Werken bij Jehova's getuigen
Ds. W. C. Meeuse | 1 reactie | 27-11-2024| 08:05
Vraag
Mag je als reformatorisch iemand werken bij een instelling die van de Jehova's getuigen is? Vanuit onze reformatorische kringen krijg ik veel negatieve reacties als ik aangeef dat ik bij een instelling van hen ga werken. Ik snap hun bezorgdheid, maar zelf zie ik het net zo als het werken bij een onchristelijke instelling, waar ook veel verleidingen zijn en mensen anders denken waardoor je van het geloof afgetrokken kan worden. Hoe ga ik hier mee om?
Antwoord
Het is ongetwijfeld een voorrecht als je kunt werken in een christelijke omgeving. Het werk op een reformatorische school is echt anders dan het werken op een openbare school, ook al moeten dezelfde lessen gegeven worden.
Helaas zijn de meeste kantoren, zaken, fabrieken en instellingen niet op een christelijke basis, maar gaat het er alleen om de economie gaande te houden. En daarbij worden christelijke en niet-christelijke mensen ingeschakeld. Vaak wordt er niet eens gevraagd naar je overtuiging. Maar hoe is je keus? Waar ga je solliciteren? Het is niet onbelangrijk in welke omgeving je werkt. Hoe open ben je in een sollicitatiegesprek?
Het is ook niet te onderschatten welke invloed de werkomgeving op mensen kan hebben. Als je gaat werken (of al werkt) bij mensen met een totaal andere levensovertuiging, dan is het zaak vooraf goed af te spreken hoe je eigen instelling is. Hoe staat het bijvoorbeeld met het (moeten) werken op zondag? Aan welke festiviteiten word je geacht deel te nemen? En hoe is het onderling contact op de werkvloer? Veel vragen die van te voren beantwoord moeten zijn, voordat je er gaat werken.
Je spreekt over het werken bij een instelling van Jehova's getuigen. Als dit een instelling van hen is, zullen ze er op toe willen zien dat hun werknemers dezelfde overtuiging zullen hebben of krijgen. Ze worden immers gekenmerkt door een hoge zendingsijver? Jehova's getuigen hebben echt een andere godsdienst, ook al gebruiken ze een ‘bijbel’ die veel op de onze lijkt.
Maar aan de andere kant kan je ook geroepen zijn om in een omgeving te werken, waar men geen rekening wil houden met andere levensovertuigingen. Denk aan de positie van Daniël. Hij werd gewaardeerd in zijn werk en had een hoge positie verworven. Ondertussen hield hij vast aan zijn God en verzuimde het gebed niet, zelf niet in het openbaar.
Het kan verleidelijk zijn om alleen te willen werken bij mensen van je ‘eigen soort’. Maar we hebben ook een roeping om getuigen te zijn in de wereld, ook op de werkvloer en ook te midden van andersdenkenden. Let maar op het leven van Paulus. En zie vooral op Jezus, Die te strijden had tegen de godsdienstige opvattingen van Farizeeën en Schriftgeleerden.
Ds. W. C. Meeuse
Dit artikel is beantwoord door
Ds. W. C. Meeuse
- Geboortedatum:12-04-1944
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Sliedrecht
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Emeritus (2011)