Beleggen in aandelen
Ds. L.W.Ch. Ruijgrok | Geen reacties | 23-04-2004| 00:00
Vraag
Zijn aandelen ethisch verantwoord of waarschuwt de bijbel tegen deze vorm van beleggen en winst (of verlies) maken?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Deze vraag is niet met een eenvoudig ja of nee te beantwoorden. Ik ben geen financieel expert en ben er dus huiverig voor om in deze materie definitieve antwoorden te geven. Er zitten heel wat haken en ogen aan. Toch wil ik een paar overwegingen aanreiken.
1. Ik begin met het meest eenvoudige. Het beleggen in bedrijven die activiteiten ontplooien die haaks staan op Gods Woord is uiteraard niet ethisch verantwoord. Geen christen zal willen beleggen in Ajax, of in de Telegraaf, of in SBS6, om maar een paar voorbeelden te noemen. Ik wil maar zeggen: als je tot de aankoop van aandelen wilt overgaan, dien je je allereerst af te vragen of de activiteiten of de doelstellingen van dat betreffende bedrijf bijbels verantwoord zijn. Ik denk dat als we toets van Gods Woord aanleggen al heel wat bedrijven afvallen.
2. In de tweede plaats wil ik opmerken dat het kopen van aandelen geen gokpartij mag zijn. Juist risicovolle beleggingen trekken menige jongere aan. Waarom? Omdat die doorgaans het hoogste rendement opleveren. Maar juist met dit soort beleggingen is menigeen met de snel dalende beurzen van een paar jaar terug een vermogen kwijtgeraakt. Mijns inziens niet geheel onterecht. Maar of mensen ervan geleerd hebben? Niet voor niets zegt de Schrift: “Die rijk willen worden vallen in verzoeking en in de strik en in vele dwaze en schadelijke begeerlijkheden” (1 Tim. 6:9). Je zult niet de eerste zijn die zo gefixeerd raakt op de koers van de door jou gekochte aandelen dat de stand van de AEX je meer ter harte gaat dan het werk van God in je persoonlijk leven, maar ook in het midden van kerk en gemeente. En als dat het geval is, zitten we meteen midden in de afgodendienst!
3. Ik geloof niet dat beleggen op zich verkeerd is. Zonder belegginsgeld zou een economie zelfs niet kunnen draaien. Bovendien moeten we bedenken: ook als je je geld op een spaarrekening bij de bank hebt staat, gaat de bank met jouw inleg aan het werk en probeert mede met behulp van jouw spaarcenten beleggingswinsten te maken. Wil je echter zelf verantwoord kunnen beleggen, dan is heel wat kennis van zaken nodig. Een kennis van zaken die de meesten van ons absoluut niet bezitten en die alleen kenners en specialisten hebben. Als je toch een wat hoger rendement op je spaargeld wilt, zou ik de inleg in veilige belegginsfondsen met bepaalde beschermingsconstructies aanbevelen. Maar nogmaals, ik ben geen kenner en daarvoor moet je deskundigen raadplegen.
4. Ten slotte, laten we het vermaan van de Heere Jezus ter harte nemen: “Vergadert u geen schatten op de aarde waar ze de mot en de roest verdeft (...) maar vergadert u schatten in de hemel waar ze noch mot noch roest verderft en waar de dieven niet doorgraven en stelen” (Matth. 6:19-20).
Ds. L. W. Ch. Ruijgrok
Dit artikel is beantwoord door
Ds. L.W.Ch. Ruijgrok
- Geboortedatum:16-12-1955
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Waarder/Driebruggen
- Status:Inactief