Geen makkelijke prater over geloofsleven

Ds. C.G. Vreugdenhil | Geen reacties | 05-06-2023| 09:33

Vraag

Het klinkt misschien gek, maar ik spreek niet veel over wat God in mijn leven heeft gedaan (en dat is al veel gebeurd; ik leef met Hem). Ik denk dat het er mee te maken heeft dat het toch wel dieper zit en een makkelijke prater ben ik niet. Ooit een keer tijdens huisbezoek heb ik mij voor het eerst kunnen uitspreken en toen zei de ouderling ook nog iets heel bemoedigends! Maar ik zou toch met de dominee over deze zaken willen spreken, van mensen krijg je vaak maar antwoord: “Oh, wat mooi dat je dat heb gevoeld” en verder leven ze niet mee...

Heeft u misschien tips hoe ik mij kan uitspreken bij een gesprek met de dominee?  Ik heb het vaak al helemaal in gedachten, maar uiteindelijk gaat het helemaal anders... en ik heb autisme, dus ik kan helemaal over elk klein dingetje na denken. Ik zou graag antwoord willen van een dominee uit de Gereformeerde Gemeente.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Beste jonge vriend,

Ik raad je aan om je verhaal en wat je wil bespreken op papier te zetten. Dat is goed voor je zelf, maar ook voor jouw dominee. Overigens, onder dominees zijn ook autisten.

Als je een brief schrijft en je slaapt er nog eens een paar nachtjes over dan kun je nog wat verbeteren eventueel.  Dan geef je die brief aan de dominee met de vraag om een gesprek hierover. Neem je brief dan ook mee naar dat gesprek. Dan komen je vragen ook helderder naar voren.

Misschien is er een ouderling die meer feeling heeft om over jouw pastorale vragen te praten en er op te reageren. Door een gesprek en een luisterend oor kan je spanning wegvallen en in alle openheid je problemen voor de dag laten komen.

Ik wens je sterkte met de afronding van het gesprek en jouw spanning hierover.

Met vriendelijke groet,
Ds. C. G. Vreugdenhil

Lees meer artikelen over:

autisme
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.G. Vreugdenhil

  • Geboortedatum:
    02-04-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Houten
  • Status:
    Inactief
231 artikelen
Ds. C.G. Vreugdenhil

Bijzonderheden:

Ds. Vreugdenhil schreef op 7 oktober 2024 zijn laatste bijdrage voor de vragenrubriek van Refoweb. Vanaf van het begin, nu bijna 25 jaar geleden, is deze broeder aan Refoweb verbonden geweest. Hij schrijft: "Ik ben nu 78 jaar en moet mijn werkbelasting verminderen. Ik heb altijd graag meegewerkt, maar nu ga ik ermee stoppen." Het langstdienende panellid van Refoweb neemt hiermee afscheid na 231 vragen en antwoorden. De redactie van Refoweb zegt hem voor dit alles hartelijk dank en wenst hem nog veel gezegende en vruchtbare jaren toe bij het werk in Gods Koninkrijk.

Bekijk ook:

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Man bezoekt sekssites

Toen ik een link zocht in de “geschiedenis” van bezochte sites, ontdekte ik dat mijn man (we zijn nog geen twee jaar getrouwd en hebben filternet) via onbeveiligd draadloos netwerk sekssites heeft bez...
Geen reacties
05-06-2009

Misbruiker vergeven

Hoe kan ik de dader van mijn misbruik vergeven?
Geen reacties
05-06-2017

Geen ellendekennis en geen berouw

Ik ervaar de zonden die ik doe niet als schuld tegenover God. Ik heb geen ellendekennis en geen berouw. Wat nu?
Geen reacties
05-06-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering