Gods Woord lijkt soms tegenstrijdig

Ds. C. Oorschot | Geen reacties | 28-01-2020| 08:07

Vraag

Word je sowieso bekeerd als je tot God bidt om bekering en het blijft doen? Dat staat toch in de Bijbel? Maar waarom sterven er dan zo veel mensen onbekeerd, terwijl die ook om bekering hebben gebeden? Als je deze tekst leest dan moet God mij zalig maken: “Laat ons dan met vrijmoedigheid toegaan tot den troon der genade, opdat wij barmhartigheid mogen verkrijgen, en genade vinden, om geholpen te worden ter bekwamer tijd.” Is dat ook waar?

Natuurlijk weet ik dat er gezegd wordt dat God ons niks verplicht is, maar dat is God toch wel, als wij aan blijven houden bij Hem? Ook begrijp ik Johannes 14:21 en 23 niet, want ik kan Zijn geboden/Woord niet bewaren en God ook niet liefhebben. Hier lijkt dat wel een eis te zijn voordat Hij zich zal openbaren en woning zal maken in je hart. Gods Woord lijkt soms zo tegenstrijdig!

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Wat deze vraagsteller aansnijdt, is voor veel kerkgangers een groot probleem. De vraag is een hartenvraag en ik heb hem gelezen, herlezen en nog eens gelezen en... Wanneer je dit probleem overdenkt, dan valt mij op dat de vraagsteller aan “hap-snap” doet. Ik bedoel hiermee, dat hij/zij wel meerdere teksten noemt, maar deze uit het verband, waarin zij staan, rukt.

Om de eerste drie vragen eens samen te vatten: Wat is bekering? Het antwoord: Ze bestaat uit drie dingen; inkeer, afkeer en wederkeer. Inkeer tot jezelf, afkeer van de zonde en terugkeer tot God. Nu, begin er maar aan; je hebt immers het Woord mee, ook het aangehaalde uit Hebr. 4, 16. Echter: daar staat in de Bijbel iets voor, beter: er staat Iemand voor, namelijk de grote Hogepriester, Jezus, de Zoon van God. De Vader gaf Hem als Middelaar tussen Zich en ons, als Hogepriester, een Hogepriester, Die tegelijk Offeraar en Offer is.

De vraagsteller heeft inderdaad gelijk: Met de eis tot bekering loop je vast, muurvast met jezelf, met je onmogelijkheid, onbekwaamheid, onwilligheid. Echter deze Hogepriester weet als Mens wie de mens is. Om het heel persoonlijk te zeggen: Hij weet wie ik ben en zoals ik ben, mag ik tot Hem komen om genade te vinden en geholpen (gered) te worden ter bekwamer tijd, dat is op Gods tijd. Wat een troost: Al wat Mij de Vader geeft, zal tot Mijn komen en die tot Mij komt, zal Ik geenszins uitwerpen (Joh. 6:37).

Ds. C. Oorschot

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Oorschot

  • Geboortedatum:
    25-08-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Stellendam
  • Status:
    Inactief
47 artikelen
Ds. C. Oorschot

Bijzonderheden:

Ds. Oorschot is op 17 april 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Zeer moeizaam huwelijk

Ik heb al jaren een zeer moeizaam huwelijk. Onze kinderen staan mede daardoor al jaren onder toezicht van jeugdzorg. Dit mede op mijn verzoek. Veel therapeutische gesprekken zijn er al gevoerd en daar...
39 reacties
27-01-2014

Stapjes van bekering

Lieve dominee uit de Gereformeerde Gemeente, Waarom worden in onze kerk bijna elke zondag de stapjes van bekering uitgelegd? Zo van, eerst Godskennis, dan zelfkennis, dan Christuskennis. Waarom is dat...
17 reacties
27-01-2012

Ouderling 'heeft' gave van scheiding der geesten

Onze ouderling (HHK) stelt de gave van scheiding der geesten te hebben. Zonder dat hij mij kent, 'weet' hij dat ik geen zaligmakend geloof heb. Ook mijn man twijfelt nu aan mij of ik wel behouden ben....
6 reacties
27-01-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering