Naar bruiloft van samenwonend stel

Ds. J.J. Tigchelaar | Geen reacties | 06-04-2022| 16:00

Vraag

Een collega van mij gaat binnenkort trouwen. Ik ben ook als collega uitgenodigd om een deel van de bruiloft mee te maken. Ze woont echter al jaren samen en heeft ook kinderen. Is het dan geoorloofd dat ik op de uitnodiging inga? Of moet ik toch met uitleg erbij weigeren?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

1. Kort en bondig: Vraagsteller moet op de uitnodiging in gaan! Dit is toch wat we willen: dat mensen elkaar blijvende trouw beloven en dat hun kinderen niet opgroeien met verzorgers die samen geen definitieve band willen aangaan. Dat er voor de bruiloft dingen gebeurd zijn die niet passen in de conceptie van een christelijk huwelijk mag geen reden zijn om daarna alles af te wijzen of te veroordelen.

2. Zelfs wanneer we ongehuwd samenwonen of ook seksueel verkeer voor het huwelijk, als zonde tegen Gods geboden beschouwen is Christus toch ons voorbeeld wanneer Hij tegen een overspelige vrouw zegt: Ga heen, maar zondig niet meer en niet weer. 

3. Als predikant heb ik in ons land en daarbuiten een aantal huwelijken kerkelijk mogen bevestigen en inzegenen van bruidsparen die al samenwoonden en soms ook al kinderen hadden. Ik heb dat met vreugde mogen doen. Het is toch heerlijk wanneer mensen hun verzuim, hun fouten of tekortkomingen gaan inzien en alsnog willen herstellen. 

4. In de vraag wordt niet duidelijk of het onderhavige huwelijk ook in de kerk wordt bevestigd en ingezegend. Maar ook zonder kerkelijk huwelijk is een huwelijk voor de wet rechtsgeldig. De Rooms-Katholieke kerk heeft daar gezien haar sacramentsopvatting een andere mening over. De protestantse kerken hebben echter het burgerlijk huwelijk tussen een man en een vrouw altijd volledig erkend (tenzij de familierelatie te nauw is). Misbruik van de benaming huwelijk heft het gebruik niet op.

5. Het zogenoemde partnerschap zien we niet als huwelijk, omdat de belofte van blijvende trouw ontbreekt. Het is een relatie, waarbij zoals men zegt: de achterdeur altijd openstaat. 

6. Hier valt nog veel meer over te zeggen, maar op de vraag zoals gesteld, is het antwoord: ga er heen, feliciteer hen met hun beslissing en mogelijk kun je dan ook nog wijzen op de zegen die de christelijke gemeente getrouwden wil meegeven. In voorspoed en tegenspoed.

Ds. J. J. Tigchelaar

Lees meer artikelen over:

feest
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.J. Tigchelaar

  • Geboortedatum:
    05-12-1931
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Putten
  • Status:
    Actief
130 artikelen
Ds. J.J. Tigchelaar

Bijzonderheden:

Emeritus predikant en adviseur predikantenopleiding Church of Central Africa


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Bekering zo moeilijk

Al heel lang wil ik Jezus gaan volgen en me tot God bekeren. Ik weet dan ik dan alles wat in de weg staat op moet geven en met mijn zonden stoppen. Dit wil ik dan ook doen, maar ik weet niet hoe ik di...
9 reacties
06-04-2021

Gedwongen de pil nemen

Ik ben een jonge vrouw van 21 jaar en heb een prachtig zoontje van anderhalf jaar. Ik was bezig met een studie toen ik zwanger raakte en moest trouwen. Daardoor is mijn studie afgebroken. Ik heb een j...
5 reacties
06-04-2011

Syntonics-behandeling

Een optoloog heeft mij i.v.m. oogproblemen geadviseerd om een Syntonics-behandeling te gaan volgen (een kleurtherapie waarbij je door in bepaald licht te kijken beter zou kunnen gaan zien). In het boe...
Geen reacties
06-04-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering