Bij geloofsgenoten kopen
M.M. van Winkelen | Geen reacties | 18-11-2024| 10:32
Vraag
In de Bijbel staat dat we aan een ieder wel (goed) moeten doen, maar in het bijzonder aan de huisgenoten des geloofs. En daar heb ik een vraag over. Natuurlijk wil ik bij geloofsgenoten kopen; echt geen probleem. Maar wat mij wel stoort is dat de producten, diensten, cursussen, etcetera, daar vaak een stuk duurder zijn dan bij reguliere zaken/instellingen. Neem nu cursussen van de jeugdbond. Je betaald hier flink voor. Dezelfde soort cursus is elders goedkoper. Zo ook vaak met kleding, auto's, enzovoort. Het moeten toch ook geen woekerwinsten of verdienmodellen worden?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vragensteller,
Je stelt de vraag hoe je invulling moet geven aan het weldoen aan allen, zoals dat wordt genoemd in Galaten 6:10 bij het aankopen van producten of diensten.
Naar mijn oordeel moet je onderscheid maken tussen een gift, die naar haar aard belangeloos is, en een aankoop waarbij je een product of dienst aankoopt. In het laatste geval gaat het om een overeenkomst waarbij iets wordt geleverd tegen een overeengekomen prijs. Hoewel het goed is om ondernemers uit eigen kring als “huisgenoten des geloofs” niet te vergeten; is het naar mijn oordeel legitiem om in geval van een aankoop een zakelijke afweging te maken. De dienst of product die je beoogt aan te kopen moet in verhouding staan tot de prijs die ervoor gevraagd wordt. Je mag je best afvragen of een prijs marktconform is. Soms kan het zijn dat er een goede reden is dat een ondernemer of instelling meer kosten maakt dan alternatieven in de markt, bijvoorbeeld bij uitgaves met een kleinere oplage. Het is goed uit te leggen als je hier iets meer voor wilt betalen, ook uit een stukje gunning. Als je een prijsstelling echt niet proportioneel vindt en het bedrijf of de instelling die dit aanbiedt dit niet goed kan uitleggen, is het naar mijn oordeel legitiem als je kijkt naar beschikbare alternatieven. Daarbij moet je je vanzelf afvragen of goederen of diensten werkelijk goed vergelijkbaar zijn.
Een gift is iets anders. Bij een gift gaat het vooral om de gezindheid van je hart. God heeft de blijmoedige gever lief, zo lezen we in 2 Korinthe 9:7. Ik denk dat Paulus in Galaten 6 vooral op deze weldadigheid doelt. Die gezindheid is ten diepste een vrucht van genade.
M. M. van Winkelen
Lees ook: 'Goeddoen aan huisgenoten van het geloof'
Dit artikel is beantwoord door
M.M. van Winkelen
- Geboortedatum:18-07-1981
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Den Haag
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Ouderling in Gereformeerde Gemeenten.
Bekijk ook: