Markeren van Bijbelteksten
Ds. C. Harinck | 4 reacties | 27-05-2022| 10:02
Vraag
Hoe staat u tegenover het markeren van Bijbelteksten in de Bijbel met een stift? Enerzijds lijkt het mij heel mooi om belangrijke Bijbelteksten extra te onderstrepen, anderzijds is het wel het Woord van God, dus een stukje eerbied in het er mee omgaan. Ik weet hier niet zo goed raad mee. Beetje bijzondere vraag misschien, maar ik wil ‘m graag stellen aan iemand uit de Ger. Gem.
Een zoekende jongvolwassene.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vraagsteller,
Wat moet ik hier nu op zeggen? De moslims achten de koran heilig. Wat je met de koran doet is bijna gelijk aan wat je met Allah doet. De christen heeft eerbied voor de heilige schriften. De Bijbel is enerzijds gewoon een boek van papier, maar anderzijds vanwege de tekst toch meer dan papier. Je gaat er anders mee om dan met een gewoon boek. Wanneer hij uit elkaar valt en niet meer goed leesbaar is koop je een nieuwe Bijbel. De oude, versleten Bijbel kun je bewaren, maar ook bij het oudpapier doen. Maar met een nog goede bruikbare Bijbel doe je dit niet. Dat voelt niet goed. Zo ligt het ongeveer. Wel eerbied, maar geen verafgoding. Dat zijn mijn gedachten hierover.
Ds. C. Harinck
Lees ook:
Dit artikel is beantwoord door
Ds. C. Harinck
- Geboortedatum:09-04-1933
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Kapelle
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Emeritus
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Veel woorden zijn daarin dubbeldik geschreven, goed zichtbaar, ze springen eruit.
Soms staat er zelfs verschillende mogelijkheden van uitleg van een tekst bij.
Al die tekst is al eeuwen geleden geschreven, en volgens mij heeft niemand daar moeite mee.
Oftewel: de Statenvertaling met kantekeningen…
Er zijn zodoende ook studiebijbels met extra ruimte ('Wide-margin') in de kantlijn. Helaas geen Statenvertaling variant vind ik zelf. Dan zou je eventueel meerdere Bijbels kunnen hanteren.
Kunnen we de kanttekeningen overigens ook niet zien als een verdieping?
Er zijn hele theorieën over het maken van notities in de Bijbel, zoals met symbolen of referenties. Let ook op waarmee je schrijf (de mate van doordrukken van een pen, let erop dat potlood vervaagt, etc.).
Let er ook op hoe je omgaan met arceren/onderstrepen: soms is het voor de leesbaarheid beter om met haakjes aan de zijkant van de tekst te werken dan alles te onderstrepen. Soms is een uitroepteken genoeg.
Jonathan Edwards had een methode waarin hij referenties zetten en deze uitwerkte in een los boek met notities (“miscellanies”).
Daarnaast wil ik aanstippen dat het goed kan zijn om zaken vast te leggen, bijv. wat God tot je spreekt. Ik denk dat dit vruchtbaar kan zijn. Let wel, niet om ervan je grond te maken en erop terug te zien. Altijd zien op Hem in geloof.
Ook wil ik nog het Bijbeljournaling noemen. Met kleuren hele tekeningen maken in de Bijbel zou ik persoonlijk nooit doen. Volgens mij moet het altijd om de inhoud gaan en deze versterken. Echter zal ik ook niet te snel iemand veroordelen die het wel doet, ik denk ook dat het een bijzaak is. God ziet het hart aan.
Deze Bijbel is voor mij heel belangrijk. Niemand weet wat ik bij geschreven heb. Dit is zo persoonlijk. Ik zal deze Bijbel dan ook nooit uitlenen aan anderen of ergens zomaar mee naar toe nemen.
Omdat het iets laat zien wat er is tussen de Heere en mij. Niet voor andere ogen bestemd.
Stel dat deze Bijbel zo versleten is, dat het niet meer opnieuw ingebonden kan worden en dat ik het niet meer kan gebruiken, dan zou ik het nog bewaren als een kostbaar bezit, en nooit bij het oud papier doen!
Of bij de kringloop brengen....
De gedachte alleen is al vreselijk.