CityAlight
G. Slurink | 7 reacties | 06-12-2024| 08:04
Vraag
Ik ben benieuwd naar de mening van Gerard Slurink over de muziek van CityAlight. Afkomstig uit de Anglicaanse traditie slaan ze de brug naar moderne muziekvormen, maar met bijbelgetrouwe teksten, om tegenwicht te bieden tegen populaire, maar inhoudelijk armetierige muziek. Mij spreekt het persoonlijk erg aan. Wat is uw (beter ingevoerde) mening?
Antwoord
Beste vraagsteller,
CityAlight is zoals je vast weet de muziekgroep van St. Paul’s Castle Hill in Sydney, Australië. Het deed mij gelijk denken aan His Estate van 20schemes, die iets soortgelijks doen in Engeland en Schotland. Beide zijn muziekministeries die min of meer in de lijn van Keith & Kristyn Getty proberen hedendaagse hymnes met een diepere Bijbelse inhoud te maken. In tegenstelling tot veel hedendaagse gospel die zich kenmerkt door oppervlakkige en/of op jezelf gerichte teksten, richten zij de aandacht vooral op wat de Heere Jezus heeft gedaan en wat God heeft beloofd. En waar anderen het vooral moeten hebben van het opkrikken van de emoties door middel van muziek en door mensen een goed gevoel te geven, bieden zij Bijbelse inhoud aan.
Als ik de inhoud van de liederen van CityAlight kort zou moeten samenvatten, dan zou het zijn in de woorden van Hebreeën 12:1-2: “Laten wij met volharding de wedloop lopen die voor ons ligt, terwijl wij het oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof.”
Hun liederen omvatten allerlei zaken en een belangrijk deel daarvan is de aandacht te vestigen op onze eindbestemming. En dat is ook volop Bijbels. Het einddoel voor ogen houden is essentieel voor een leven uit geloof (Romeinen 2:7, 1 Korinthe 9:25, 1 Johannes 2:25, 1 Korinthe 15:19 en vele, vele andere teksten). En hoe meer we dat doen, hoe beter we ook kunnen omgaan met zaken die ons ons daarvan afleiden en ons kunnen verleiden om andere doelen te gaan nastreven. His Estate noemt hun liederen dan ook “liederen voor de smalle weg” en ik denk dat je hetzelfde zou kunnen zeggen voor de liederen van CityAlight. Beide hebben overigens ook wel contact met elkaar.
Je ziet dit thema van onze eindbestemming, naast het thema van de zondevergeving en andere zaken, dan ook geregeld bij hen terugkomen. Een mooi lied van His Estate daarover is “Take Heart” gebaseerd op Johannes 16:33 en CityAlight heeft bijvoorbeeld dit prachtige ”Welcome Home”:
Mooi vind ik ook dat het is gericht op samenzang van de hele gemeente, het is niet een muziekgroep die optreedt terwijl het publiek als toeschouwer mag toekijken. De gemeente speelt voor hen een essentiële rol. De liederen zijn ook zo gemaakt dat ze eenvoudig te zingen zijn voor iedereen. De hele gemeente zingt en alhoewel de muzikanten daarbij muzikaal begeleiden, maken ze allemaal deel uit van de gemeente en treden ze niet overmatig op de voorgrond. En alhoewel het goede muzikanten zijn, zijn het allemaal vrijwilligers die dit doen naast hun normale baan. Er wordt niemand voor betaald, behalve één staflid en ze kiezen er ook bewust voor op dat pad te blijven, zodat niet de verleiding van geld en roem afbreuk gaat doen aan het schrijven van liederen voor de gemeente, wat veel tijd en inspanning kost.
De bandleden zijn ook niet altijd dezelfde; het wisselt met wie er beschikbaar is. En dat alles is -met meer dan anderhalf miljoen luisteraars op Spotify en veel aanwezigheid op conferenties en andere samenkomsten wereldwijd, naast al het werk in de lokale gemeente- bepaald niet eenvoudig. Alle opbrengsten gaan naar missionaire projecten en dat is een bewuste keuze.
Ook goed vind ik dat de muziek niet wordt gebruikt (misbruikt) om emoties op te wekken. Dat had bij deze muziek makkelijk gekund, maar ze hebben er voor gekozen dat niet te doen. Vaak daar waar muziek had kunnen zorgen voor een climax, valt de muziek juist stil en komt het volledige gewicht te liggen op de inhoud van de tekst, die ook genoeg draagkracht heeft van zichzelf. Rich Thompson, die veel van de liederen mede geschreven heeft, vertelt dat hun doel is om christenen toe te rusten met Bijbelse waarheden om aan vast te houden, niet alleen op zondag, maar vooral ook in hun dagelijkse leven.
Een lied schrijven begint vaak met een idee van een Bijbelse kernzaak die ze willen doorgeven. Het eerste wat dan gebeurt is een diepgaande Bijbelstudie om zich te verdiepen in alle Bijbelse aspecten daarvan. Dat wordt dan uitgewerkt en daarna wordt er een melodie en verdere opbouw gecomponeerd, alles ten dienste van deze boodschap. Ik vind de muziek, de compositie en het arrangement vaak ook heel functioneel voor een lied, bijvoorbeeld ook de drums, die niet dienen voor een ‘swing’ zoals dat vaak het geval is bij hedendaagse gospel, maar juist bijdragen aan de dynamiek van een lied, zoals dat bij dat lied past.
Af en toe had misschien een lied meer zeggingskracht kunnen krijgen. Maar in al de liedjes die ik van hen heb ik gehoord, en dat zijn er inmiddels heel wat, ben ik nog geen enkele zelfs maar twijfelachtige zin tegengekomen en dat gebeurt bij mij niet vaak bij hedendaagse liedteksten. Wel heb ik gemerkt dat hoe concreter de teksten zijn, hoe krachtiger ze spreken. Er zijn heel wat mooie liederen zoals “Jerusalem”, “There is One Gospel”, “Yet Not I But Through Christ In Me” en “The Battle and the Blessing”. En er zijn er nog veel meer te noemen. Met liedteksten om diep tot je door te laten dringen en bij stil te staan (bijvoorbeeld “What gift of grace is Jesus my redeemer, there is no more for heaven now to give”), dat niet alleen spreekt over de rijkdom van Jezus, maar tegelijk ook zegt dat we daarmee alles hebben en dat nog iets anders van God te verlangen alleen maar af doet van deze rijkdom (Vgl. Efeze 3:8). Of “See the King who made the sun and the moon and shining stars let the soldiers hold and nail him down so that He could save them” dat de verbijsterende ironieën van het evangelie goed uitdrukt.
Dus ja, prachtig. Dank voor het delen!
Een hartelijke groet,
Gerard Slurink
Dit artikel is beantwoord door
G. Slurink
- Geboortedatum:12-02-1963
- Kerkelijke gezindte:Reformatorisch
- Woon/standplaats:Lahti, Finland
- Status:Actief
Bijzonderheden:
*Voormalig popmuzikant
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Wij doen in onze gemeente hetzelfde. Alles wat op YouTube komt, daar hoor je de gemeente zingen.
En de kinderen het hardst... Die zijn gemotiveerd.
En er zijn veel luisteraars op YouTube. Ik zet ook nooit video op het scherm. Alleen duidelijk de teksten zodat mensen mee kunnen zingen thuis.
Geen vooroordelen maar liedteksten getoetst aan het Woord. Prachtig!
De dominee gaf een mooi antwoord: Waar zijn in onze kerken de instrumenten die David gebruikte?
Het is bevrijdend om ruimer te denken op muziekgebied. En de Heere ziet het hart aan, ook van een pas bekeerde die een lied maakt en nog nooit van onze Psalmen traditie heeft gehoord.
Mijn getuigenissen van mensen "uit de wereld" zijn duizenden keer meer beluisterd en bekeken dan de liederen die ik op YouTube zet. Beide hebben hun doel (groep).
Ja klopt
Ik begrijp ook niet dat bepaalde instrumenten werelds gezien worden, een pijporgel was voor amusement, ergens is die ontwikkeld als kerkorgel, maar in feite was het voor theaters.
Een tamboerijn, fluit of snaarinstrumenten zoals gitaar of harp komt dan dichter bij de instrumenten uit de bijbelse tijd.
Het is denk ik ook niet verstandig om instrumenten zelf als iets gevaarlijks/ondeugdelijks aan te wijzen wanneer de bijbel er niets over zegt