Materie en geest
Ds. G.A. van den Brink | 10 reacties | 03-08-2020| 13:17
Vraag
Waarmee denkt God? Aangezien hersenen stoffelijk zijn en vergaan als we overlijden, vraag ik me af waarmee God denkt.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vragensteller,
Als we de werkelijkheid proberen te begrijpen, stellen we vast dat er twee verschillende typen van bestaan zijn. Er is stof (materie) en er is geest. Hoe verhouden beide zich tot elkaar?
Veel filosofen zijn van mening dat er uiteindelijk slechts één type van bestaan is. Dat noemen we monisme, als tegenpool van dualisme. Tegenwoordig is het fysicalisme populair; volgens het fysicalisme of materialisme, is de materie feitelijk het enige wat echt bestaat, en is geest dus slechts een bijproduct daarvan, een epifenomeen (zoals dat dan heet in de filosofie).
Het lijkt erop dat je in jouw vraag het fysicalisme aanvaardt. Volgens jou is denken een bijproduct van de fysieke werking van de hersenen.
Er is echter een sterk argument tegen het fysicalisme, namelijk mentale oorzakelijkheid (in het Engels: mental causation). Een denkact of wilsact kan immers oorzaak zijn van een fysieke verandering. Als ik besluit dat ik mijn arm wil optillen en mijn arm beweegt vervolgens, is er een geestelijke oorzaak van een fysieke beweging. Daarmee is het fysicalisme weerlegd.
Het christelijke geloof stelt dat er (tenminste) twee typen van bestaan zijn, die niet tot elkaar te herleiden zijn: geest en materie. God is zuiver geest en zuiver denken, en heeft daarvoor dus geen materie nodig. Wij mensen zijn een combinatie van geest en materie, waarbij de geest zich weliswaar van de materie bedient (hersenen zijn instrument om te denken), maar de menselijke geest kan wel degelijk bestaan zonder materie. Als het lichaam sterft, keert de geest terug tot God die hem gegeven heeft (Pred. 12:7).
Met vriendelijke groet,
Ds. G. A. van den Brink
Dit artikel is beantwoord door
Ds. G.A. van den Brink
- Geboortedatum:05-01-1974
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Apeldoorn
- Status:Actief
Bijzonderheden:
-Vragen aan ds. Van den Brink kunnen tot nader bericht niet worden ingediend.
-Emeritus-predikant. Sinds september 2020 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de TUA.
-Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Persoonlijk ben ik overtuigd van ‘eindeloos bewust zijn’ door een BDE ervaring.
Door de BDE ervaring ben ik overtuigd dat wij geen hersenen (stoffelijke) nodig hebben voor ons denken, ik was met mijn denken buiten mijn lichaam.
Ook wij, net als God hebben dus geen stoffelijk lichaam nodig voor ons denken.
@WillemB Waarvan acte!
En dat het echte geloven zou beginnen waar het weten ophoudt, lijkt me in dit verband niet aan de orde. Want dan zou ik ook moeten geloven dat er leven op Mars bestaat, omdat niemand dit weet.
En inderdaad, in die zin ben ik dan liever een ongelovige!
Allereerst bedankt voor jouw open reactie. Ik heb een boek van Pim van Lommel thuis en ik geloof in jouw BDE!
Waar ik al heel lang mee worstel is het volgende: “mensen met bijvoorbeeld Dementie, hersenletsel (Contusi als Cerebri) en ADHD kunnen impulsief en agressief reageren waarbij de oorzaak in een disfunctie in de hersenen ligt. Impulsief zijn betekent “eerst doen en dan denken, waar men geen controle over heeft”. Waarom geeft God mensen deze hersenen? Is dit een straf van God? Dit veroorzaakt veel lijden, wat kun je eraan doen dat je geen controle over beschadigde hersenen hebt?
Het verbaast me dat zelfs christenen de schuld bij God leggen, maar die zelden bij zichzelf zoeken.