanuit, dat het voor jou en je vriend mogelijk is om regelmatig (elke twee weken) het weekend en de zondag bij je moeder door te brengen. Waarom is dit belangrijk? Jouw moeder moet de gelegenheid krijgen om jouw vriend beter te leren kennen en zal dan, als het goed is, ook andere eigenschappen in jouw vriend ontdekken en begrijpen waarom jij denkt dat deze vriend jouw toekomstige man zal zijn. Ga in zo’n weekend met je vriend mee naar de zondagse kerkdiensten en vertel dan aan elkaar, welk onderwijs jullie vanuit de prediking hebben mogen ontvangen. Bid hardop met elkaar rondom de maaltijden en breng samen alle zorgen bij de Heere. De Heere kan zo’n geestelijke houding zegenen en zorgen voor meer toenadering.
3. Je geeft aan dat je bidt, maar geen antwoord van God ontvangt. Hoe zou dat komen, denk je? De Heere geeft toch antwoorden vanuit Zijn Woord? Als jij en je vriend gelovig en biddend de Bijbel lezen en je laten onderwijzen door de Heilige Geest, dan kan het niet anders of je komt tijdens het lezen uit de Bijbel teksten tegen die van toepassing zijn op jullie situatie. Doen jullie dat samen? Je kunt ook onderwijs krijgen door de preken (of lezingen) die je samen beluistert. Het kan zijn dat je godzalige mensen ontmoet, die een wijs advies geven. De Heere werkt ook door middel van Zijn voorzienigheid. Sta dus open voor het luisteren naar de stem van de HEERE. Ga het bekende versje maar zingen: “Heer’, ai maak mij Uwe wegen, door Uw Woord en Geest bekend” (Psalm 25:2). Dan gebeurt er iets in jouw hart, in het hart van je vriend én in het hart van je moeder.
Wijsheid toegewenst in jullie situatie.
Ds. W. J. van den Brink
Dit artikel is beantwoord door
Ds. W.J. van den Brink
- Geboortedatum:04-11-1972
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Scherpenzeel (Gld)
- Status:Actief