Schuldgevoelens na misbruik

T.A. (Dorothé) van Duijn | Geen reacties | 22-08-2022| 12:22

Vraag

Ik heb het zo moeilijk... Ik heb heel vervelende ervaringen vroeger als kind zijnde. Als gevolg daarvan heb ik onder andere PTSS. Is het alleen maar kijken naar je lichaam en aanraken (in zijn ogen ‘verzorgen’) ook misbruik? Ik vraag dit omdat ik met enorme schuldgevoelens loop maar ook eerlijk wil proberen te kijken.


Antwoord

Bedankt voor het insturen van je vraag. Wat erg dat je zulke nare ervaringen hebt gehad als kind en dat je daar nu een PTSS van hebt. 

Om heel concreet antwoord te geven op je vraag of bekijken en betasten van je lichaam ook misbruik is, geef ik je allereerst de definitie van seksueel misbruik. “Seksueel misbruik bestaat uit alle seksuele aanrakingen of handelingen die een volwassene een kind opdringt. Dit varieert van begluurd worden of moeten kijken naar seksuele handelingen van de volwassene tot betasting of verkrachting” (Nederlands Jeugdinstituut).

Uit deze definitie blijkt dat het kijken naar en verzorgen/betasten van je lichaam wel degelijk seksueel misbruik is. Als kind ben je geen eerlijke partij voor een volwassene; je hebt vaak niet eens door wat er precies gebeurt, kunt je nauwelijks verweren en raakt zo in verwarring door dit alles dat je je verlamd en machteloos voelt en jezelf daardoor niet kunt verweren of je grenzen aangeven. Dit kan voor een schuldgevoel zorgen. Maar ik wil je op je hart drukken dat een kind nooit, in geen enkel geval, schuldig is aan het seksuele misbruik wat er plaatsvindt. Alleen de volwassene is ten alle tijden verantwoordelijk en dus schuldig.
 
Mijn advies is dat je hulp gaat zoeken bij een professional, zodat je al je vragen en gevoelens kunt gaan leren uiten en een plekje kunt geven. Ook zijn er goede behandelingen voor PTSS (bijvoorbeeld bij Psytrec) met veelbelovende resultaten. 

Het is zo jammer om je leven door deze trauma’s te laten beheersen, ik gun je anders. Maak de keuze om goed voor jezelf te gaan zorgen en om het verleden een plekje te gaan geven, zodat je weer ‘door’ kunt met je leven en al deze ellende achter je kunt laten. Ik hoop dat je in deze moeilijke weg ook de steun en nabijheid van de Heere mag ervaren. Veel sterkte! 

Hartelijke groet,
Dorothé van Duijn, Compassie

Lees meer artikelen over:

seksueel misbruik
Dit artikel is beantwoord door

T.A. (Dorothé) van Duijn

  • Geboortedatum:
    13-05-1988
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Opheusden
  • Status:
    Actief
7 artikelen
T.A. (Dorothé) van Duijn

Bijzonderheden:

Functie: Psychosociaal therapeut bij Compassie


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Looking to Jesus - Ryle

Ik heb een korte vraag: is de preek “Looking to Jesus” van Ryle ook in het Nederlands vertaald? Ik kon deze niet vinden via het internet maar de preek maakt misschien deel uit van een boek o.i.d. dat ...
1 reactie
22-08-2016

Preekoefening studenten Theologische School niet online

Waarom worden de audio-opnames van preken van studenten in gemeenten waar de kerkdiensten normaliter open staan, bijvoorbeeld op kerkdienstgemist.nl, niet online gezet? Is hier een regel voor vanuit h...
Geen reacties
22-08-2024

Verbod op dopen

In de achterliggende tijd is er veel geschreven in het nieuws over het verbod op ritueel slachten en de besnijdenis. In hoeverre zou het zomaar kunnen dat er een verbod komt op dopen, Heilig Avondmaal...
10 reacties
22-08-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering