Geen zee meer op nieuwe aarde
Ds. B. J. van de Kamp | Geen reacties | 03-12-2024| 11:56
Vraag
In Genesis wordt er gesproken over dat God de zee maakte en zag dat het goed was (Genesis 1:10). In Openbaring 21:1 wordt er gesproken over een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waarbij de zee er niet meer is. Het lijkt tegenstrijdig dat, wat in het begin goed was, niet meer op de nieuwe aarde mag zijn. Kunt u uitleggen/ verklaren waarom zo geschreven is in de Bijbel?
Geeft u straatarme Egyptische christenen een onvergetelijke Kerst?
In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een christelijke Egyptische familie te doneren. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden.
Antwoord
Beste vraagsteller of -stelster,
Dank voor je vraag. Wij hebben bij het begrip “zee” een heel positief beeld. Vakantie, zand, strandstoel, mooie golven, etcetera. Maar dat kan ook heel anders. Ik herinner mij de keer dat ik op Urk mocht preken. Het had in het midden van het land, waar ik woonde, wel gewaaid, maar niets bijzonders. Toen kwam ik bij de Urker vissers in de consistorie. Zij hadden Gods hand gezien te midden van de dreigende golven. Dat gaf een heel ander gesprek. De dood voor ogen. Op het nippertje gered.
In de Bijbel is de zee het beeld van de dood. Wij kennen ook nu helaas nog de uitdrukking in het antisemitisme: we zullen jullie de zee in jagen. Dat is de dood in. Denk ook aan de doortocht door de Schelfzee. Israël wonderlijk gered, maar de Egyptenaren omgekomen. Dan wordt het in Openbaring een zegen als de zee er niet meer is. De dood is werkelijk overwonnen. Voor altijd en in allerlei opzichten.
Nu zou je kunnen vragen: maar kan de Heere de zee dan niet tot het lieflijke maken zoals wij dat graag willen zien? Kennelijk niet. Omdat Genesis 1 de wateren toch heel anders duidt. Tohoe wabohoe. Dat is: woest en ledig. Geen mens kan dat aan. Alleen God. Ik geloof dat God het heel veel beter weet dan wij. Daarom dan maar geen “ja maar.”
Ik hoop dat ik je zo een beetje verder heb geholpen.
Ds. B. J. van de Kamp
Dit artikel is beantwoord door
Ds. B. J. van de Kamp
- Geboortedatum:21-11-1950
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Hierden
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Emeritus