De angst van de discipelen

Ds. A.D. Fokkema | Geen reacties | 12-09-2022| 12:59

Vraag

Markus 6 vers 52: “Want zij hadden bij het wonder van de broden niets begrepen, omdat hun hart verhard was.” Ik vind het lastig om te zien wat deze beschouwing/analyse te maken heeft met de storm en de angsten/verwardheid van de discipelen als gevolg daarvan. Hoe moet ik dit zien? Is het verwijt van de evangelieschrijver Markus (dan wel Jezus) dat de discipelen onterecht angstig/verward waren onterecht in het licht van Jezus als wonderdoener?

Hoe moet ik dit doortrekken naar mijn eigen leven? Jezus is mijn Redder. Mag ik niet bang/verward zijn in (ogenschijnlijk) levensbedreigende situaties? Of mag ik niet op een bepaalde manier bang en verward zijn?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

De angst van de discipelen is er niet vanwege de storm, maar vanwege het wandelen van de Heere Jezus op het water. Als ze Hem zien en denken dat Hij een spook is, dán worden ze bang en schreeuwen ze het uit. Van die angst zegt vers 52: de discipelen hadden toch beter kunnen weten? Ze hadden inderdaad beter kunnen weten, want in het wonder van de broodvermenigvuldiging had de Heere Jezus zoveel laten zien van Wie Hij is. Maar de discipelen hebben dat onvoldoende begrepen. Daarom reageren ze zo bang als ze hun Meester op het water zien wandelen. 

Wat betreft de betekenis voor je eigen leven: volgens mij leert deze geschiedenis dus niet dat je niet bang mag zijn in levensbedreigende situaties. Wel roept de geschiedenis op om het juiste zicht op de Heere Jezus te hebben. Daar gaat het bij de discipelen namelijk mis. Hij is de Zoon van God, heeft alle macht in hemel en aarde en heeft het  behoud van zondige mensen op het oog. Als ik Hem zó ken, dan hoef ik voor Hem niet bang te zijn, maar zal een ontmoeting met Hem een zaak van vreugde en dankbaarheid zijn.

Ds. A. D. Fokkema

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.D. Fokkema

  • Geboortedatum:
    18-09-1986
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Kerkwerve
  • Status:
    Actief
32 artikelen
Ds. A.D. Fokkema

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Frequentie Heilig Avondmaal

In onze kerken viert men vier keer per jaar het Avondmaal. In veel evangelische en Pinkstergemeenten de eerste zondag van elke maand. In sommige gemeenten elke zondag. Maar als je de Bijbel leest, zie...
3 reacties
12-09-2014

Hopen of geloven

Hoe kan je het verschil weten tussen wenselijk hopen of geestelijk geloven (betreffende toekomstverwachtingen)? Even ter verduidelijking een voorbeeld: mijn verlangen is om te trouwen met een man die ...
Geen reacties
12-09-2017

Bijbels belijdenis doen

Mijn vrouw en ik willen graag belijdenis afleggen van ons geloof. Door Gods genade mogen we allebei weten dat we tot Zijn kind aangenomen zijn en willen dan ook belijdenis doen van ons geloof in het v...
Geen reacties
12-09-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering