Betrouwbaarheid van de Bijbel

Redactie Refoweb | 3 reacties | 15-11-2023| 07:56

Vraag

Ik heb een vraag over de betrouwbaarheid van de Bijbel. Als protestantse christen geloof ik dat de Bijbel het onfeilbare woord van God is. Als ik dit stel, dan krijg ik de kritische vraag (niet alleen van ongelovigen maar ook van katholieken), het zijn toch losse boeken die ooit bij een vergadering samen zijn gevoegd? Dit ‘samenvoegen’ (om het maar zo te noemen), is mensenwerk. Met andere woorden: wij hebben tot op zekere hoogte bepaald wat er wel en niet in kwam. Luther wilde aanvankelijk zelfs de brief van Jakobus eruit laten toen hij de Bijbel ging vertalen. Wat doet dit met de betrouwbaarheid van Gods Woord? En hoe kan ik hier op antwoorden als mensen hier vragen over stellen?


Antwoord

Meer informatie kun je vinden in de onderstaande artikelen en die onder de tag 'Canoniek'.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2459 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
WillemB
15-11-2023 / 09:14
Vraagsteller:
Lees het boek van dr. Jakob van Bruggen eens:
“Het kompas van het christendom”.
Samanthi
15-11-2023 / 11:35
Of Luther de Jacobusbrief er echt uit wilde hebben betwijfel ik, hij worstelde ermee ja, hij wilde Japie nogeens in de kachel gooien...
Maar zou Luther het einde van alle tegenspraak zijn?

Ik de Bijbel staat, wees nuchter en waakt, dat is hiermee ook, let zelf op en laat je geen rommel in handen duwen.
Jesaja40
15-11-2023 / 18:03
De Bijbel is door de kinderen van Israël geschreven en vastgelegd. Het is onze geschiedenis en iedereen mag daar kennis van nemen.

Lastig is het om vanuit het Hebreeuws een goede weergave te geven en die te doorgronden. Dat is het nadeel van iedere vertaling uit een grondtaal.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Zond- of schuldoffer in onze tijd

Zijn er in onze tijd ook nog voorbeelden te noemen waarvoor onder het Oude Testament respectievelijk een zond- of schuldoffer gebracht moest worden?
Geen reacties
14-11-2005

Omgaan met grote verschillen binnen Ger. Gem.

Geachte ds. Harinck. Hoe om te gaan met de grote verschillen binnen de Ger. Gem.? Hoe leggen we onze pubers uit dat in de gemeente alhier de focus erg op het uiterlijk ligt: donkere kleding, haardrach...
18 reacties
14-11-2015

Ziel in de tussentijd

Ik was aan het leren voor mijn toets van Godsdienst met als onderwerp: Zorg rondom het levenseinde. Er was een vraag over de drievoudige dood. Waarbij onder andere gezegd werd: “Als een mens wederom g...
Geen reacties
14-11-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering