Farizeeër versus schriftgeleerde

J.M. Strijbis / Geen reacties

10-09-2024, 15:54

Vraag

Waarin verschilt in de Nieuwtestamentische periode de farizeeër van de schriftgeleerde?

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Antwoord

Beste vragensteller,

Bedankt voor je vraag. Schriftgeleerden is meer een verzamelnaam. Een van de eerste Schriftgeleerden die wij in de Bijbel tegenkomen is Ezra. Hij was een priester en deed dus dit (aanvankelijke) deel van het priesterschap: de wet uitleggen en toepassen (Ezra 6:7, 11 e.v. Zie ook Nehemia 8: 10). Na verloop van tijd ontstond een afgezonderde groep van Schriftgeleerden, die zich opstelden tegenover de priesters. 

In de dagen van Jezus' omwandeling op aarde (ruim 550 jaar later) bleek het volk een grote achting te hebben voor de Schriftgeleerden, die als kenners van de wet ook nogal eens wetgeleerden genoemd werden (vgl. Lukas 10: 25). Die achting riepen de Schriftgeleerden vooral zelf op (Mattheüs 23: 6-7). Schriftgeleerden zetten de bedoeling van de wet theoretisch uiteen. Daarnaast onderwezen zij de kennis van de wet. Tenslotte gingen zij over de rechtspraak. 

In Israël bestonden verschillende godsdienstige groeperingen. Wij kennen vanuit de Bijbel de Farizeeën en de Sadduceeën het best. De Farizeeën stonden heel hoog aangeschreven. Bewijs hiervan is de titel rabbi, letterlijk: mijn meester. Hun leerlingen zaten aan hun voeten. Vanuit hun onderzoek zijn bijvoorbeeld de halacha (regels) en de haggada (preken) ontstaan. Let wel, dit waren de geleerde Farizeeën. In essentie was het een lekenpartij. Hun wetticisme ontkrachtte de ware bedoeling van Gods wet. Zij predikten het wel, maar hielden zich er zelf lang niet altijd aan (Lukas 11: 46). Verdere bezwaren waren gebrek aan nederigheid (Mattheüs 23), zelfzucht en onoprechtheid (Markus 12: 40). De Heere Jezus betitelt hun werk op dit gebied als “inzettingen der mensen” (Markus 7: 8-9), waardoor zij het gebod van God tenietdoen. Jezus gaat hier ook uitvoerig in de Bergrede (Mattheüs 5 t/m 7) op in.

Sommige priesters of Levieten waren Schriftgeleerden, maar ook sommige leiders van de Farizeeën. We moeten de Schriftgeleerden niet als een aparte godsdienstige groep zien. Het meest helder blijkt dat wel in Handelingen 23: 9, waar staat: “...en de Schriftgeleerden van de zijde der Farizeeën stonden op en streden…”

De Heere Jezus verwijt hen niet hun kennis van de wet en het houden van de geboden, want daarin is grote loon (Mattheüs 5: 19-20), maar wel hun geveinsdheid. Mooi weer spelen naar buiten, maar ondertussen van binnen een graf (Mattheüs 23: 27).

Voor ons een goede spiegel. Wie zijn wij? 

Met vriendelijke groeten,
Johan Strijbis

Lees meer artikelen over:

Farizeeërs
Dit artikel is beantwoord door

J.M. Strijbis

  • Geboortedatum:
    16-06-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Gouda
  • Status:
    Actief
166 artikelen
J.M. Strijbis

Bijzonderheden:

Docent(opleider) Driestar Hogeschool


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag waarmee ik niet goed naar een huisarts durf. Ik heb al een lange tijd last van mijn buik, links onderin. Dit zijn krampen. Regelmatig is dit zo heftig dat ik alleen maar rechtop kan z...
Geen reacties
10-09-2011
Ik ben een alleenstaande (man) van 32 jaar en zal vanwege omstandigheden geen relatie krijgen. Ik vind het lastig om mijn zaterdagavond zinvol in te vullen. Een boek lezen kan natuurlijk of werken, ma...
5 reacties
10-09-2018
Op basis van berekeningen gebasseerd op geslachtsregisters in de Bijbel, wordt de schepping geschat op 3761 v. Christus. Ik geloof zeker dat dit ook klopt, in ieder geval is de wereld geen miljarden (...
5 reacties
10-09-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering