Moermandieet

drs. J. de Jongh-van Hoof / Geen reacties

03-07-2024, 09:43

Vraag

Is het Moermandieet aan te raden voor gezonde mensen of (alleen/juist) bij (kanker)patiënten? En in dat laatste geval als alternatief voor reguliere behandelingen of er enkel naast, namelijk als gezonde aanvulling?


Antwoord

Er is veel geschreven over het Moermandieet. In het kort het volgende:

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft het Moermandieet als ”Grootste kwakzalver van de twintigste eeuw” benoemd. Er is zelfs ooit een onderzoek ingesteld door de overheid naar het effect van het Moermandieet.
 
Moerman raadde aan om veel groente, fruit, roomboter en kaas te eten, sinaasappelsap, citroensap, bessensap en karnemelk te drinken en juist geen koffie of thee. Verder dienden suiker, vis en vlees te worden vermeden, alsook sommige bronnen van koolhydraten, zoals aardappelen. Moerman zag kanker als een ziekte van het lichaam als geheel, een deraillement van de stofwisseling. Hij was er van overtuigd dat het immuunsysteem kon worden hersteld met volwaardige voeding als medicijn.

Artsen toonden meermalen aan dat Moermans’ dieet van verse groenten en fruit, ongeraffineerde graanproducten, peulvruchten en zuivel, niets uitricht tegen kanker. Niettemin had Moerman vele volgelingen. 

Het nationaal fonds tegen kanker vat dit ook goed samen. Als antwoord op de vraag of het helpt tegen kanker is dit het antwoord: ”Helaas is het antwoord dat deze therapie of dieet niet helpt. Er is nooit een positief effect gevonden. Niet op de vermindering van klachten door de ziekte of behandelingen. En helaas ook niet op de kans van genezing. Het kan wel schadelijk zijn na de diagnose kanker. Het advies is dan ook dit dieet niet te volgen. Gezonde voeding is echter wel heel belangrijk. Voeding kan zelfs het succes van een behandeling vergroten en bijdragen aan herstel en genezing en vergroot de kwaliteit van leven.” 

Kortom... Natuurlijk zijn artsen vóór een gezonde leefwijze: veel fruit en groenten (zie ook het www.voedingscentrum.nl) Er komt ook minder kanker voor bij mensen die er een gezonde leefwijze op na houden (preventief). Voeding is echter niet een geneesmiddel voor kanker (curatief).  

Groet, 
José de Jongh-van Hoof

Lees meer artikelen over:

kankervoeding
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
272 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. J. A. van den Berg uit IJsselmuiden. "Heere, wat wilt U dat ik doen zal?" Een vraag waar ik veel mee worstel. Hoe krijg ik hier antwoord op? En als antwoord uitblijft, wat dan? En hoe zijn God...
2 reacties
02-07-2012
Ik las dat je God boven alles moet zetten en dan ook ECHT boven alles. Zelfs boven je vrienden, vriendinnen, familie, zoon, dochter, broer, zus, opa, oma, enz. Hoe moeilijk is dit? Hoe ver gaat dit? O...
Geen reacties
02-07-2005
Waar komt het woord Kerstenen en Ontkerstening vandaan?
2 reacties
02-07-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering