Zuivere bijbelverklaring
Ds. C. Harinck | 4 reacties | 24-02-2021| 08:02
Vraag
Een vraag aan ds. C. Harinck. Graag wil ik een zuivere bijbelverklaring aanschaffen die de zaken schriftuurlijk en grondig uitlegt en een bevindelijke toepassing maakt die overeenkomstig Gods Woord is. Nu zit ik te denken aan de verklaring van Patrick Polus en Wels. Kunt u wat zeggen over deze verklaring en er objectief de voor- en nadelen van opnoemen? De prijs is geen bezwaar voor me.
Hebt u eventueel nog andere verklaringen in gedachten die misschien ‘beter’ zijn of een goede aanvulling t.o.z. van deze verklaring? Bijvoorbeeld Dächsel of iets dergelijks. Matthew Henry vind ik erg mooi, maar legt naar mijn idee wat minder grondig de tekst uit en Calvijn is niet compleet.
Hartelijke groet, een jong lid van de Gereformeerde Gemeenten.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste jonge broeder,
Het is goed dat je het Woord wilt onderzoeken. Het is zo belangrijk dat het Woord van God centraal staat in het geloof, de prediking en de vermeerdering van kennis. Ik begrijp ook je verlangen om niet alleen een stichtelijke verklaring te lezen, maar een verklaring die de betekenis en de verbanden van een tekst meer uitlegt. Zulke verklaringen zijn niet dik gezaaid. Je noemt er reeds enkele.
Wat jij zoekt vind je meer in verklaringen van bepaalde aparte bijbelboeken en brieven. Verklaringen waar de grondtekst aan de orde komt en visies van de kerk uit het verleden. Persoonlijk heb ik wel enkele van dat soort verklaringen, maar de meesten zijn in het Engels. Patrick Polus en Wels zijn daarvoor goed te gebruiken. Ryle over de vier evangeliebeschrijvingen ook. Vooral de diepere verklaringen, die bijgevoegd zijn. Alles wat van Owen in het Nederlands te verkrijgen is. Temmink “Joh.17”; Van ‘t Veer “Mijn God is Jahwe”, Vonk “De Heilige Schrift” enz.
Maar het beste werk is toch steeds in het Engels. Wanneer je Engels kunt lezen moet je denken aan Hendriksen over de vier evangeliebeschrijvingen, Plumer de Psalmen, Hodge de brieven aan Korinthe, J. Owen de Hebreeën enz. Dus geen volledige bijbelverklaringen, maar meer gericht op en bepaald Bijbelboek.
Raadpleeg Heritage books in Grand Rapids en Banner of Truth in Edinburgh. Daar vind je veel wat je zoekt. Ook verschillende nieuwe verklaringen.
Ik hoop je wat wijzer gemaakt te hebben,
Ds. C. Harinck
Dit artikel is beantwoord door
Ds. C. Harinck
- Geboortedatum:09-04-1933
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Kapelle
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Emeritus
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
StudieBijbel van M.J. Paul, G. Van den Brink en J.C. Bette.
Hierbij ligt de grondtaal er letterlijk naast.
Hij kiest er steeds voor om los exegetische opmerkingen en commentaren te plaatsen en daarnaast toepassingen te maken, die ook weer onderling gekoppeld zijn als hij bepaalde thematiek ook op andere plekken bespreekt. Verrijkend en grondig. Maar wel compact dus.
Er zijn ook uitgaves met de grondtaal voorzien van Nederlandse synoniemen. Dat kan je ook helpen om door te dringen in de tekst.