Gebedenboeken

J.M. Strijbis | 1 reactie | 31-10-2024| 09:31

Vraag

Ik las in een boek dat er veel gebedenboeken bestaan, om te leren bidden met voorbeeldgebeden. Graag hoor ik meerdere titels van dergelijke boeken. Ik weet dat je bij God mag komen met eenvoudige gebeden als ze maar uit het hart zijn, maar het is ook fijn om te leren hoe de Heere aan te spreken, te loven, eren in je gebed en nog veel meer.

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Antwoord

Dag vragensteller,

Bedankt voor je vraag. Er zijn veel gebedenboeken die je zou kunnen gebruiken. Er zit wel heel wat verschil in deze boeken wat inhoud betreft. Ook bestaat er een (rooms-katholieke) gebeden-site. Inhoudelijk ben ik niet zo goed op de hoogte van deze gebedenboeken. Je kunt achterin een compleet psalmboekje ook heel wat gebeden vinden, zoals het morgen- en avondgebed, gebed voor zieke- en aangevochten mensen, gebed voor- en na het eten en zo nog meer gebeden. Ze staan meestal direct na de geloofsbelijdenissen. Inhoudelijk zeer rijk.

Opvallend dat in deze gebeden vaak het “Onze Vader” hiervan deel uitmaakt. Dit is dan ook het eerste gebed uit de Bijbel waar ik in dit antwoord graag op wil attenderen. Luther zegt hier onder andere over dat wij dit dagelijks behoren te bidden. Wij noemen dit niet voor niets het allervolmaaktste gebed.

Jij vraagt hoe de Heere aan te spreken, te loven en te eren in je gebed. Daarvan vind je de volle rijkdom in het “Onze Vader”. Daarbij gaat het de Heere Jezus als eerste om de eerbiediging en heiliging van Vaders Naam. Onze geestelijke en lichamelijke behoeften staan in dit gebed ingesloten tussen Vaders Naam, Koninkrijk en Wil aan het begin en Vaders Koninkrijk, Kracht en Heerlijkheid aan het eind van dit gebed. Daarin krijgen wij veel mee hoe te bidden.

Verder haal ik wat gebeden uit de Bijbel aan, waar veel uit te leren valt voor ons gebed. Denk aan het gebed van Abraham voor (de rechtvaardigen van) Sodom en Gomorra in Genesis 18. De (figuurlijke) houding van Abraham spreekt hier boekdelen. Hij noemt zichzelf “stof en as”, waarmee hij zijn nietigheid en onwaardigheid tekent. En zo durft hij het aan (“ik heb mij onderwonden”) om te naderen tot de verheven God. 

Ook valt te denken aan gebeden van David, die wij bijvoorbeeld lezen in de psalmen (Psalm 17, 86 en 142). Opmerkelijk is daarbij dat David in de gebiedende wijs bidt (“neig Uw oor, bewaar mijn ziel, verheug de ziel, neem ter ore”) zonder dat je ook maar enigszins het idee krijgt dat hij God iets voorschrijft. Datzelfde vinden wij ook in het “Onze Vader”: “geef ons, vergeef ons, leid ons niet.” Wij mogen tot de Heere vrijmoedig naderen, in het besef van onze onwaardigheid en schuld, maar ook in het besef dat Hij de ongerechtigheden uit genade vergeeft en in Christus verlost van het verderf.
 
Een ander accent vinden wij in het gebed van Salomo als hij de Heere om wijsheid vraagt (2 Kronieken 1). Hij pleit bij de HEERE God op het woord dat Hij aan David gegeven had (vers 9). Wij mogen bij de Heere pleiten op (grond van) Zijn belofte. Dat leren de kinderen al vroeg in het overbekende versje dat zij leren uit Psalm 81, waar de Heere zegt: “Doe uw mond wijd open en ik zal hem vervullen.”

Salomo's gebed in 2 Kronieken 6 laat hetzelfde zien als in het eerste hoofdstuk. Indringend is zijn bede bij de Heere, waar hij God belijdt als de enige God in de hemel of op de aarde, Die Zijn verbond houdt aan Zijn knechten (weer die vervullende God), die voor Zijn aangezicht met hun ganse hart wandelen (vers 14). Gehoorzaamheid is ook in dit gebed wat de Heere van ons vraagt, als wij lezen “alleenlijk, zo uw zonen hun weg bewaren om te wandelen in mijn wet” (vers 16). En dan dat prachtige refrein “hoor dan uit de hemel, de vaste plaats van Uw woning, hun gebed en vergeef de zonden van uw knechten.”

