Ouderlijk gezag na echtscheiding

Ds. W. C. Meeuse | Geen reacties | 12-10-2020| 08:03

Vraag

Is ouderlijk gezag verleend door God? Toelichting: helaas hoor je steeds vaker van echtscheidingen; en ook steeds vaker dat de moeder eenhoofdig gezag aanvraagt, met andere woorden: het ouderlijk gezag van de vader afpakt. Dit lijkt me ronduit onbijbels.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Ouderlijk gezag is door God verleend aan de ouders (en aan allen die over ons gesteld zijn - zie zondag 39, Rom. 13:1, Spr. 23:22). “Mijn zoon, hoor de tucht uws vaders en verlaat de leer van uw moeder niet” (Spr. 1:8). Het gebod is: eer uw vader en uw moeder. In antwoord 104 van de Heidelbergse Catechismus staat ook: dat ik met hun zwakheid en gebrek geduld moet hebben. 

Na een scheiding blijft moeder moeder en vader vader. Daaraan is niets te veranderen. Helaas zijn echtscheidingen vaak vechtscheidingen. En het gebeurt inderdaad dat een ouder uit de ouderlijke macht wordt gezet. Vanwege wangedrag. Of men is niet in staat een kind op te voeden. Lees Efeze 6. Daar wordt ook aan de vaders gevraagd hun kinderen niet tot “toorn te verwekken”. Maar ze op te voeden in de lering en vermaning des Heeren (Ef. 6:4, Kol. 3:21).

Vaders en moeders hebben de plicht hun kinderen op te voeden “tot eer van God en tot hun zaligheid” (Huwelijksformulier). Daarvan moeten ze doordrongen zijn. Doet een vader of moeder dat niet, in tegendeel, dan zijn ze te vermanen. Het kan in ons land zover gaan dat beide ouders (of een van de ouders) uit de ouderlijke macht ontzet worden. Dat doet de overheid. Een vrouw of man heeft dat recht niet. Dan hebben ze ook geen invloed meer op de kinderen. Maar Bijbels bezien blijven ze vader en moeder.  En is gehoorzaamheid verplicht in alles “wat recht en billijk is” (huwelijksformulier: vrouw t.o.v. haar man, maar dat geldt ook voor kinderen t.o.v. hun ouders). Daarom worden er meestal bezoekregelingen getroffen na een echtscheiding, zodat contact met vader en moeder mogelijk blijft. 

Ds. W. C. Meeuse

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
139 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Kennis van Christus en verzoend met drieënig God

Aan ds. C. Harinck. Hartelijk dank voor uw antwoord op de door mij gestelde vraag 'Uitlegkunde of inlegkunde in preek'. Zou u ook nog een antwoord willen geven op het tweede deel van mijn vraag wat we...
Geen reacties
10-10-2019

Overlijden ongelovige vrienden

In korte tijd zijn twee ongelovige vrienden van mij overleden. Ik merk dat ik dit erg lastig vind. Eigenlijk vind ik geen troost, zoals bij het overlijden van gelovigen. De gedachte aan de hel dringt ...
2 reacties
10-10-2024

In het boek "Toch Gered" komt een scene voor waarin de hoofdpersoon in de satanskerk het lied "Kumba Ya" (of "Kumba Yo") zingt (...)

In het boek "Toch Gered" komt een scene voor waarin de hoofdpersoon in de satanskerk het lied "Kumba Ya" (of "Kumba Yo") zingt. Ik herinner mij van jaren geleden dat we dit versje, oorspronkelijk geïn...
Geen reacties
10-10-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering