Jonge kinderen over de hel vertellen

A. Teerds-Gertenbach | Geen reacties | 22-11-2019| 07:59

Vraag

Hoe vertel ik de kinderen van drie en vier eerlijk over de hel zonder dat zij er bang van worden?


Antwoord

Als je met je kinderen uit de Bijbel of uit de Bijbelse geschiedenis leest, zul je verhalen tegenkomen die over de hemel en de hel gaan. Ik denk aan de gelijkenis van de rijke man en de arme Lazarus, die door de Heere Jezus verteld wordt. Op eenvoudige wijze kun je over deze twee mensen vertellen. Wat een verschil tussen Lazarus en de rijke man! Al lezend of vertellend kun je duidelijk maken, dat Lazarus op aarde arm was en tóch rijk. Hij had een nieuw hart. Hij leefde met de Heere. De rijke man leek wel een mooi leven te hebben, maar hij kende God niet. Ik schrijf het kort op, maar in het verhaal voor je kinderen kun je het leven van Lazarus en de rijke man veel uitgebreider beschrijven en jezelf en je kinderen erbij betrekken. 

Aan de hand van (o.a.) dit verhaal kun je de kinderen vertellen over de hemel. Toen Lazarus stierf, ging zijn ziel naar de hemel. Daar mocht hij -zonder ziekte en zorgen- bij de Heere zijn. En de rijke man? Hij leefde zonder God. Hij had God niet lief en ook Lazarus niet. Zou hij naar de hemel kunnen? Nee, na zijn sterven moest deze man naar een plaats zonder God en dat is de hel. Wat is dat erg. 

Ik denk dat je je nog jonge kinderen op deze manier eerlijk over de hemel en de hel kan vertellen. Ik wil daarmee zeggen dat het vertellen over de hel altijd samen zal gaan met vertellen over de Heere, Die het bidden hoort, ook van kleine kinderen. Over de zonden die we elke dag doen en dat we mogen en moeten vragen of de Heere die vergeven wil. Samen met je kinderen vraag je de Heere of ze naar Hem mogen luisteren en bij Hem mogen horen. 

In de Bijbel gaat het ook over het vuur en de pijn in de plaats waar de Heere niet is. Daar sprak de Heere Jezus Zelf meerdere keren over. Dat deed Hij om ons allen -jong en oud!- te waarschuwen. En zo kun je in het gesprek over hel én hemel op eenvoudige wijze, zonder dramatiek, doorgeven wat in de Bijbel staat. Sommige kinderen kunnen erg gevoelig zijn. Dat weet je wel van je eigen kinderen. Als dat zo is, houd dan het gesprek over de hel sober. Later zullen ze er zeker nog over horen.

En ten slotte ten overvloede: natuurlijk dreig je niet met de hel, als je kinderen stout zijn... 

Aria Teerds-Gertenbach

Lees meer artikelen over:

geloofsopvoeding
Dit artikel is beantwoord door

A. Teerds-Gertenbach

  • Geboortedatum:
    29-01-1951
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Hendrik-Ido-Ambacht
  • Status:
    Actief
45 artikelen
A. Teerds-Gertenbach

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

De HEERE onthouden wat HEM toekomt

Op welke wijze onthouden wij de HEERE dat wat HEM toekomt?
Geen reacties
21-11-2005

Problemen na scheuring hervormden

Wij zijn van dezelfde kerk, alleen is er door de scheuring in de naam wat veranderd. (Hersteld en PKN). Onze dominee preekt ook in zijn kerk en andersom. Nu gaan er bij ons veel jongeren aan het avond...
Geen reacties
21-11-2005

Geloofstwijfels

Mijn vraag is meer een vraag om hulp. Het geloofsleven is voor mij altijd heel belangrijk geweest en ik ben er afgelopen jaren veel meer mee bezig geweest dan eerder in mijn leven. Na een gesprek met ...
4 reacties
21-11-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering