OMG
Ds. M.F. van Binnendijk | 6 reacties | 15-04-2020| 13:27
Vraag
Samen met mijn man kijk ik graag naar programma’s over het overleven in de natuur, bijvoorbeeld van Discovery en BBC. In deze programma’s worden de meeste vloeken gefilterd, er is dan een pieptoon te horen. Waar ik moeite mee heb is dat de vloek OMG niet weggelaten wordt. Is dat een reden om deze programma’s niet meer te kijken? Het gaat hier niet om bewust nagespeelde vloeken zoals in een speelfilm. Het is ook niet mogelijk om de vloekende persoon erop aan te spreken, omdat je zelf enkel toeschouwer bent.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Je kiest er bewust voor om met je man te kijken naar programma’s waarin vloeken worden weg gefilterd. Alsof er geen betere programma’s zijn. Wat sneu! Wanneer pieptonen nodig zijn om bepaalde vloeken of gespierd taalgebruik weg te filteren, wil dat nog niet zeggen dat jij ze als kijker niet zou opmerken of ontcijferen. Je weet heel goed waar de piepjes voor staan, zoals je zelf al opmerkt. Pretendeer dan niet dat programma’s mét piepjes veilig en verantwoord zijn om naar te kijken. Je hoeft niet intelligent te zijn om je (onder)bewustzijn de puntjes te laten verbinden en de piepjes in te vullen.
Na 9/11 is OMG (voor de onwetende meelezers: OMG is de afkorting van “Oh my Go(o)d(ness)!”, en is een kreet van afschuw en verbijstering) door miljoenen mensen live vernomen en daarna zelfs helemaal ingeburgerd in de Nederlandse taal, met name onder jongeren. Je kunt je daar vreselijk aan storen – terecht. Onwetend wordt de Naam des Heeren ijdel gebruikt.
Jullie zeggen echter willens en wetens (sic!) naar dit soort programma’s te kijken, waarvan je wéét dát erin gevloekt wordt. Waar ligt de grens van ijdelheid dan?
Wanneer je enkel valt over het feit dat OMG niet wordt weg gefilterd -en de vloekpiepjes verdraag je wél!- dan krijg ik toch wel ergens de indruk dat er sprake is van een zekere selectieve verontwaardiging.
Je stelt de vraag: “Is dat een reden om deze programma’s niet meer te kijken?” De vraag stellen is hem beantwoorden!
Ds. M. F. van Binnendijk
Dit artikel is beantwoord door
Ds. M.F. van Binnendijk
- Geboortedatum:30-11-1963
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Stadskanaal
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Lees ook: het weblog 'Dominee in de bajes'
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ik kijk persoonlijk ook veel van die programma's, maar moet eerlijk zeggen dat in de Engelse programma's zo goed als geen vloeken/schelden voorkomen.
Dan bedoel ik de series van bv Ed Stafford. Wordt nooit in gepiept. Is ook niet nodig omdat deze man niet scheld.
Komt op Discovery
Daar worden die mensen gefilmd tijdens overleving tochten. Geen docu opgenomen in een studio.
Dus als ze pijn hebben, schrikken of vallen, valt er dan wel eens een kracht term.