Verstandelijk beperkte dochter mag geen belijdenis doen

N.J. Teerds | Geen reacties | 18-07-2024| 11:04

Vraag

Wij zijn al een aantal jaren met de kerkenraad (Gereformeerde Gemeenten) in gesprek over onze dochter van 20 die graag, zoals ze zelf zegt, ook belijdenis wil doen. Ze zit verstandelijk op het niveau van een kleuter, maar als het over Gods Woord gaat kan ze soms ons tot voorbeeld zijn. Wij hebben al twee keer de vraag bij de kerkenraad neergelegd of ze belijdenis mag doen, maar die geeft telkens een negatief antwoord. De predikant volgt het besluit van de kerkenraad.

Wat zijn de regels in dit geval? Mijn inziens zijn wij hier voor verantwoordelijk, mede doordat wij door de rechtbank als curator zijn aangewezen en voor haar de juridische zaken regelen. Dus lijkt mij in deze dat wij hier ook verantwoordelijk voor zijn; niet voor een aardse, maar wel voor een hemelse Rechter. Al met al een verdrietige zaak.


Antwoord

Beste ouders,

Hartelijk dank voor uw heldere vraag. Het is een verdrietige zaak dat uw dochter geen belijdenis mag doen. Omdat ik de argumenten van de kerkenraad voor het afwijzen daarvan niet weet, moet ik me beperken tot datgene wat ik in het pastoraat heb meegemaakt ten aanzien van jongeren zoals uw dochter. 

Enkele jaren geleden woonde ik een kerkenraadvergadering bij waarin belijdeniscatechisanten werden gehoord om in de gemeente belijdenis te doen. Bij de jongeren was ook een meisje met het syndroom van Down. Zij kreeg aangepaste vragen en kon daarop goede antwoorden geven. Zij werd zonder bezwaar toegelaten tot het doen van belijdenis.
 
Verder is er in onze classis, zoals in meerder classes, catechisatie voor mensen met een beperking. Als vervolg daarop is binnen onze classis ook aan een aantal van deze jongeren belijdeniscatechisatie gegeven, natuurlijk op hun niveau. Deze jongeren hebben in hun eigen gemeente belijdenis gedaan. In de praktijk van het kerkelijke leven is het doen van belijdenis door jongeren met een verstandelijke beperking dus niet uitzonderlijk. 

Mijn advies is dat u uw vraag nogmaals aan uw kerkenraad stelt. Bij weigering zou u de kerkenraad kunnen laten weten dat u contact opneemt met de consulent van de gemeente. U kunt ook contact opnemen met onze organisatie Helpende Handen, de reformatorische belangenvereniging voor mensen met een beperking en hun familieleden. U vindt informatie over Helpende Handen op hun website. Mogelijk komt u op deze manier verder.

Ik wens u ook van harte toe dat u op Gods tijd uw dochter de zegenbede uit Psalm 134 vers 3 mag toezingen!

N. J. Teerds

Lees meer artikelen over:

handicap
Dit artikel is beantwoord door

N.J. Teerds

  • Geboortedatum:
    24-09-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Hendrik Ido Ambacht
  • Status:
    Actief
57 artikelen
N.J. Teerds

Bijzonderheden:

ouderling; docent


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Zeer ernstig ziek en nog onbekeerd

Beste dominee Harinck. Ik heb een dringende vraag. Iemand die ik ken heeft de diagnose gekregen zeer ernstig ziek te zijn en heeft daarom misschien niet lang meer te leven. Deze persoon is kerkelijk o...
1 reactie
15-07-2016

Beroepingswerk van studenten Gereformeerde Gemeenten

Ik heb enkele vragen over het afgelopen beroepingswerk van de studenten van de Gereformeerde Gemeenten. Een grote gemeente viste achter het net toen ze een kandidaat hadden beroepen. Korte tijd daar...
21 reacties
15-07-2021

Tegenspoed op tegenspoed

Ik val maar gelijk met de deur in huis: ik heb geen makkelijk leven. Het is tegenspoed op tegenspoed. Toch mocht het enige jaren geleden tot mijn bekering leiden. Dat was een mooie tijd, ondanks dat i...
2 reacties
15-07-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering