Zoektocht naar het geloof
Ds. T. Schakel | 3 reacties | 20-11-2024| 15:03
Vraag
Hoe vind ik mijn weg in de zoektocht naar het geloof? Ik ben niet-christelijk opgevoed en heb nooit christenen in mijn omgeving gehad. Zodoende ben ik hier ook nooit mee bezig geweest. Een paar jaar geleden heb ik iemand in mijn leven gekregen die wel christen is. Hier heb ik nooit veel aandacht aan geschonken. Maar de laatste paar maanden is er iets veranderd in mij. Na wat gesprekken met die vriend ben ik steeds meer getrokken naar het geloof. Ik ben gaan geloven dat er meer is en ik ben begonnen met het lezen van de Bijbel, ook ben ik begonnen met bidden. Ik merk dat ik het niet meer los kan laten.
Maar nu kom ik op een punt dat ik het gevoel heb twee kanten op getrokken te worden. De ene kant zegt: het bestaat allemaal, het is echt zo! Maar een ander deel van mij blijft heel erg twijfelen. Ergens ben ik ook bang hoe de mensen om mij heen zullen reageren als ze erachter komen dat ik hier mee bezig ben. Ik wil geloven, zo ver ben ik wel. Maar hoe doe ik dat? Hoe zet ik al die twijfels opzij en hoe stel ik mezelf open? Naar de kerk gaan is nog een enorme drempel voor mij, al wil ik het ook heel graag. Veel van wat er geschreven staat in de Bijbel begrijp ik nog niet, dat blijft ook lastig. Hoe ga ik nu verder?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vriend of vriendin,
God is met je aan het werk. Dat is mooi om te lezen. Eerst maar eens de moeilijke kant die erbij komt kijken benoemen: Dat getouwtrek dat je ervaart, dat zal blijven. Dat is een wezenlijk onderdeel van het geloven. We noemen dat in de kerk soms ook wel ‘aanvechtingen’. Je wordt soms heen en weer geslingerd tussen een gevoel van zekerheid en een gevoel van twijfel. De één zal dat sterker hebben dan de ander, maar dát je dat hebt is niets vreemds. Ook grote bekende personen uit de Bijbel zoals Jeremia, Johannes de Doper, Petrus en Paulus hadden dat.
Nu is het wel zo dat je een klein beetje invloed hebt daarop. Voeding is bepalend voor je vorming. Dat geldt voor het lichamelijke: wie gezond eet, wordt gezond. Maar dat geldt evengoed voor het geestelijke: als je gevoed wordt met het woord van God, met het gebed, met het leven in de christelijke gemeenschap (kerk), met de sacramenten (doop en avondmaal), dan vormt dat je geestelijk leven. Wij leren christelijke kinderen van jongs af aan dit liedje: “Lees je Bijbel, bid elke dag, zodat je groeien mag.” Geloven is een groeiproces. Bijbellezen daar ben je mee begonnen. Mooi! Bidden ook. Heel goed. Maar nu nog die lastige stap: naar de kerk!
God heeft nooit gewild dat het geloof in je eentje beleefd wordt. God wil dat wij aan elkaar verbonden zijn. Zijn Heilige Geest brengt gelovigen samen en verbindt ze aan elkaar, dat noemen we ‘kerk’. Kerk is dus meer dan een gebouw waarin gepreekt wordt en de Bijbel wordt uitgelegd, het is het ‘gezin van God’. Echt héél belangrijk dat je daar onderdeel van wordt. Dus dit zal je volgende stap zijn: Bid of God je helpt om al je moed bij elkaar te verzamelen en ga dan aanstaande zondag naar een kerkdienst. Eventueel samen met die persoon die je kent die ook christen is. Vraag hoe jij je daar kan en mag verbinden aan de gemeenschap.
In veel kerken hebben ze naast de dienst op zondag ook door de week nog een kleine samenkomst aan huis bij mensen, rondom de keukentafel of in de huiskamer. Huiskring, groeigroep of Bijbelstudie wordt dat genoemd. Een klein netwerk van gelovigen in de kerk die samen met elkaar het leven delen, samen met elkaar uit de Bijbel lezen, en samen met elkaar bidden om te groeien in geloof. Kijk of je je daarbij kunt aansluiten! En verder niet onbelangrijk: de overgang van deze wereld van ongeloof naar de kerk als gelovige mag en moet gemarkeerd worden. Dat is ook tot versterking van je eigen geloof. Dat doen we in de kerk middels de Heilige Doop. Vraag in de kerk om belijdeniscatechisatie of doopcatechisatie te volgen en laat je dopen.
Ja, het is spannend. Wat zullen ze zeggen in je omgeving als je echt christen wordt? Maar ik wil je een belofte meegeven van de Heere Jezus: “Zalig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid, want van hen is het Koninkrijk der hemelen. Zalig bent u als men u smaadt en vervolgt, en door te liegen allerlei kwaad tegen u spreekt, omwille van Mij. Verblijd en verheug u, want uw loon is groot in de hemelen, want zo hebben ze de profeten vervolgd die er vóór u geweest zijn” (Mattheüs 5:10-12).
Veel zegen toegewenst en een liefdevolle groet,
Ds. T. Schakel uit Yerseke
Dit artikel is beantwoord door
Ds. T. Schakel
- Geboortedatum:08-05-1990
- Kerkelijke gezindte:Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland
- Woon/standplaats:Yerseke
- Status:Actief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ik woon zelf in Zuid-Holland. Mocht je daar vandaan komen mag je me altijd contacten.
Met kerstavond zijn er vaak ook laagdrempeligere diensten.
Mensen als William Lane Craig (youtube: drcraigvideos), Frank Turek (youtube: CrossExamined), Gary Habermas en Michael Jones (youtube: InspiringPhilosophy) en organisaties als Reasons to Believe. Zij hebben mij met veel vragen geholpen.
En lees de boeken van Lee Strobel.
Ga niet zomaar mee in alles maar luister ook naar je (door God gegeven) geweten.