Introductieweek studenten

drs. E.J. (Els) van Dijk | Geen reacties | 21-08-2004| 00:00

Vraag

Ik ga studeren aan de universiteit. Nu vraag ik mij af: er gebeuren op introductieweken veel onchristelijke dingen. Mag men wel naar zo'n week gaan? De meeste onderdelen zijn vrijwillig, maar ik heb geen idee hoe moeilijk of makkelijk het is om de onchristelijke dingen te ontlopen.


Antwoord

Introductieweken zijn vaak een mix van een aantal zaken: informerende en functionele elementen, met daarnaast ontgroeningaspecten die een onchristelijk karakter kunnen hebben. Dat laatste verschilt heel erg per universiteit en zelfs per faculteit. Wat dat betreft is een introductieweek eigenlijk het begin van een weerspiegeling van de universiteit: je kunt daar veel goede dingen leren, maar er worden ook ontzettend veel onchristelijke denkbeelden als waarheid geponeerd, met daarnaast soms een taalgebruik (van medestudenten en ook docenten) waar je geen verantwoordelijkheid voor zou willen nemen.

En toch ga je studeren... Wat mij betreft is er dus bij voorbaat geen bezwaar om naar een introductieweek te gaan, als je maar de vastberadenheid kent vanuit je principiële levensbeschouwelijke achtergrond om je van sommige programmaonderdelen nadrukkelijk te distantiëren. Je bent nu eenmaal niet verplicht om aan een drankfestijn mee te doen, om maar eens iets te noemen. Sterker nog: je geeft een duidelijk signaal af als je durft aan te geven afstand te nemen van bepaalde elementen in het programma. Je moet gewoon je oren en ogen wagenwijd open houden en alert reageren. Meestal krijg je ook wel een programma opgestuurd van de introductieweek, zodat je er goed voorbereid aan kunt beginnen. Ik zou zeggen: wees nuchter en waakzaam! En plaats jezelf vooral niet bij voorbaat in de rol van underdog. Want dat ben je juist niet! Bovendien: je gaat niet alleen... toch? Een introductieweek is overigens ook een mogelijkheid om al snel verwanten -medechristenen- bij je studie te ontdekken. Bij hen kan je verbondenheid zoeken. Wijsheid en vreugde gewenst!

Drs. Els van Dijk

Dit artikel is beantwoord door

drs. E.J. (Els) van Dijk

  • Geboortedatum:
    28-01-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
214 artikelen
drs. E.J. (Els) van Dijk

Bijzonderheden:

Voormalig directeur Evangelische Hogeschool. Nu begeleiding en advies.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

(...) Mijn vraag aan u is eigenlijk, hoe je volgens u als christen moet leven in deze tijd met allerlei media en dergelijke. Hoeveel tijd verwacht God volgens u dat je per dag besteedt aan Bijbellezen, bidden, etc. (...)

Ik heb een vraag aan drs. Els J. van Dijk. Ik heb een informatieavond van u bijgewoond over de invloed van de media van tegenwoordig. Dat maakte best wel veel indruk op me. Mijn vraag aan u is eigenli...
Geen reacties
21-08-2008

Vragen over bidden

Ik zit met veel vragen over het geloof. Allereerst over bidden. Ik bid wel, maar ik vraag me vaak af of ik wel echt bid. Ook zie ik mijn zonden eigenlijk niet. Ik weet wel dat ieder mens zondig is, ma...
2 reacties
21-08-2013

Het lukt niet op de werkvloer

Beste meneer/mevrouw. Vorig jaar heb ik mijn studie in de pedagogische richting mogen afronden. Ik ben 21 jaar en ben dus al ruim een jaar in het bezit van het diploma. Ik ben verder gaan studeren (de...
2 reacties
21-08-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering