Onderwijsvrijheid en komende verkiezingen

Redactie Refoweb / 3 reacties

13-11-2023, 09:48

Vraag

Ik vind Artikel 23 van onze grondwet (de bescherming van de onderwijsvrijheid) erg belangrijk en wil dit graag meenemen in mijn keuze voor de komende verkiezingen. De reden dat ik deze vraag hier stel is dat ik weet dat juist in de reformatorische zuil sterk wordt gehecht aan dit artikel. Principieel gezien kan ik niet op één van de (kleine) christelijke partijen stemmen, maar welke partijen staan er vergelijkbaar in?

ADVERTORIAL

Staan voor de beschermwaardigheid van het leven

Staan voor de beschermwaardigheid van het leven. Samen zorgen voor christelijke zorg en hulp. Inspireren om voor jezelf en de ander te zorgen. Drie pijlers waarop De christelijke zorgverzekeraar staat.

Lees verder...

Staan voor de beschermwaardigheid van het leven

Antwoord

Het Reformatorisch Dagblad schreef vorige week een artikel waarin de verkiezingsprogramma's van alle partijen werden doorzocht op de plannen rond de onderwijsvrijheid. De conclusie:

"Naast de BBB zijn er vijf partijen die in de komende regeerperiode niet willen morrelen aan de vrijheid van onderwijs. Dat zijn DENK, FVD, SGP, ChristenUnie en CDA. Bij DENK zijn veel moslims aangesloten en die hechten aan handhaving en uitbreiding van het islamitisch onderwijs. De christelijke partijen zijn van oudsher de hoeders van de vrijheid van onderwijs. De voorlopers van het CDA ontstonden rond 1900 uit de strijd voor gelijke bekostiging van het openbaar en het bijzonder onderwijs."

Er is zelfs al een volledige website (vrijheidvanonderwijs.nl) aan dit thema gewijd. Ook hier is het denken van de partijen over de vrijheid van onderwijs op een rij gezet.

Als laatste noemen we de artikelenserie van het Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS): 'Is de onderwijsvrijheid veilig bij de politieke partijen?'.

Redactie Refoweb

Redactie Refoweb

 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Divers
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Mailadres: vragen@refoweb.nl

3 reacties
Stillawake
13-11-2023 / 10:55
Ik heb de programma's ook op dit punt nagekeken (ik heb al gestemd via de post).
NSC heeft bij mijn weten ook in het programma staan dat er niet aan artikel 23 gerommeld wordt.
Rembrand
13-11-2023 / 17:23
Vrijheid van onderwijs is een van de zegeningen van onze democratie. Deze vrijheid is voor katholieken, moslims, evangelische christenen,  joden, reformatorische christenen,  antroposofen,  renaissance scholen van FVD, "gewone" christelijke scholen en wellicht nog meer levensbeschouwelijke scholen.
Een minder mooie kant vind ik het optrekken van muren , onwetendheid en onbegrip voor elkaar. In het ergste geval mondt dat uit in vijandigheid.
Dat was 60 jaar geleden al zo. Ik zat op een christelijke kleuterschool,  er tegenover was een openbare kleuterschool.  Over en weer scholden we elkaar uit. Geen van allen wist waar het over ging.
Prisma23
13-11-2023 / 18:08
Over dit onderwerp is 15 december in Utrecht een symposium

https://verus.nl/agenda/save-the-date-symposium-grip-op-informeel-onderwijs
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Ik heb een aantal vragen t.a.v. zwangerschapsafbrekingen bij afwijkingen van het ongeboren kind. Ik ben al een aantal jaren met plezier werkzaam op een afdeling verloskunde en gynaecologie. Toen ik aa...
Geen reacties
13-11-2007
Hoe kan het dat je zo’n enorme gevoelsschommelingen hebt in een verkering? Het ene moment denk ik over uitmaken en het andere moment dan ben ik weer heel blij.
3 reacties
13-11-2009
Als mijn man en ik geslachtsgemeenschap hebben met elkaar, kan het gebeuren dat ik vreselijke jeuk krijg in mijn vagina. Nu is mijn vraag hoe kan dit? Antwoord: Deze klachten kan ik niet zo goed pla...
Geen reacties
13-11-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering