Wetenschappelijk bewijs voor de ziel

prof. dr. M.J. Paul | Geen reacties | 04-06-2024| 09:36

Vraag

Ik lees hier regelmatig dat mensen een ziel hebben en dieren niet, zonder enig wetenschappelijk bewijs. Is er wetenschappelijk bewijs dat er überhaupt wel een ziel bestaat? En zo ja, is er wetenschappelijk aangetoond dat dieren geen ziel hebben? En nee: dat iemand dit in een boek opgeschreven heeft is voor mij géén wetenschappelijk bewijs.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Beste vraagsteller,

Veel zaken in dit leven zijn niet volgens wetenschappelijke methoden aantoonbaar of bewijsbaar. Daarvoor is de wetenschap als menselijke activiteit te beperkt. De wetenschap kan bijvoorbeeld nooit aantonen hoe de natuurwetten ontstaan zijn. De wetenschap berust op aannamen (axioma’s) die zelf niet wetenschappelijk bewezen kunnen worden. In de genoemde vragen overvraag je daarom de wetenschap alsof die het eind van alle tegenspraak is.

Je zou ook kunnen vragen: hoe waarschijnlijk is het dat mensen een ziel hebben? Voor ‘ziel’ zijn verschillende omschrijvingen mogelijk (zoals levensprincipe en bewustzijn), maar ik kies nu de benadering dat met ‘ziel’ iets aangeduid wordt dat na de dood blijft bestaan.

Ik herinner mij uit de studententijd een discussie van christelijke studenten met een atheïstische professor. Hij vond het moeilijk voor ons om de waarheid van het christelijke geloof te verdedigen tegenover alle wetenschappelijke ontdekkingen. Maar hij gaf ook toe dat zijn eigen positie nog veel moeilijker was: “Jullie moeten het opnemen tegen andere geloven, maar ik moet het opnemen tegen alle geloven die er ooit op aarde geweest zijn.” Hij erkende dat het atheïsme een recente uitvinding was en dat vroeger alle mensen geloofden in een god en in het voortbestaan van de mens na de dood.

Vanuit de deze benadering wil ik nu aangeven dat alle mensen in heel de wereldgeschiedenis geloofd hebben dat er iets is als een ‘ziel’ (of hoe je het ook noemt) die na de dood voortleeft. Het is dus echt niet zo dat slechts “iemand dit in een boek opgeschreven heeft.” Ik vermoed dat je hiermee de Bijbel bedoelt.

Mocht je meer willen weten over  wat de Bijbel zegt over de ziel bij mens en dier, dan kun je een vervolgvraag stellen.

Met vriendelijke groeten,
Prof. dr. M. J. Paul

Lees meer artikelen over:

ziel
Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. M.J. Paul

  • Geboortedatum:
    13-03-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oegstgeest
  • Status:
    Actief
271 artikelen
prof. dr. M.J. Paul

Bijzonderheden:

-Eindredacteur Studiebijbel OT
-Senior docent Oude Testament (CHE)
-Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
-Directeur-bestuurder THGB

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Vreemde fantasieen

Ik kan soms erg fantaseren. Op zich hoeft dit geen belemmering te zijn, maar soms komen er hele vreemde fantasieen bij mij boven. Heel vaak denk ik aan de toekomst en dan met name aan de dood. Ik bede...
Geen reacties
03-06-2010

Dochter in de pubertijd

We hebben een schat van een dochter van twaalf jaar oud. Een spannende tijd. Straks de brugklas! We zijn beland in de pubertijd! En dat merken we! Voor de buitenwereld lijkt er 'niets' aan de hand te ...
4 reacties
03-06-2016

Ongedoopte thuislezer

Ik had pas een gesprek met een thuislezer, niet gedoopt. Deze persoon kwam met de vraag: jij bent gedoopt, wat mis ik wat jij hebt door de doop? Hierop wist ik niet goed antwoord. Want die persoon zei...
Geen reacties
03-06-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering