Preken ds. Joh. van der Poel

G.J. Jansen / 2 reacties

09-07-2024, 08:08

Vraag

Wat is de reden dat bij de preken in de prekenboeken van ds. Joh. van der Poel er een verschil is tussen de Schriftlezing en de daadwerkelijke tekst van de prediking? Waarbij eerst wordt ingegaan op de Schriftlezing voordat de prediking plaatsvindt? Bijvoorbeeld de eerste preek in “Ruth de Moabitische”, Schriftlezing: 2 Koningen 8: 1-15. Tekst: Ruth 1: 1-5.


Antwoord

Op basis van de formulering van de vraag is er volgens mij het volgende aan de hand. Dominee Van der Poel gebruikt de Schriftlezing als kader (achtergrondinformatie) voor het Schriftgedeelte waarover hij preekt. 

In het geval van het gebruikte voorbeeld gebruikt hij 2 Koningen 8: 1-15 (Joram helpt de Sunamitische uit het Filistijnse land) om uit te leggen dat ook op andere plaatsen in de Bijbel naar heidense landen uitgeweken Joden (in het geval van de Sunamitische) of heidense bekeerlingen (in het geval van Ruth de Moabitische) (opnieuw) werden opgenomen in het volk van Israël. 

De Sunamitische had net als Naomi in een heidens land gewoond tijdens een hongersnood in Israël. God zorgt ervoor dat hun erfdeel hersteld wordt, zodat ze weer beschikken over een huis en akkers. In het geval van de Sunamitische is het koning Joram die als rechter en losser optreedt. In het geval van Ruth is het Boaz die als losser functioneert.

Ruth wordt ook opgenomen in het huis van Israël, omdat ze eerder was getrouwd met een Joodse man en de trouwe schoondochter is van Naomi. Zij ontvangt het erfdeel van haar overleden man en wordt gelost door Boaz, die ook met haar trouwt. 

Dit is mijn inschatting, gezien de overeenkomstige thematiek tussen beide Schriftgedeelten.

Met hartelijke groet,
Gertjan Jansen

Dit artikel is beantwoord door

G.J. Jansen

 • Geboortedatum:
  25-05-1972
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Rijssen
 • Status:
  Actief
46 artikelen

Bijzonderheden:

docent Engels en docentencoach


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
kejak
09-07-2024 / 09:55
"Als men altijd preekt wat het niet is, dan heeft men geen tijd meer over om te preken wat het wel is" ....
kip
14-07-2024 / 12:36
ja mooi he
eerst voorwerpelijk
en dan onderwerpelijk toepassen
dat luistert buitengewoon fijn

jammer dat ik deze predikant niet gekend heb
gelukkig zijn er veel preken te beluisteren,en heb ik alle boeken met preken aangeschaft.

heel ander ligging,dan waar ik vandaan kom

niet zelf gepakt en toegeeigend
maar duidelijk door God geschonken en toegepast

echt om jaloers te worden,op dat geestelijke leven

kostelijk
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Ik ben vanaf gisteren bezig met vanaf het begin de Bijbel te lezen en daarbij een stukje te schrijven hoe ik het in mijn eigen (ook geestelijke) leven ervaar. Nu was ik dus bij Genesis 2, over de sc...
2 reacties
08-07-2022
Ik ben vrouw van 40 jaar. Anderhalf jaar geleden heb ik zes maanden lang gemenstrueerd. De pil geslikt, het hielp, maar toch kwam het steeds terug. Naar gynaecoloog geweest, die adviseerde nova sure (...
1 reactie
08-07-2014
Wat is het nut van de drie-eenheid voor onze tijd, voor de tijd toen de zonde er nog niet was, voor de tijd toen de schepping er nog niet was. Stel dat God niet drie-enig is, wat heeft dat dan voor co...
Geen reacties
08-07-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering