Pudendus neuralgie

Drs. G. Nieuwenhuyzen - de Boer | 1 reactie | 26-10-2021| 08:06

Vraag

Sinds mijn bevalling acht weken geleden (nacontrole was goed) heb ik last van tintelingen in mijn schaamstreek. Soms ook een stekende pijn in mijn linkerschaamlip. Dit gaat gepaard met brandende voeten/onderbenen. Er is verder niks te zien aan mijn benen/schaamstreek.

Ik heb mijn klachten gegoogled en kwam op de ziekte pgad/psas. Daar ben ik erg van geschrokken. Zodanig dat ik er nu alleen nog maar aan kan denken dat ik dit heb. Ik voel sindsdien ook veel meer daar en daar raak ik erg van in paniek. Mijn huisarts had er nog nooit van gehoord en geeft me oxazepam. Dat helpt wel iets. Ook vindt ze dat ik in therapie moet. Maar ik blijf met dat gevoel zitten. Niks is meer leuk/fijn in mijn leven. Wat zou het nog anders kunnen zijn?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Beste,
 
Als de klachten die u beschrijft voornamelijk bestaan uit tintelingen in combinatie met een stekende, brandende pijn in de schaamstreek, dan zouden deze veroorzaakt kunnen worden door een irritatie of beknelling van een zenuw in het bekkengebied. Je noemt dit pudendus neuralgie. Hierbij nemen de klachten vaak toe bij het zitten. Een proefbehandeling om te onderzoeken of het inderdaad gaat om pudendus neuralgie bestaat uit een verdoving van deze zenuw. Als de klachten daarna (tijdelijk) verdwijnen, dan zal er een definitief behandelplan kunnen worden opgesteld. 

Bij PGAD of PSAS ervaren mensen ook tintelingen in de schaamstreek en daarbij bijna een voortdurend gevoel van opwinding. Meestal is de oorzaak niet duidelijk. Soms kan een ontsteking aan de zenuwen PSAS veroorzaken. Zowel bij pudendus neuralgie en PGAD bestaat de behandeling vaak uit een combinatie van behandelingen, waaronder medicatie.

Gatske Nieuwenhuyzen-de Boer

Dit artikel is beantwoord door

Drs. G. Nieuwenhuyzen - de Boer

  • Status:
    Actief
6 artikelen
Drs. G. Nieuwenhuyzen - de Boer

Bijzonderheden:

Gynaecoloog-oncoloog Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht & Erasmus MC Rotterdam


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
drj
30-10-2021 / 21:20
Oxazepam is een uiterst verslavend middel, dat alleen voor korte tijd en met een goede reden moet worden voorgeschreven. Als je het minder dan 4 weken neemt, lukt het meestal meteen te stoppen zonder ontwenningsklachten. Ontwenningsklachten zijn dezelfde klachten als waarvoor iemand oxazepam zou nemen: bijv. onrust, angst en slapeloosheid.
In jouw geval schijnt het goed bedoeld te zijn, maar uit je verhaal hier, is een andere diagnose, zoals de deskundige ook heeft aangeduid waarschijnlijker. Vraag een verwijzing en regel, dat je met de oxazepam stopt.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Sterven en doodgaan

Een dier gaat dood en een mens sterft of overlijdt. Wat is precies het verschil tussen sterven en doodgaan? Is sterven en overlijden wel precies hetzelfde?
Geen reacties
25-10-2008

Groet elkaar met een heilige kus (2)

Een tijdje geleden werd er een vraag gesteld over de heilige kus. Uit het antwoord blijkt dat we dit niet letterlijk hoeven op te volgen vanwege cultuurverschillen. Maar hoe bepaal ik wat ik wel en wa...
1 reactie
25-10-2017

Vriend heeft homofiele gevoelens

Ik ben een meisje van twintig jaar en heb enkele weken verkering met een iets oudere jongen. We zijn gelukkig samen, al zijn er uiteraard ook wel twijfels. Hij heeft alleen verteld dat hij homofiele g...
23 reacties
25-10-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering