Knuffelend kleindochtertje bijt
A. Teerds-Gertenbach | 1 reactie | 27-12-2024| 08:02
Vraag
Ons kleindochtertje van bijna twee knuffelt graag. Het vervelende is dan dat ze bijt, wat behoorlijk zeer doet! Wat kunnen we hier tegen doen? Sommige mensen zeggen: terugbijten, maar dat stuit ons tegen de borst.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste opa en oma,
Heerlijk, zo’n kleindochtertje van bijna twee dat graag knuffelt. Daar kun je van genieten. Maar… dat bijten hoort er niet bij. Het komt inderdaad regelmatig voor dat jonge kinderen hun toevlucht nemen tot bijten. Graag zou ik wat vragen stellen: Bijt ze ook haar ouders, zusje of broertje? Is het niet alleen bij het knuffelen, dat ze bijt, maar ook in andere situaties?
Er zijn kinderen die bijten als ze boos, bang of jaloers zijn. Ook teveel prikkels kan maken dat het kind bijt. Dan kan het niet met de situatie overweg en dat voelt onveilig.
Het komt voor dat kinderen door bijten aandacht vragen. Die krijgen ze dan ook, maar het is wel negatieve aandacht. En er zijn dus ook kinderen die uit liefde bijten.
Eigenlijk zijn het min of meer allemaal uitingen van het niet begrijpen, van onmacht en van het niet onder woorden kunnen brengen. Een kind van bijna twee is er niet op uit om iemand -zeker niet een lieve opa of oma- bewust pijn te doen. Zo’n kleintje kan zich nog helemaal niet inleven in de ander. Het kan iets nog niet beredeneren en begrijpt ook nog niet ten volle dat een ander door het bijten pijn heeft.
Omdat het in de vraag zo duidelijk alleen over knuffelen gaat, ga ik niet verder in op het bijten in andere situaties. Wat kunt u tegen dit bijten tijdens het knuffelen doen? Ik zou om te beginnen niet luisteren naar de raad die u kreeg. Gelukkig doet u dat ook niet.
Als een kind onverwacht bijt, is het begrijpelijk dat u daarvan schrikt. Het is dan ook heel natuurlijk om daarop te reageren. We zeggen bijvoorbeeld dat bijten pijn doet. “Dat mag je niet doen!” Het knuffelen is dan ook even afgelopen, want het kind moet wel weten dat dit niet goed is. Reageer echter niet boos, maar rustig. Praat er met het kind over, hoe klein ze ook nog is. Vraag haar bijvoorbeeld waarom ze bijt en vertel erbij dat oma/opa het helemaal niet fijn vindt. “Oma schrikt ervan. Niet meer doen, hoor!” Ik kan me voorstellen, dat u dit allang gedaan hebt. Dan is het het beste om bij elk bijtincident te stoppen met knuffelen, niet boos te worden, maar wel heel duidelijk te herhalen wat u al eerder gezegd hebt, terwijl u het kind aankijkt. Laat merken dat u het niet leuk vindt. Herhalen, steeds hetzelfde zeggen en consequent zijn is op deze leeftijd belangrijk. Zo leren we de kleintjes allerlei dingen aan.
Maar nu moeten we niet in het negatieve blijven steken. Het is niet alleen: Dit mag niet!. Geef ook aan wat uw kleindochtertje wél kan doen en wat u heel lief vindt. “Weet je wat we zullen doen? Als we zo gezellig knuffelen, dan ga je niet bijten, maar je geeft oma/opa een kusje! Zullen we dat proberen? Goed zo! Dat doen we nog een keertje!”
Ik ben heel benieuwd of uw kleindochtertje nu niet meer zal bijten. Veel gezellige knuffels toegewenst!
A. Teerds-Gertenbach
Dit artikel is beantwoord door
A. Teerds-Gertenbach
- Geboortedatum:29-01-1951
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Hendrik-Ido-Ambacht
- Status:Actief