Angstig voor heden en toekomst
Redactie Refoweb | 8 reacties | 21-10-2024| 10:41
Vraag
Ik ben 20 jaar en ik ben zo ontzettend bang! Bang voor de oorlogen die woeden. Ik ben ook zo bang dat de oorlog ook in Nederland gaat uitbreken. Elke zondag zit ik in de kerk en luister ik naar de preek, dan ben ik even weer opgeschrikt, want dan is de dominee zo scherp over dat we hier geen blijvende stad hebben. En ook als het gaat over de tekenen van het einde der tijden. Vaak in de avonden ben ik ook bang, maar overdag lijkt de schrik al snel weer verdwenen.
Ook de mensen om me heen leven maar door alsof er geen dood en eeuwigheid is. Ik ben een grote zondares en ik weet niet hoe ik bekeerd moet worden. De dood wenkt ieder uur, maar ik leef en leef maar door. Ik bid wel tot God, maar ik moet mijn zonden oprecht belijden een echt berouw over mijn zonden hebben. Maar ik kan het niet, God kan het wel. Ik zit in de knoop; zo bang om zonder God te leven. Maar leven als een christen… het lukt me niet. Ik dwaal af, de wereld houdt me in de greep.
Ik heb toekomstplannen waar ik naar uit kijk, maar wat als deze niet passen bij wat God voor mij heeft uitgedacht? Ik moet bekeerd worden. Ik verdien het niet. Ik vind het zo moeilijk. Een vraag voor iemand van de Gereformeerde Gemeenten...
Antwoord
Diverse panelleden van de Ger. Gem. hebben op deze vragen antwoord gegeven:
Dit artikel is beantwoord door
Redactie Refoweb
Bijzonderheden:
Mailadres: vragen@refoweb.nl
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ik moest tijdens het lezen van je vraag denken aan 1 joh 4: 18
De volmaakte liefde van God (voor jou) drijft ALLE angst uit.
Vraag God of Hij jou de Waarheid wil laten zien over wie Hij werkelijk is. De Heilige Geest is nl de Geest vd Waarheid. En de Waarheid maakt je vrij.
Koop een basisbijbel naast je statenvertaling en ga ontdekken wat Hij wil zeggen tot je. Schrijf die dingen per dag op in een notitieboek .
Nader tot God en Hij zal tot U naderen zegt Jakobus
En Wie tot Mij komt zal ik geenszins uitwerpen
Wat een volmaakte liefde he....voor jou.
Als je dat niet hoort op zondag, dan preekt jouw predikant niet goed.
Alles is al betaald, het ís al volbracht. Geloof je dat?
Geloof je dat Jezus dat ook voor jou deed?
Dát zijn de vragen waar je mee aan de slag moet.
Geloof je in God? Dat doen de duivelen ook!
Geloof je God? Op Zijn Woord? Hij liegt niet hoor! Hij wil ook jou redden, en wacht op jou...
Een laag is bijvoorbeeld: Ja maar God moet toch beginnen want als ik zelf aan deze lastige klus(lees jezelf bekeren)ga beginnen wordt het vast geen succes. Trouwens wedergeboorte kan ik toch helemaal niet zelf? Of een andere, sterke: jij hebt het over geloof maar er zijn zoveel geloven: mijn catechisatie boekje stonden er al 4. Wie zegt mij dat ik in de goede grond gezaaid ben en het geen 'tijdgeloof' is? Straks hou ik mijzelf voor de gek en is het 'vriend, hoe zijn ge hier ingekomen (zonder bruiloftskleed)'... dus zomaar echt geloven/overgeven en dus vertrouwen dat Jezus je opvangt en niet afwijst is een te groot risico. Daar kun je niet op vertrouwen omdat jezelf blijkbaar ook dingen over je gered-zijn-staat wijs kan maken, dus----->> meten is weten: en dat betekent, graven in jezelf tot iets ontdekt dat je niet kapot geredeneerd krijgt..
Was het echte welvaart in die tijd? Welvaart is een grote verleider door alle eeuwen heen. Het zijn toch jouw prestaties en beloning voor het harde werken en het puur geluk hebben. Er is een nieuwe saamhorigheid ontstaan op basis van welvaart. Je hoort er wel of niet bij en je moet echt presteren om er niet buiten te vallen. Puur materialistisch gedachtegoed is er in onze tijd.
Het is de generatie uit een welvarende tijd die massaal de kerken heeft verlaten. Zij doen er niets meer aan en het doet hen niets meer.
Wat dat betreft is uw vraag heel herkenbaar. Als dan de Bijbel opengaat en wij met de realiteit van nu te maken krijgen dan zien wij alleen maar rampen op ons afkomen. Het is een stroomversnelling die de ouderen in meegesleurd worden. De gelovigen lijken een minderheid te worden.
Moeten wij daarin berusten of mogen wij vanuit een ander perspectief kijken. Iedere generatie is een verbinding met voorgaande en toekomstige generaties. Het geloof is de gouden draad in ons leven en is ook de kracht geweest van ons voorgeslacht. Dat ging door diepe dalen van oorlog en geloofsvervolging heen.
Het is een zegen van de Eeuwige om u een positie te geven in een moeilijke tijd. Zij krijgen de sterkste benen van Hem om staande te blijven.