Iemand aanspreken na transitie

Herman van Wijngaarden | Geen reacties | 01-02-2021| 14:55

Vraag

Een kennis van mij is in transitie gegaan. Hij/zij heeft zijn/haar naam laten veranderen. Ik weet niet goed wat ik er nu mee aan moet. Moet ik hem/haar nu bij zijn/haar meisjesnaam gaan noemen? Moet ik nu steeds de zij/haar-vorm gebruiken als ik het over hem/haar heb? Betreffende persoon wil dat wel en corrigeert me als ik dit niet doe. Ergens voelt het niet goed bij mij.

Mijn vraag is: kan ik vrijmoedig de nieuwe naam gebruiken en in het vervolg spreken in de zij-vorm? Ik twijfel heel erg, omdat ik denk dat hij/zij het zijn/haar transitie tegen Gods wil is ingegaan. Dit heb ik ook tegen hem/haar gezegd, maar hij/zij is het hierin helemaal niet met mij eens.


Antwoord

Beste vraagsteller,

Je hoeft het niet met iemand eens te zijn om toch de keuze te erkennen die hij/zij heeft gemaakt. Misschien kun je het vergelijken met de volgende situatie: een vriend van mij kreeg een homoseksuele relatie. Ik geloofde dat dat bijbels gezien geen goede keuze was. Toch vond ik dat ik moest accepteren dat die vriend nu eenmaal deze relatie had. Ik zei daarom dat hij en zijn vriend welkom waren op mijn verjaardag. Toen die vriend liet merken dat hij vond dat ik met zijn keuze moest “instemmen”, heb ik gezegd: dat gaat mij te ver. Je mag van mij verwachten dat ik jouw keuze respecteer, daarom is je vriend ook echt welkom bij mij. Maar je mag niet van mij eisen dat ik mijn mening over homoseksuele relaties laat varen. Er moet sprake zijn van wederzijds respect. Dus als die kennis van jou voortaan gekend wil zijn als een ‘zij’, denk ik dat je dat mag (misschien zelfs: moet) erkennen. Tegelijkertijd mag jij jouw mening houden over haar (!) transitie. Zij mag niet van jou eisen dat jij instemt met haar keuze. 

Ik denk dat er in het leven meer van dit soort situaties zijn. Mensen wonen ongehuwd samen. Daar zijn we het vanuit de Bijbel niet mee eens, maar daarom erkennen we nog wel dat deze mensen partners van elkaar zijn. Dat betekent niet dat je instemt met hun keuze, het is eenvoudigweg een kwestie van respect. 

Hartelijke groet,
Herman van Wijngaarden

Lees meer artikelen over:

transgender
Dit artikel is beantwoord door

Herman van Wijngaarden

  • Geboortedatum:
    06-02-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Driebergen
  • Status:
    Actief
38 artikelen
Herman van Wijngaarden

Bijzonderheden:

- Mede-oprichter stichting Hart van homo’s
- Auteur van o.a. ”Oké, ik ben dus homo – over homoseksualiteit en het volgen van Jezus” en “Om het hart van homo’s – pastoraat aan homoseksuele jongeren” en "Leven als vrienden – een hoge vorm van liefde"

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Leesdiensten zijn moeilijk

Ik zit met een enorm probleem. Ik kan mijn aandacht niet bij de dienst houden omdat het leesdiensten zijn die te ouderwets taalgebruik hebben en te moeilijk zijn. Nu was ik laatst op een zondag in een...
Geen reacties
01-02-2019

Francine Rivers

Mijn kinderen nemen van de bieb van school (reformatorisch voortgezet onderwijs) wel eens de boeken van Francine Rivers mee naar huis. Ik begrijp dat ze deze boeken mooi vinden, maar toch zit ik met n...
17 reacties
01-02-2013

"De Uitnodiging" van W. Paul Young

Een tijdje geleden is er een boek verschenen: "De Uitnodiging" van W. Paul Young. Het boek is een bestseller in Amerika. Het gaat over een man, wiens dochtertje is ontvoerd. Na een zoektocht worden in...
13 reacties
01-02-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering