Godsdienstvrijheid is (niet) liefdeloos
Ds. D. J. Budding | Geen reacties | 12-12-2024| 12:36
Vraag
Ik heb een vraag aan ds. Budding n.a.v. zijn interview in Pastorie online (zie onder). Hij zei dat hij tegen godsdienstvrijheid is, want het is tegen het eerste gebod en is eigenlijk liefdeloos. Maar moet je dit afdwingen in de samenleving en hoe dan? Verbieden? Toen de Gadarenen Jezus baden om uit hun omgeving te vertrekken -en daarmee kozen ze hun eigen god- deed Hij dat en ging weg zonder enige vorm van protest. Dit was niet liefdeloos. Als mensen nu niet anders willen moet je ze dan die godsdienstvrijheid, wat helaas tot hun eigen verderf leidt, niet geven, zoals Jezus dat deed?
Antwoord
De HEERE heeft recht op elk mens op de wereld. Het eerste gebod “Gij zult geen andere goden voor Mijn Aangezicht hebben”, geldt iedereen. Het doel van de Heere Jezus was : “Vader, Ik heb U verheerlijkt op de aarde.” Hem alleen, eren, loven en prijzen, overal, altijd, in alles. Dat is het doel.
De gedachte dat ieder mens het recht heeft zijn eigen god te kiezen komt inderdaad uit de hel en is van de duivel. Dat is eigenlijk in het paradijs begonnen. Hij spiegelde ons een ‘andere’ god voor ogen, namelijk ons eigen ik. “Ik mag geloven wat ik wil.” De duivel wordt in de Bijbel “de overste van deze wereld” genoemd. Hij beïnvloedt de volken; ook ons volk zo sterk dat het ook in onze grondwet staat dat ieder vrij is zijn eigen god te kiezen. Dit is dus volstrekt in strijd met wat God Zelf ons leert. Ook natuurlijk met wat de Heere Jezus ons leert: “Wie Mij niet eert, eert ook de Vader niet.”
Als God door Zijn Geest in ons komt wonen, beginnen we Hem te kennen zoals Hij is. We krijgen Hem zo lief. Dat gebeurt door het oprechte geloof in Zijn Zoon, Jezus Christus. Door dat geloof worden wij opnieuw geboren. Wij beginnen God te aanbidden “in Geest en waarheid.” Door dat geloof worden we zalig. Dat gunnen we iedereen. Het Evangelie moet verkondigd aan “alle creaturen”( schepselen.) Onder de verkondiging van het Evangelie vallen de beslissingen. Wie niet gelooft handhaaft zichzelf in zijn verzet en vijandschap tegen God. Wie wel gelooft, door genade alleen, geeft zich over aan God, aan Zijn Zoon, aan Zijn Woord.
Wie gelooft rekene het God toe, wie niet gelooft rekene het zichzelf toe (Augustinus). Wij kunnen niemand dwingen om te geloven. Al moeten we wel onze uiterste best doen om mensen “te bewegen tot het geloof” en ze te “dwingen om in te komen”, om te redden die ten dode wankelen.” De Heere Jezus ging weg uit Gadara, uit Nazareth. Hij is ook al vertrokken uit grote delen van ons vaderland. Dat is een verschrikkelijke oordeel. “Als wij onszelf het eeuwige leven niet waardig keuren.” Toch zond de Heere Jezus wel een evangelist naar Gadara. De man die verlost was, wilde zo graag met Hem mee. Maar hij mocht niet. Hij moest aan zijn eigen landgenoten verkondigen “welke grote dingen God aan hem gedaan had.” Ongetwijfeld heeft zijn werk rijke vrucht gedragen.
Toch moeten wij het recht van God op elk mens vast houden. Dat geldt alle terreinen van het leven. Ook de overheid moet als Gods dienares Gods Woord en Wet vast houden in het openbare leven. Zie daarvan de uitleg in artikel 36 van onze Nederlandse Geloofsbelijdenis. Ook op de scholen en in de gezinnen moet Gods heilzame Woord onze Liefdeswet zijn. Dat geeft zegen en geluk. Ongehoorzaamheid aan God brengt rampspoed. Het roept Gods toorn en Zijn oordelen op. Zie de geschiedenissen van het volk van Israël.
De opdracht om het Evangelie te verkondigen is niet voor de overheid, maar voor de kerk. Wel dient de overheid de kerk te steunen en een zo gunstig mogelijk klimaat te scheppen voor de verkondiging van het Evangelie. Ook de kerk dwingt niemand tot het geloof. Maar Gods Geest overtuigt en overbuigt zondaren door de verkondiging. Dat kan gelukkig niemand tegenhouden. Maar op wie niet gelooft blijft de toorn van God. Daarom zei Paulus: “Wij dan wetende de schrik des Heeren, bewegen de mensen tot het geloof.”
Ds. D. J. Budding
Dit artikel is beantwoord door
Ds. D. J. Budding
Bijzonderheden:
Bekijk ook: