Genen van Maria
prof. dr. M.J. Paul | Geen reacties | 17-12-2024| 09:36
Vraag
Ik heb een paar nieuwsgierige vragen die er misschien niet toe doen omdat het niet in de Bijbel staat, maar… was Maria praktisch gezien alleen de ‘verpakking’ waarin Jezus groeien mocht of gaf Maria ook echt haar genen (en dus eigenschappen/gelaatstrekken) door aan haar Zoon? Zij was gezegend onder de vrouwen vanwege de zwangerschap van de Messias, maar is zij (misschien/daardoor) ook zelf bijzonderder dan de andere vrouwen toen en nu op aarde? Als er (n)iets van Maria in de Heere Jezus zat (hoe), moet ik dan geloven in erfzonde/erfsmet waar op deze site al veel over nagedacht lijkt?
Antwoord
Beste vraagsteller,
Het is moeilijk om een goed antwoord op deze vragen te geven, omdat de Bijbel hierover zwijgt. Toch zijn er wel een paar overwegingen die misschien kunnen helpen.
Jezus is volledig mens geworden en Maria was Zijn moeder. Het lijkt mij dat hierbij ook de genen (eigenschappen/gelaatstrekken) van Maria betrokken waren. Uit de vroege kerkgeschiedenis is de stroming van het docetisme bekend. Het Griekse werkwoord “dokein” betekent: schijnen, lijken. Het gaat hier over de opvatting dat Jezus Christus slechts een schijnbare lichamelijkheid bezat. Volgens de doceten was het lichaam van Christus slechts schijn, niet werkelijk aanwezig. Die opvatting is in officiële besluiten van de kerk afgewezen. Steeds weer is beleden dat Hij echt mens was.
Jezus was een nakomeling van Abraham en van David (zie Mattheüs 1). Hij was niet alleen Gods Zoon. Het betekent dat Jezus er ook uitgezien heeft als een Jood, in huidskleur en (waarschijnlijk) donker haar. Hij zal in Zijn jeugd geen opvallend ander uiterlijk gehad hebben dan de volksgenoten.
Wie kinderbijbels bekijkt waarin Jezus afgebeeld staat, ziet dat de afbeeldingen al gauw afgestemd zijn op het lezerspubliek. In onze regio is Jezus dan een blanke, met blond haar. Maar het is belangrijk de Joodse achtergrond van Jezus te beseffen.
Maria heeft door de werking van de Heilige Geest een bijzondere positie gekregen die andere vrouwen niet hebben. De bijzondere zegen maakt haar onderscheidend van alle andere moeders.
Wat de erfzonde betreft: de Heidelbergse Catechismus geeft aan dat we een Middelaar nodig hebben die zelf geen zonde gedaan heeft en dus onschuldig is. Op die manier kan Hij de straf voor anderen dragen. Heeft dat te maken met de mate waarin Maria genetisch in haar Kind aanwezig was? Laat het voor ons genoeg zijn dat we zowel Jezus menselijkheid als Zijn zondeloosheid belijden.
Prof. dr. M. J. Paul
Lees ook:
Dit artikel is beantwoord door
prof. dr. M.J. Paul
- Geboortedatum:13-03-1955
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Oegstgeest
- Status:Actief
Bijzonderheden:
-Eindredacteur Studiebijbel OT
-Senior docent Oude Testament (CHE)
-Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
-Directeur-bestuurder THGB
Bekijk ook: