De aarde met haar dampkring

dr. ir. Wim de Jong | Geen reacties | 12-12-2019| 08:04

Vraag

Ik zag een reportage over de kraterinslagen op de maan. Zijn die er net zoveel op de aarde of, beschermt de Heere Zijn schepping hier?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

De aarde wordt bestraald door felle, kankerverwekkende zonnestralen en gebombardeerd met hoog energetische deeltjes en brokken puin (meteorieten). Gelukkig wordt het leven op aarde daar tegen beschermd door het magnetische veld van de aarde en door de dampkring, waarin ozon de kankerverwekkende frequenties van het zonlicht absorbeert en waarin de kleine en grote stukken puin meestal verbranden (zie ook “De creatie van de aarde”). Omdat de maan geen dampkring heeft verbranden daar de stukken ruimte puin niet en slaan ze in op het oppervlak. De talloze grote en kleine kraters - met name op de achterkant van de maan die niet in de ‘schaduw’ van de aarde ligt-  laten zien hoeveel puin zich vanuit de ruimte op de aarde stort. 

De dampkring die onze aarde beschermt tegen inslaand puin is in dynamisch evenwicht tussen het nauwelijks afgekoelde vloeibare gesteente waaruit onze aarde bestaat en het ijskoude, luchtledige heelal. De dampkring wordt langzaam weggezogen in het vacuüm van het heelal, maar wat verdwijnt wordt aangevuld door verdamping van het dunne laagje water dat over de aarde ligt. Bomen en planten helpen om de dampkring vast te houden. Dit dynamische evenwicht kan echter gemakkelijk verstoord worden. Het nog steeds toenemende vliegverkeer stoot steeds meer fijnstof uit in de dampkring, waardoor de aanwezige waterdamp sneller condenseert en naar beneden komt in slagregens. De dampkring verliest daardoor haar isolerende werking tegen de felle zonnestralen die de aarde beschijnen en de temperatuur op aarde zal stijgen.

De aarde met haar dampkring en vegetatie is een prachtige, ontzagwekkende  schepping die, als een groen-blauwe uitzonderlijke parel, ligt binnen een donker, ijskoud, luchtledig en vijandig heelal. Als goede rentmeesters moeten we deze schepping verzorgen en beschermen (Gen. 2:15).

Dr. ir. W. de Jong

Lees meer artikelen over:

aarde
Dit artikel is beantwoord door

dr. ir. Wim de Jong

  • Geboortedatum:
    12-07-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Delft
  • Status:
    Actief
27 artikelen
dr. ir. Wim de Jong

Bijzonderheden:

Werkzaam als adviseur en onderzoeker van innovatie en verandering bij INI-Consult, respectievelijk INI-Research.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Opzien tegen vierde kind

Mijn vrouw en ik worden al een tijd geplaagd door een dilemma, en graag zou ik uw mening hierover horen. Wij hebben op het moment drie kinderen en mijn vrouw wil graag een vierde. Zelf zie ik daar nie...
Geen reacties
11-12-2004

Geven aan goede doelen

Mijn man en ik hebben regelmatig discussies over hoeveel geld we geven aan goede doelen. Vroeger gaf ik niet zo graag, maar steeds vaker vind ik het fijn om geld te geven, omdat ik daarmee mijn broede...
10 reacties
11-12-2010

Geloof vaarwel gezegd

Ik ben een jongen van net 19, Ik ben christelijk opgevoed en het geloof is me zo opgedrongen dat ik het vaarwel heb gezegd. Ik ben verhuisd naar Amsterdam waar ik studeer en werk. Verder ga ik naar ve...
8 reacties
11-12-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering