Nieuwe eetgewoonte en beweging hebben effect
M. (Marieke) de Jong | Geen reacties | 27-10-2023| 14:50
Vraag
Ik heb een vraag over mijn gewicht. Ik ben altijd erg slank geweest, onder de 60 kg bij een lengte van 1.70 m. ook na mijn zwangerschappen. Toen ik vier jaar geleden in de overgang kwam kwamen de kilo’s er wat meer aan, tot ik 68 woog. Daar voelde ik me niet prettig bij. Het paste niet bij me omdat ik het niet van mezelf gewend was. Ik ben toen gestopt met suiker (voor de overgang kon ik trouwens wel alles eten zonder aan te komen). Dus zelden eet ik nog koek, snoep, chips of chocola, geen frituur, geen vette 48+ kazen, weinig tot geen vlees, wel kip en 1x per week rundergehakt en 1x vis. Verder ben ik meer noten, peulvruchten, etcetera, gaan eten en eet ik vrijwel alleen volkorenproducten. Aan beweging maak ik een dagelijkse wandeling van gemiddeld 5 km op een normaal tot snel tempo.
Inmiddels zit ik weer onder de 60 kg. Met deze eetgewoonte en beweging ben ik nu 7 maanden bezig. Wat ik mij dus afvraag is, kan dat überhaupt wel ná de overgang weer terug op het oude gewicht? Aan de ene kant vind ik het knap dat ik door deze eetgewoonte en wandelingen het er af heb gekregen, want betekent dat dan dat elke vrouw na de overgang dit zou moeten kunnen/lukken? Want aan de andere kant snap ik het niet dat het er nu opeens af is, want zoveel snoepte ik nou ook weer niet in de jaren van overgang. Ik bewoog wel minder en at anders als nu, maar toch...
En hoelang blijf je dan afvallen, want ik vind het nu ook wel weer genoeg. Het moet ook niet minder worden als wat ik altijd woog. Geeft je lichaam dit zelf aan? Want het is niet mijn bedoeling om weer juist te gaan snoepen om ietsje meer te gaan wegen, maar het moet ook niet blijven dalen. Misschien ingewikkeld dit hele verhaal, maar wellicht heeft u een antwoord.
Antwoord
Beste vraagsteller,
Wat mooi dat je bewuste keuzes maakt en zorgt voor goede voeding en voldoende beweging. Bewonderingswaardig dat je dit zo serieus aanpakt en hier al zeven maanden gedisciplineerd in bent!
Tijdens de overgangsjaren gebeurt er veel in het lichaam en dit kan verschillende vervelende klachten geven, waaronder aankomen in gewicht (al kan een gezond voeding- en leefstijlpatroon de overgangsklachten aanzienlijk verminderen).
Je vraagt of het mogelijk is om na de overgang terug op het oude gewicht te komen, maar zoals je zelf laat zien, is dat dus zeker mogelijk ;) Dat dit "elke vrouw zou moeten lukken" zou ik niet willen zeggen. Elk lichaam is anders, heeft een andere behoefte en reageert anders. Voeding en leefstijl is dan ook altijd maatwerk.
Je geeft aan dat je het afvallen nu wel genoeg vindt en vraagt je af of dit vanzelf stopt. Voor mij is het lastig om dat zo op afstand te kunnen beoordelen. Ik heb natuurlijk geen idee wat je precies op een dag binnenkrijgt qua calorieën en voedingsstoffen.
Het belangrijkste is om te luisteren naar je lichaam. Ons lichaam heeft in elke fase van ons leven weer een andere behoefte. De omgevingsfactoren veranderen en ons lichaam verandert. Zo is voor een tiener een heel ander voedingspatroon wenselijk dan voor een vijftigplusser. Ook wanneer er sprake is van stress, ziekte, zwangerschap, overgang, veel sporten, etc. liggen de behoeften anders. We zijn het echter vaak helaas verleerd om te luisteren naar ons lichaam, terwijl het ons veel waardevolle informatie kan geven. Wanneer je afstemt op de signalen van je lichaam, kun je beter aanvoelen wat het van tijd tot tijd nodig heeft.
Blijf je afvallen terwijl dit niet wenselijk is, dan krijg je kennelijk te weinig binnen. Begrijpelijk dat je niet wilt gaan snoepen om weer meer te gaan wegen, je bent juist zo goed bezig! Behulpzamer voor je lichaam is het dan ook om meer gezonde vetten (calorijke producten) toe te voegen aan je voedingspatroon. Denk aan: avocado, noten en zaden, vette vis, een lepel notenpasta door de kwark, volle producten i.p.v. halfvol of mager (sowieso altijd een betere optie!), een dikke laag roomboter op je brood smeren, een scheut MCT-olie toevoegen aan de koffie of smoothie en een extra scheut olijfolie over de salade.
In het kader van meten = weten zou je er eventueel ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld twee weken lang je voeding te tracken. In een app wordt dan ingevoerd wat je zoal op een dag eet (bijvoorbeeld met de app MyFitnessPal). Ik ben geen voorstander van structureel calorieën tracken, maar het kan wel veel inzicht geven in de calorieën én macronutriënten (koolhydraten/eiwitten/vetten) die je binnenkrijgt. Hierdoor kan het heel nuttig zijn om dit een korte periode te doen. Wellicht geeft het tracken van je eten de informatie dat je te weinig binnenkrijgt. De richtlijn voor een vrouw is 2000 kcal per dag.
Tot slot nog een belangrijke toevoeging: gezondheid en lekker in je vel zitten gaat veel verder dan wat je eet op een dag of een getal op de weegschaal. Ik zou je daarom willen meegeven om hier niet al te gefixeerd op te zijn. Slaap, ontspanning, beweging, verbinding met anderen, zingeving, een positieve mindset... allemaal pijlers die net zo belangrijk zijn om aandacht aan te besteden!
Gezonde groet,
Marieke de Jong
Dit artikel is beantwoord door
M. (Marieke) de Jong
- Geboortedatum:16-05-1991
- Kerkelijke gezindte:Baptistengemeente
- Woon/standplaats:Leersum
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Leefstijlcoach