Voorliefde voor Katholieke kunst

G.J. Jansen | Geen reacties | 11-09-2023| 12:36

Vraag

Ik ben niet kerkelijk opgevoed maar wel globaal christelijk. Nu ben ik wel altijd geïnteresseerd geweest in Katholieke kunst, dus neigde ik altijd naar de Katholieke kerk. Nu na jaren twijfel realiseer ik mij dat ik mij veel meer verbonden voel met (heel breed) het Luthers-Calvinistische gedachtengoed. Nu is mijn vraag: hoe kan ik op eigen houtje er achterkomen welke specifieke denominatie bij mij past, zonder de aankomende weken alle kerken in mijn provincie af te gaan? En zijn er nog wezenlijke verschillen binnen de meeste kerken anno 2023? Zo kan ik kiezen uit een Evangelisch-Lutherse gemeente, PKN, Katholiek, Evangelisch... alleen al in mijn stad.

Dan nog een vraag: zoals ik aangaf heb ik een voorliefde voor christelijk-Katholieke kunst. Dus veel prenten en beelden van Christus bijvoorbeeld, de staties van de kruisweg, Maria en dergelijke. Is het nu een zonde om die kunst te houden? Ik kan mij ergens herinneren te lezen dat er zelfs meer Maria-altaren zijn in Lutherse kerken dan in Katholieke kerken in Duitsland. Het is voor mij ook niet iets om naar te bidden, maar als een fysieke reminder om elk moment met Christus in gedachten te leven. Moet de kunst weg of kan het als decor blijven? Overigens snap ik het argument tegen de crucifix beter, aangezien Christus de dood heeft overwonnen. Excuses voor deze ietwat omslachtige vraag, ik hoop dat iemand er iets mee kan.


Antwoord

Beste vragensteller/vragenstelster,

Eigenlijk stel je twee vragen waarop ik kort reageer.

1.  Hoe kan ik op eigen houtje erachter komen welke specifieke denominatie bij mij past, zonder de aankomende weken alle kerken in mijn provincie af te gaan?

Kerkkeuze is een persoonlijke zoektocht waarin iemand zelf een beslissing moet nemen, dus volgens mij jij juist actief op bezoek moet gaan om je een oordeel te vormen over de prediking, de achterliggende theologie en de kerkelijke cultuur. Het is niet aan mij om voor jou de norm aan te geven of jou van een advies te voorzien. God woont en werkt waar een Bijbelgetrouwe prediking is, waarvan de kern is dat dode zondaren geroepen worden door de prediking van het Evangelie van vrije genade en dat de Geest werkzaam is waar het Woord opengaat. Gods genade sluit de verantwoordelijkheid van de hoorder hierbij niet uit, maar juist in. Er zijn in Nederland gelukkig nog veel kerken waar deze prediking verkondigd wordt.

Lees ook: alle artikelen over 'Kerkkeuze'

2. Moet de kunst weg of kan het als decor blijven?

Er bestaan (terecht) bezwaren tegen het afbeelden van God, omdat de kunstenaar zich een beeld van God heeft gevormd en God volgens de Heidelbergse Catechismus noch kan noch mag afgebeeld worden. God gaat ons menselijke begrip zover te boven (en is bovendien een Geest) dat elke menselijke poging daar een beeld van te maken afbreuk doet aan Zijn Beeld. God proberen af te beelden is eigenlijk zonde tegen het gebod om beelden te maken (om die te dienen). In de Rooms-katholieke kerk heeft men beelden toegestaan en de vervaardiging en plaatsing daarvan bevorderd met als uitgangspunt dat het "boeken der leken" waren, maar de Reformatie stelt dat God door Zijn Woord en Geest werkt en hierbij geen beelden nodig zijn. Kern is dat een beeld van God niet gemaakt kan en mag worden. Overige bijbelse voorstellingen wel; vandaar dat veel kinderbijbels prenten bevatten. Van kerkelijke kunst mag je zeker genieten, maar het is geen bijbels middel om God mee te dienen of te zoeken. Hét breekpunt is nogmaals het afbeelden van God.

Met vriendelijke groet,
Gertjan Jansen

Dit artikel is beantwoord door

G.J. Jansen

  • Geboortedatum:
    25-05-1972
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
47 artikelen

Bijzonderheden:

docent Engels en docentencoach


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Echte vrienden geworden

Wij zijn een gescheiden man en een vrijgezelle vrouw van 50-plus. We kunnen het erg goed met elkaar vinden. We zijn echt vrienden geworden, mogelijk wordt het een relatie. We wonen beiden apart en we ...
Geen reacties
11-09-2012

Medische spoedvraag

Een vraag met spoed. Mijn man had gisteren vers bloed bij de ontlasting. Vandaag niet meer. Als het eenmalig is, hoeft er dan geen onderzoek plaats te vinden? Of moet je dan altijd de arts raadplegen?...
2 reacties
11-09-2010

Vluchtelingen

Er is een hoop aan de hand vandaag en morgen! Ook de politiek heeft geen antwoord op de massale toestroom van vluchtelingen. Hoe gaan we hiermee om? De helft van de inwoners van Syrië is gevlucht voor...
17 reacties
11-09-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering