Avondmaalstafels apart geopend en afgesloten

Ds. A.A. Egas / Geen reacties

30-05-2024, 10:01

Vraag

Waarom worden bij het Heilig Avondmaal in veel gemeenten van (naar mijn weten) vrijwel alle kerkverbanden, als er meerdere tafels zijn deze allemaal apart geopend en afgesloten? Is het niet zo dat er eigenlijk sprake is van één tafel (want één avondmaal in één gemeente) die om praktische redenen in meerdere delen is gesplitst?

Het lijkt mij logischer wanneer er voor de eerste tafel wordt geopend en na de laatste tafel wordt gesloten en de verschillende tafels en gemeenteleden zo niet van elkaar gescheiden worden. Of is hier een reden voor die ik over het hoofd zie?


Antwoord

Beste vriend(in),

Dank voor je vraag. Zoals je wellicht weet zijn er in de Bijbel geen exacte gegevens te vinden over de gang van zaken rondom het Heilig Avondmaal. Over een zaak die toch heel belangrijk is, bijvoorbeeld hoeveel keer per jaar we het Heilig Avondmaal moeten vieren, vinden we ook geen gegevens. Zo is het bekend dat Calvijn graag elke zondag het Heilig Avondmaal wilde houden, maar dat het onder invloed van het stadsbestuur uiteindelijk geworden is tot vier keer per jaar. Maar zeker rondom jouw vraag is hierover niets te vinden, noch bepaald in de kerkorde. Iedere gemeente is hierin dus geheel vrij.

Zelf heb ik altijd na elke tafel die besloten met dankgebed. Samen met degenen die zoëven gegeten en gedronken hebben, leeft het verlangen om nu de Heere te danken. Ik heb nooit gevoeld dat hiermee een eenheid zou worden doorbroken. De vraag die je stelt heb ik overigens ook van een gemeentelid gehad, waarin het ging zoals jij dat naar voren brengt.

Op zichzelf is daar niets mis mee en geeft het een beeld van het principe van één tafel. Maar dat zou bijvoorbeeld betekenen dat wanneer er drie tafels zijn, bij de tweede tafel geen enkel gebed doet.

Persoonlijk voel ik bij elke tafel de noodzaak om te beginnen met gebed, de bediening te houden, een korte toespraak, een psalm samen zingen en dan af te sluiten met een dankgebed.

Maar zoals ik al zei, de wijze waarop het bediend wordt staat vrij en voor beide opvattingen is wat te zeggen.

Met een hartelijke groet en Gode bevolen,
Je ds. A. A. Egas

Lees meer artikelen over:

Heilig Avondmaal
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.A. Egas

  • Geboortedatum:
    30-05-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Damwoude
  • Status:
    Actief
86 artikelen
Ds. A.A. Egas

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een jonge vrouw met jonge kinderen. Zelf scheiding aangevraagd wegens huiselijk geweld. Het was niet meer veilig voor ons. In een vrouwenhuis gezeten. Tijdens de scheidingsperiode was mijn -toe...
Geen reacties
29-05-2019
Hoe moet ik vechten tegen de zonde? Ik doe een zonde waar ik bewust van ben dat het zonde is. Maar telkens weer val ik er in. Ik strijd er erg tegen. Maar als het lukt om er tegen te vechten, dan val ...
3 reacties
29-05-2013
Ik heb een paar christelijke vriendinnen die er soms hele andere gedachten op na houden dan mij. Dat vind ik soms erg moeilijk. Ook omdat ik (nu voor de derde keer) met ze op vakantie ga. Zo denken ze...
Geen reacties
29-05-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering