Kerstliederen voor kind
G. Slurink | Geen reacties | 18-12-2024| 11:46
Vraag
Beste heer Slurink. Kunt u mij advies geven over de volgende liederen die mijn kind op haar muziekinstrument wil spelen. Aan mij wordt gevraagd of deze liederen goed zijn om te spelen. Nu wil ik geen handvatten om ze te beoordelen, maar zou graag uw mening willen of ze deze liederen wel/niet moet gaan spelen.
- Heer, U bent mijn leven (opwekking 190, Op Toonhoogte)
- Zie hoe Jezus daar loopt (opwekking 131, Op Toonhoogte)
- Er is een kindeke geboren op aard (405 Op Toonhoogte)
- Ga je mee op zoek (406 Op Toonhoogte)
- Komt alle tezamen (89 Op Toonhoogte)
Het betreft de liederen die mijn kind op haar instrument kan spelen. Welke (andere) liederen kan ze het best aanleren? Zij mag dit doorgeven aan haar lerares. Alleen de psalmen, bijvoorbeeld Bach, maar ook nog andere liederen? Of uit de bundel “Tot Zijn eer”?
Antwoord
Beste ouder,
Zoals u weet ben ik van mening (en ik niet alleen) dat de liederen die we zingen en luisteren een grote invloed kunnen hebben op de inhoud van ons geloof. Daarom is het belangrijk goede liederen met Bijbelse inhoud te kiezen. Maar het gaat daarbij denk ik ook vooral ook om het geheel van de liederen. De belangrijke vraag hier is dan ook vooral: wat is de overheersende boodschap in het totaal van de liederen die we luisteren en zingen? Is dat in lijn met de Bijbelse boodschap, dat de mens verloren ligt in zonde door eigen schuld en dat een ontfermende God uit liefde tot ons gekomen is door Zijn Zoon Jezus Christus om ons daarvan te verlossen omdat dat Zijn welbehagen is? Of gaat het vooral over allerlei andere zaken zodat de overheersende boodschap effectief een andere is geworden? Omdat u hier actief mee bezig bent vermoed ik dat u best in staat bent dat enigszins te beoordelen. En wanneer het daar goed zit, dan is het denk ik niet nodig elke individueel lied onder de microscoop te leggen. Verschillende liederen kunnen zaken op verschillende manieren verwoorden.
Daarbij is er denk ik ook een verschil in gewicht tussen een lied dat een kind op haar muziekinstrument wil spelen, of dat het in de gemeente wordt gezongen, of dat iemand luistert om zich er geestelijk door te laten voeden. Bijvoorbeeld een herberijming van een psalm dat in de gemeente gezongen wordt, waarbij het grootste deel van de psalm verloren gaat en het een andere inhoud krijgt, is van een andere orde dan een kinderlied dat een beetje incompleet is. En zeker wanneer de gemeentezang of het muzikale dieet van iemand grotendeels uit liedjes van twijfelachtig inhoud bestaat, waarbij de inhoud van het geloof sluipenderwijs verandert, weg van het evangelie naar wat anders (vgl. 2 Korinthe 11:3-4), dan wordt het problematisch. Dat is denk ik waar we voor moeten oppassen.
Maar voor een kind mogen liederen wat mij betreft eenvoudig zijn en mogen ze vooral goed spreken over de Heere Jezus en God de Vader en vertrouwenwekkend zijn. Voor een lied dat een kind op haar muziekinstrument speelt wil ik wel opmerkzaam zijn dat er niet compleet verkeerde dingen in staan, maar ik wil er verder ook niet zo heel zwaar aan tillen. Ik zou er dan ook geen grote zaak van maken. Belangrijker is denk ik te letten op het overkoepelende beeld dat een kind ontwikkelt betreffende waar het in de Bijbelse boodschap om gaat.
Laat ik dan nu even de vijf genoemde liederen langsgaan.
- Heer, U bent mijn leven – Een lied waar ik de echo van verschillende psalmen in hoor en waar ik verder geen moeite mee heb, behalve de zin “Kom hier in ons midden, Geest van liefd' en kracht” in het vierde couplet. Dat is een oproep die ik in de Bijbel nergens terugvind, maar die in sommige gemeenten zo ongeveer de kern van de leer is. Als ik dit lied zou zingen zou ik dit couplet weglaten. Maar in de context van dit lied wil ik er verder ook niet zo zwaar aan tillen want we hebben Gods Geest zeker nodig.
- Zie hoe Jezus daar loopt – (opwekking 614 neem ik aan). Hier heb ik geen enkel probleem mee en in een uitvoering zoals bijvoorbeeld de onderstaande video lijkt me dat prima:
- Er is een kindeke geboren op aard – Die laatste regel “En wenst ons allen een zalig nieuw jaar” is natuurlijk wel een beetje merkwaardig, dat vind ik ook niet terug in mijn Bijbel. Maar eerlijk gezegd speel ik dit lied ook wel met kerst op de piano. En we hebben het vroeger toen de kinderen klein waren ook wel samen gezongen. We beperkten het dan tot het eerste couplet.
- Ga je mee op zoek – een lied voor kleine kinderen dat niet mijn eerste keus zou zijn, maar als een kinderlied heb ik er ook geen groot bezwaar tegen. Ik denk dat het wel goed is om te realiseren dat het bezongen is vanuit het oogpunt van de wijzen uit het oosten.
- Komt alle tezamen – een oud lied ‘Adeste Fideles’ dat eigenlijk acht verzen heeft in het origineel. De Nederlandse vertaling is niet geweldig, maar ik heb er verder ook geen probleem mee.
In het antwoord 'Liederen zingen naast de psalmen' op een vraag over liederen en liedbundels heb ik het over drie benaderingen in liederen die je grofweg kunt onderscheiden. Kort samengevat komen die hier op neer:
1. God staat centraal, wat zegt de Bijbel?
2. Eigen inzichten staan centraal, wat vind ik er van?
3. Gevoelens en ervaringen staan centraal, wat zegt mijn beleving?
Ik meen dat het eerste altijd het ankerpunt moet zijn. Daar kan dan wel iets van het tweede of derde als een reflectie (overdenking of weerspiegeling) bij zitten, maar deze moeten niet bepalend worden. Maar wanneer het tweede of het derde grotendeels de inhoud van het lied bepalen en het eerste vrijwel ontbreekt, dan gaat het eigenlijk altijd verkeerd.
Ik denk ik dat genoemde liederen grotendeels in de eerste groep zitten, ook al zijn ze nou niet allemaal zo diepgaand. Daarom heb er verder niet zo’n probleem mee. Alleen zou ik zelf in uw plaats wel zeggen tegen mijn kind dat ik genoemde zinnen in het vierde couplet van “Heer, U bent mijn leven” en het vierde couplet van “Er is een kindeke geboren op aard” wat bedenkelijk vind omdat je deze gedachten nergens in de Bijbel vindt. Maar dat gezegd hebbende zou ik er verder geen bezwaar tegen hebben als mijn kind deze liedjes zou willen spelen op haar muziekinstrument.
En dat geldt ook voor de meeste liederen uit de bundel “Tot Zijn eer”. Ik ken niet alle liederen uit deze bundel maar als ik de inhoudsopgave bekijk heb ik de indruk dat veel van deze liederen ook in de eerste groep zitten. En ik denk dat dat ook geldt voor bijvoorbeeld de liederen uit de “Uit Aller Mond” bundel of de Johannes de Heer-bundel en dergelijke. Ik denk niet dat u daar heel erg fout mee kan gaan en vermoed dat u best in staat bent om te beoordelen of een lied enigszins (direct of indirect) in lijn is met genoemde Bijbelse boodschap is of niet. En psalmen kunnen van mij ook, maar ik zie geen reden het daartoe te beperken.
Wat het leren bespelen van een instrument betreft, lijken mij Bach of ander klassiekers ook goede opties, maar de vraag is ook wat in dit stadium goed is voor uw kind voor haar verdere muzikale training. Bepaalde muziekstukken vragen om het oefenen van bepaalde technieken en daar kan iemand nog niet aan toe zijn. Haar lerares kan dat als het goed is het beste beoordelen. Het voordeel van klassiek is dat het meestal vrij neutraal is.
Mijn dochter had voor haar vioolspelen een lerares die een strak programma had van welk muziekstuk een kind wanneer moest leren, beginnend vanaf 6 jaar en oplopend tot 18 jaar of ouder, om zo stap voor stap de juiste technieken aan te leren in de goede volgorde. Daar had verder niemand inspraak in, de lerares bepaalde wat er wanneer gespeeld en geoefend werd. Ze begon met kinderliedjes en ging daarna over op klassieke stukken, eerst eenvoudig en steeds moeilijker. Ik denk niet dat dit verder enige invloed op het denken van mijn dochter of op de inhoud van haar geloof heeft gehad. Voor een instrument leren bespelen lijkt mij dit een prima optie. En dan uw kind later kiezen wat ze zelf graag wil spelen. Maar als uw kind graag geestelijke liedjes wil spelen of u dat graag wil, dan kan dat natuurlijk ook. Bovengenoemde liederen lijken mij dan goede opties.
Let er bij dit alles vooral op welke ideeën uw kind ontwikkelt over God, wat voor een Godsbeeld ze ontwikkelt, wat voor een mensbeeld ze ontwikkelt, wat ze begrijpt van het evangelie en Wie Jezus voor haar is en stuur haar daar eventueel in bij, eventueel met hulp van verdere liederen die de zaken goed verwoorden.
Ik hoop dat dit de vraag beantwoord en u verder helpt.
Een hartelijke groet,
Gerard Slurink
Dit artikel is beantwoord door
G. Slurink
- Geboortedatum:12-02-1963
- Kerkelijke gezindte:Reformatorisch
- Woon/standplaats:Lahti, Finland
- Status:Actief
Bijzonderheden:
*Voormalig popmuzikant