Vraag
Wij zijn in verwachting en willen ons kindje graag Mara noemen. De betekenis van de naam is “bitterheid” en ook gezien de geschiedenis van Naomi die Mara genoemd wilde worden hebben we toch enige twijfel. Mogen wij als christenen deze naam gebruiken? En hoe ‘zwaar’ weegt de betekenis van een naam in onze tijd? (In de ogen van God)?
Familiedagen 29, 30 en 31 oktober
Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!
Antwoord
Hoewel namen vrij zijn en de oorspronkelijke betekenis van een naam niet meer meedoet (denk aan de naam Debora [bij], of Kaleb [hond] of Maria [bitter]), toch moeten we ons afvragen wat we ons kind aandoen om haar de naam te geven die zij heel haar leven meedraagt. Kom tot een goede en weloverwogen keuze en laat het niet een impulsief gebeuren zijn. Levenslang gaat de naam met jullie kind mee!!
Ds. W. Pieters
Dit artikel is beantwoord door
Ds. W. Pieters
- Geboortedatum:27-06-1957
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Elspeet
- Status:Actief
Bijzonderheden:
website: dspieters.refoweb.nl
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Bij mij persoonlijk rinkelt dan toch een belletje in mijn hoofd: Bitter. Toch geen fijne associatie met jullie te verwachten kind. De Marasingel heb je hier en daar in Nederland ook als straatnaam. Dan heb ik het ook. Misschien toch nadenken over een variant? Marja, Maria, of nog iets anders.
Wat je zeker niet moet doen is je kind Mariske noemen. Ik ken iemand die zo heet. Klinkt als een leuke meisjesnaam maar zoek maar eens op google wat dat precies is...
Mara heeft vanuit het Hebreeuws de betekenis 'bitter', maar in het Arabisch betekent het 'vreugde'.
Kortom... Mara is een prachtige naam. Gefeliciteerd met jullie kindje!
De betekenis van Mare is inderdaad voor veel christenen wel bekend, maar de naam Maria schijnt dezelfde oorsprong te hebben, en daar hebben weinig mensen moeite mee. Principieel is er dan geen verschil met Mara. Alleen zouden klasgenoten er misschien negatieve opmerkingen over kunnen maken, maar dat kan met alle namen.
Wij hebben zelf bijvoorbeeld bewust niet gekozen voor Ruth omdat er zoveel scheldwoorden op rijmen. Als je kind al kwetsbaar is, kan een naam net een extra reden zijn om mikpunt te worden.
Wij hebben een Abel; zijn naam heeft niet per se een mooie betekenis (vluchtigheid, zucht). Maar hij was wel de eerste martelaar. En met zijn naam hebben we ook iemand uit ons voorgeslacht vernoemd. Bij vernoemen is de betekenis ook niet leidend, maar laat je zien dat je kind onderdeel is van een groter geheel, een door God gegeven familie.
Maar als je zelf twijfelt moet je er goed over nadenken omdat anders je twijfel wellicht later weer terugkomt. En als je betekenis belangrijk vindt; in een andere taal betekent dit wellicht weer iets anders, de moeite waard om uit te zoeken.
En je kunt je kindje altijd een tweede naam geven met een betekenis die je heel waardevol vind en dit ook zo aan je kindje vertellen
Kortom, volgens mij ben je vrij om een naam te kiezen en moet je er vooral zelf achter staan en trots op zijn
“ Toch, het geheim van zijn naam zit in zijn roepnaam: Abel. Het is een hele oude naam, die al in de Bijbel gebruikt wordt. In het Hebreeuws betekent die naam: adem. En met adem staat of valt alles in het leven. Zonder adem is een mens zo doods als zand, vertelt het tweede scheppingsverhaal in Genesis. Pas als de adem er is, komt er leven in de brouwerij. Dan kan een mens zich verbinden met zijn omgeving.”
Mara is een mooie naam, en met Naomi is het uiteindelijk toch goedgekomen toen ze haar kleinzoon op dr schoot had?
De Eeuwige weet wat goed is voor het menselijke lichaam en met recht is Hij onze Heelmeester te noemen. De bijkomstigheid dat het water bitter is en dat men dit niet gewend was is een bijzaak. Na een stuk hout toe te voegen blijft de samenstelling van het water onveranderd en drinkt men met volle teugen daaruit. Mara, mag dan de klank hebben van bitterheid, de diepe gedachte is dat er geneeskrachtig water werd gedronken wat mijn volksgenoten ten goede kwam. Geen negative klank, maar een liefdevolle daad van de Eeuwige die zijn volk het juiste medicijn toedient voor het tijdelijke welzijn in de woestijn op weg naar het Beloofde Land.
Fijn dat u in de naam van uw kind dit statement van de verzorgende hand van de Eeuwige tot uiting laat komen.
Bij Mara denk ik persoonlijk meteen aan ‘bitter’ maar er zijn veel gekkere namen in omloop zou ik zeggen.
Misschien is Mare nog een idee? Betekent ‘zee’ in meerdere talen.
Mariam is een moslimnaam. Dat zou ik zelf niet snel doen. Wat is er trouwens mis met 'gewoon' Maria