Mebendazol en miskraam
drs. J. de Jongh-van Hoof | 1 reactie | 24-04-2020| 08:00
Vraag
Ik heb een vraag met de titel “parasieten” gelezen. Mijn verhaal is als volgt. Met elf weken bleek ik een miskraam te hebben. Volgens de echo was het vruchtje met zeven weken gestorven. Ik heb in het begin van de zwangerschap mebendazol geslikt. Tegen wormpjes. Bij dieren mag het niet gegeven worden in de zwangerschap. Voorheen ook niet in het begin van de zwangerschap. Tegenwoordig wordt het veilig bevonden, maar toch kreeg ik een miskraam. Komt het vaker voor dat in die zin een bijsluiter niet klopt? Hierover staat volgens mij niet echt iets in het antwoord.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
1. Je legt een relatie tussen het gebruik van mebendazol en je miskraam. Daarbij de vraag: is er een relatie tussen mebendazol en het krijgen van een miskraam? Of: heb je een miskraam gehad ondanks het gebruik van mebendazol?
Een miskraam krijgen is niet leuk in geval van een welkome zwangerschap. Het is een verlies. Een miskraam komt veel voor. Bij elke zwangerschap, dus ook als er geen geneesmiddelen gebruikt worden, is er een risico van 10 tot 15 procent op een miskraam en een risico van 2 tot 4 procent op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking.
Lareb is de site over bijwerkingen en daarin staat het volgende over Mebendazol: “Mebendazol wordt beperkt opgenomen vanuit het maagdarmkanaal. Met mebendazol tijdens de zwangerschap is veel ervaring opgedaan. Deze gegevens laten geen verhoogd risico zien op aangeboren afwijkingen.”
2. Een tweede vraag is of bijsluiters altijd kloppen of volledig zijn. Bijsluiters geven onder andere de bekende bijwerkingen weer. Vaak geven deze ook aan hoe vaak een bepaalde bijwerking voorkomt. Je kunt je voorstellen dat mogelijk niet alle bijwerkingen bekend zijn (vooral bij nieuwere middelen). Wanneer een bijwerking niet in de bijsluiter staat is het mogelijk deze te melden bij Lareb.nl Wordt de ervaren bijwerking vaker gemeld, dan zal de bijsluiter worden aangepast. Lareb.nl is ook de plek waar je meer kunt lezen over een medicijn zoals mebendazol.
José de Jongh-van Hoof
Dit artikel is beantwoord door
drs. J. de Jongh-van Hoof
- Geboortedatum:30-11-1967
- Kerkelijke gezindte:Zevende-dags Adventist
- Woon/standplaats:Rijssen
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Huisarts
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
https://www.lareb.nl/tis-knowledge-screen/?id=230&name=Middelen+bij+worminfecties+tijdens+de+zwangerschap
https://www.embryotox.de/arzneimittel/details/mebendazol/