Zo zijn er nog heel wat meer gebeden in de Bijbel die ons ten voorbeeld zijn. Ik noem nog het gebed van Daniël in het 6e en 9e hoofdstuk van zijn profetie, waar wij hem horen in zijn rechteloosheid en zijn beschaamdheid enerzijds en Gods “barmhartigheden en vergevingen” anderzijds, “alhoewel wij tegen Hem gerebelleerd hebben” (vers 8, 9). “O Heere, hoor, o Heere, vergeef, o Heere, merk op en doe het... om Uws Zelfs wil, o mijn God” (vers 19).

In het Nieuwe Testament leren wij eerst in de Evangeliën wat bidden is. De Heere Jezus Zelf leert het ons bijvoorbeeld in Mattheüs 6: 7 en 8: “Als u bidt, gebruik dan geen omhaal van woorden zoals de heidenen, want zij denken dat zij door de veelheid van hun woorden verhoord zullen worden. Word dan aan hen niet gelijk, want uw Vader weet wat u nodig hebt, voordat u tot Hem bidt.”
 
Bidden is ook vragen om iets wat je nodig hebt of wat je graag wilt hebben. Denk aan het gebed van de melaatse man, die zich op de aarde wierp en bad: “Heere, indien Gij wilt, Gij kunt mij reinigen.”
 
Bidden is ook God vereren en aanbidden, zoals we dat nogal eens in het boek Openbaring tegen komen, bijvoorbeeld in Openbaring 19:10. Bij Paulus valt het op dat Paulus in zijn gebeden God lof en dank brengt (1 Thessalonicenzen 1:2). Het evangelie van Johannes legt de nadruk op het bidden “in Jezus’ Naam” (Johannes 14: 13; 15: 16; 16: 23v).

Dan nog een opmerking over de (letterlijke) gebedshouding. De indringendste gebeden zijn knielend uitgesproken: het gebed van Salomo (2 Kronieken 6), Daniël (Daniël 6 en 9), Ezra (Ezra 9), Paulus (Handelingen 20 en Efeze 3) en in het bijzonder van de Heere Jezus (Lukas 22). Je komt in de Bijbel ook staande gebeden en liggende gebeden (plat op de grond) tegen. Knielen komt het meest voor.

Zo is er uit de Bijbel veel te leren over het gebed. Ik hoop hiermee toch wat te hebben kunnen helpen en je vraag enigszins beantwoord te hebben, al heb ik geen lijstje met gebedenboeken opgenoemd.

Tenslotte verwijs ik graag naar onderstaande boekje, met waardevolle Bijbelstudies over het gebed. Van der Veen, H. J. (2017). “Bijbelstudies over het gebed”. Uitgeverij Boekencentrum.
  
Vriendelijke groeten,
J. M. Strijbis

Lees meer artikelen over:

bidden
Dit artikel is beantwoord door

J.M. Strijbis

  • Geboortedatum:
    16-06-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Gouda
  • Status:
    Actief
167 artikelen
J.M. Strijbis

Bijzonderheden:

Docent(opleider) Driestar Hogeschool


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Willi
31-10-2024 / 13:02
https://www.bijbelsopvoeden.nl/?s=Gebedskaartjes&post_type=product

Als je op Bijbels opvoeden.nl zoekt op gebedskaartjes vind je veel voorbeelden van bidden met de psalmen. Voor opvoeders, leerkrachten enz maar kan ook persoonlijk gebruikt worden.
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Halloween

Kun je als christelijk persoon gaan naar bijvoorbeeld Halloween Fright Nights? Of is het niet goed, omdat het te maken zou hebben met geesten en dergelijke. Of is die betekenis al vervaagd in Nederlan...
4 reacties
30-10-2014

Praten over geloofszaken

Ik heb al bijna een jaar verkering verkering met een lieve jongen. Toch hebben we het niet heel vaak heel diepgaand over geloofszaken. We praten wel over het geloof, maar minder over wat het geloof vo...
1 reactie
30-10-2013

Verlangen naar een vriend en Gods wil

Al een tijd is er bij mij een verlangen naar een vriend. Ik probeer dit in het bidden aan de Heere voor te leggen. Mijn gedachten gaan dan uit naar een bepaalde jongen. Ik ken hem helemaal niet goed. ...
1 reactie
30-10-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering