Ongeloof leidt tot verhard hart

Ds. W.J. van den Brink | Geen reacties | 04-11-2024| 15:54

Vraag

Johannes 12:40 is moeilijk te begrijpen. Dat mensen niet geloven omdat God hun hart heeft verhard... Dan kunnen ze er als ware toch zelf niets aan doen dat ze niet  geloven? God komt toch juist aan Zijn eer als mensen geloven. Hoe moet je dit zien?

In Johannes 12:47 staat dat Jezus zegt: Ik ben niet gekomen om de wereld te veroordelen maar om de wereld zalig te maken. Dit betekent toch dat het voor iedereen kan? Iedereen in de wereld? Hij is voor de wereld gekomen? Het staat er letterlijk. Niet alleen voor uitverkorenen. Dat staat er niet. En als je in Hem gelooft (vers 46) dan blijf je niet in de duisternis maar in het licht en ben je zalig. Klopt dat? Jezus is niet alleen voor zijn uitverkoren gekomen maar voor de wereld?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Je stelt een vraag die heel complex is en alles te maken heeft met Gods verkiezing en onze menselijke verantwoordelijkheid. Bij het beantwoorden van deze vraag moest ik denken aan het mooie boekje dat dr. P. L. Rouwendal over dit thema heeft geschreven met als titel “Verantwoordelijkheid en verkiezing, een harde noot”. Een aanrader als je je wat beter wilt verdiepen in dit thema. Heel mooi laat Rouwendal namelijk zien dat wij mensen allereerst verantwoordelijk zijn en dat ook willen zijn. God spreekt ons aan op onze verantwoordelijkheid!

Zou dat ook niet de context zijn, waarin de woorden van Johannes 12:40 staan? In de voorafgaande verzen lezen we namelijk dat Jezus als het Licht wandelt in het midden van Zijn joodse hoorders. “Terwijl gij het Licht hebt, gelooft in het Licht, opdat gij kinderen van het Licht mag zijn.” Dat is het gebod dat Jezus deze joden en ons meegeeft. En wat staat er dan? Dat zij niet in Hem geloven, ondanks de vele tekenen die Hij in hun midden heeft gedaan. Eerst komt God met Zijn prediking tot ons. Als de prediking van Christus blijvend en welbewust afgewezen wordt, dán geeft Johannes een uitleg en verklaring mee waar dat ongeloof vandaan komt. Er is sprake van een verhard hart. Dat verharde hart werkt de HEERE -mag ik het zo zeggen?- als reactie op het ongeloof dat Hij ziet en aantreft. In Hebreeën 4:2 staat hetzelfde. Het evangelie werd hen verkondigd, “maar het woord van de prediking deed hun geen nut, dewijl het met geloof niet gemengd was, in degenen die het gehoord hebben.” Het ongeloof leidt tot een verhard hart! Dat is de volgorde die we heel vaak tegenkomen. Omdat farao zijn hart verhardt en verstijft (Exodus 7:13,22, zie ook diverse teksten in Exodus 8 en Exodus 9:34-35) en niet reageert op de wonderen die Mozes en Aäron namens de HEERE doen, verhardt de HEERE vervolgens zijn hart (Exodus 4:21, 7:3). 

In Johannes 12:47 zegt Jezus inderdaad dat Hij niet gekomen is om de wereld te veroordelen, maar om de wereld zalig te maken. Een vergelijkbare tekst staat in Johannes 3:17: “Want God heeft Zijn Zoon niet gezonden in de wereld, opdat Hij de wereld veroordelen zou, maar opdat de wereld door Hem zou behouden worden.” Opvallend is dat meteen hierna Johannes 3:18 staat, waarin vermeld wordt dat degene die niet gelooft, al veroordeeld is. Waarom? Omdat hij niet heeft geloofd in de Naam van de eniggeboren Zoon van God. Het oordeel volgt dus op het ongeloof!
 
Als de prediking van het evangelie klinkt, hebben alle hoorders -uitverkoren of niet-uitverkoren- de plicht om dit Evangelie te geloven en te gehoorzamen. Degenen die niet zijn uitverkoren, willen niet in Christus geloven. Zij gaan dus om eigen schuld verloren, zeggen onze Dordtse Leerregels (Dordtse leerregels hoofdstuk 1-5). Degenen die geloven, hebben dat te danken aan Gods genade.

Wat betreft de vraag of Jezus Christus voor heel de wereld gekomen is, gebruik ik vaak het voorbeeld van een dokter die in het dorp zijn huisartsenpraktijk heeft. Zo’n dokter is beschikbaar voor iedereen en alle inwoners van het dorp mogen een beroep op hem doen. Zo is Christus aan alle zondaren beschikbaar en gegeven aan alle inwoners van de wereld. Wie maken er gebruik van deze Heiland? Degenen die verlost willen worden van hun zonden! Jezus Christus is gekomen om zondaren zalig te maken. Wie geen last heeft van zijn of haar zonde, heeft ook geen behoefte aan Christus.

Als een goede dokter hoort van een patiënt die genezen had kunnen worden door naar deze dokter toe te komen en toch niet gekomen is, zal dit het hart raken van zo’n dokter. Zou Jezus niet op dezelfde manier wenen over alle zondaren die niet tot Hem komen? (Mattheüs 23:37, Spreuken 1:23). De tekst uit Johannes 12:47 laat dus de grote liefde van Christus voor zondaren zien. Hij laat het horen, dat zondaren bij Hem welkom zijn. “Die tot Mij komt”, zegt Jezus in Johannes 6:37, “die zal Ik geenszins uitwerpen.” Zulke beloften geven ons houvast om als zondaar tot Christus te komen! Ben jij zo tot Hem gekomen?

Ds. W. J. van den Brink

Lees meer artikelen over:

aanbod van genade
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W.J. van den Brink

  • Geboortedatum:
    04-11-1972
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Scherpenzeel (Gld)
  • Status:
    Actief
4 artikelen
Ds. W.J. van den Brink

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Boze geest Gods en Apostelconvent

Vraag 1) In het boek 1 Samuël lees ik over een “boze geest Gods” (1 Samuël 16:14-16, 18:10 en 19:9). Kunt u uitleggen wat deze term betekent? Vraag 2) Van de ceremoniële wetgeving geloven wij binne...
1 reactie
01-11-2017

Beoordelen van persoon naar de vruchten

Aan ds. Harinck. Als iemand zich als bekeerd uitgeeft mag daar niet over geoordeeld worden door anderen of iemand wel echt bekeerd is. Maar in de Bijbel lees ik dat Gods kinderen aan de vruchten zijn ...
6 reacties
01-11-2017

Gestopt met kerkewerk

Tot een tijd terug was ik actief in de kerk. Daar ben ik toen onvrijwillig mee gestopt omdat het te zwaar werd. Sindsdien heb ik er een schuldgevoel aan overgehouden. Ook heb ik last van sociale angst...
3 reacties
01-11-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering