Moeite met dierentuinen
Ds. J.J. Tigchelaar | 34 reacties | 09-08-2019| 15:54
Vraag
Aan een dominee. Veel mensen bezoeken dierentuinen, ook heel veel christelijke mensen. Eigenlijk vraag ik mij al lange tijd af of je als christen eigenlijk wel naar een dierentuin mag gaan. Het is toch nooit Gods bedoeling geweest dat de mens de wilde dieren die Hij gemaakt heeft op deze manier opsluit? En het is onzin om te zeggen dat de dieren hier goed verzorgd worden en niet onder hun gevangenschap lijden omdat ze niet beter weten. Ik geloof niet dat God het goed vindt dat wij op deze manier met Zijn dieren om gaan. Hoe kijkt u daar tegenaan?
Antwoord
1. Hoe ik daar tegenaan kijk? Laat ik beginnen met de opmerking dat sommige mensen roomser dan de paus zijn. Ze overdrijven in het volgen van hun principes. Dat vind ik enigszins in de vraag. De zogenoemde dierenrechten zijn absoluut geworden. Dat heeft nogal wat consequenties.
2. Gaat het in de vraag specifiek over wilde dieren? En waar ligt dan de scheidslijn tussen de wilde en de andere dieren?
3. In hoeverre mogen mensen over dieren beschikken? Is het houden van vee voor de slacht en de vacht wel geoorloofd? Is het houden van huisdieren en vogeltjes in volieres en vissen in een aquarium of vijver dan wel toelaatbaar= Mogen ezels, paarden, ossen, honden, kamelen en olifanten als trek- en rijdieren gebruikt worden? En de herten in het hertenkamp, de ezeltjes in de dierentuin, de paarden in de manege? En de waakhonden, herdershonden bij een schaapskudde en blindengeleidehonden?
4. Of mogen bepaalde dieren wel gebruikt worden, maar andere niet gehouden worden voor alleen bezichtiging? Blijft nog de vraag of het instellen van wildreservaten voor bedreigde diersoorten door de beugel kan.
5. In de Bijbel vinden we wel wat aanwijzingen. Adam (letterlijk: de mens) kreeg heerschappij over alle dieren, reeds in de hof van Eden (Genesis 1:26-28). Het geven van namen duidt ook op heerschappij (Genesis 2:19). Het heeft er alle schijn van dat koning Salomo al een soort dierentuin had met onder andere apen en pauwen (1 Koningen 10:22). De aartsvaders en Job bezaten (soms zeer grote) kuddes van allerlei dieren. Bestemd als ruil- en gebruiksmiddel en voor offeranden.
6. Maar tegelijkertijd waarschuwt de Schrift ook voor verkeerd gedrag ten aanzien van dieren. Deuteronomium 25:4: “Een rund mag u niet muilkorven als hij aan het dorsen is”. Spreuken 12:10: “De rechtvaardige kent het leven van zijn vee”. Ook wel vertaald als: “Een rechtvaardige zorgt goed voor zijn vee”.
7. Daarom geldt ook hier het oude spreekwoord: het misbruik heft het gebruik niet op. Terecht moet worden opgetreden tegen alle vormen van dierenmishandeling. Dat houdt echter geen absoluut verbod op het houden en bezichtigen van dieren in. Wat het laatste betreft: De rijkdom aan en verscheidenheid van door God geschapen dieren mogen wij en onze kinderen toch wel bewonderen zonder dat we de hele wereld gaan afreizen. God roept Job ook op om de machtige schepselen te bezien.
8. Wel blijft er een tussengebied: mogen paarden gebruikt worden in de strijd? De Bijbel noemt het feit dat er ruiters met paarden en strijdwagens werden gebruikt, ook in Israël, maar spreekt er geen oordeel over uit. In de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Sovjet Unie honden met een springlading op hun rug om vijandige tanks (en de hond) uit te schakelen. En zo zal er wel meer zeer dubieus gebruik van dieren zijn.
Ds. J. J. Tigchelaar
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J.J. Tigchelaar
- Geboortedatum:05-12-1931
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Putten
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Emeritus predikant en adviseur predikantenopleiding Church of Central Africa
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
De rechtvaardige kent het leven van zijn dier.
Je zit veel stresgedrag bij dieren in een teklein hokje.
Dolfinarium is de topper, dat is echt dierenmishandeling, maat een goud vis in een kom ook.
Blijf bij jezelf. Doe wat God van jou vraagt, ga niet naar andere kijken die iets wel of niet doen.
Ds. Tigchelaar zegt het heel goed.
Dat is dus echt niet waar, Zelf gezien:
een zeilhagedis met een kapotte bek, hij zat veel te klein en sprong van schrik tegen het raam.
Een ijsbeer die zogenaamd groot zit, loopt de hele tijd het zelfde paadje met de zelfde bewegingen.
Olifanten idem.
Tijger idem
Hyena's op een klein stukje... idem
Vissen met kapotte staarten, schimmel, stip...
Er zijn dierentuinen waar dieren meer ruimte hebben, maar zeker voor grote wilde dieren is het niet goed om achter een hek te zitten.
Ze hebben het niet beter en dat fokprogramma is een wassen neus, er worden echt geen in het leeuwen of tijgers uitgezet, hooguit een paar hertjes, er worden zelfs giraffe mannetjes dood gemaakt omdat ze er nergens plek voor hebben.
Fok programma met een zieke ijsbeer, met een aap die verstoten was door zijn moeder... er zijn zoveel misstanden...
Een fokprogramma is trouwens niet bedoeld om dieren uit te zetten, maar om de soort in stand te houden en om geen dieren uit het wild te hoeven halen. Niet iedere dierentuin mag bovendien fokken met een bepaalde soort. Dat is afhankelijk van het aantal beschikbaar dieren in de dierentuinen en hun positie op de rode lijst. Dat wordt bepaald door de Europees coördinator van de soort.
De huidige moderne dierentuin probeert zo goed mogelijk de natuurlijke omstandigheden na te bootsen en de beesten worden goed verzorgd.
Zolang mensen in ons eigen land het nog slechter hebben, moeten we ons vooral niet te druk gaan maken over beesten.
En inderdaad worden overtollige mannetjes van een fokprogramma gedood. Daarna worden ze aan BV de leeuwen gevoerd. Lijkt me een prima oplossing.
Overigens zou ik hier geen ethische bezwaren tegen hebben. In het wild gebeurt precies hetzelfde en op nog veel grotere schaal. Maar juist vanwege de publieke opinie van mensen die met hun tere zieltjes en niet met kennis van zaken reageren, hebben dierentuinen besloten om geen gezonde dieren meer te doden.
Maar dat hoeft nu niet meer. Stuur een cameraploeg, bij voorkeur van de BBC, er maar op uit en de beelden kunnen met iedereen worden gedeeld.
Dus zijn dierentuinen overbodig geworden omdat de kennis over uitheemse dieren ook op andere manieren kan worden gedeeld. Naturalis in Leiden wil ik in dit verband ook even noemen.
Hoe je het ook went of keert in een dierentuin zijn dieren nooit in hun natuurlijk omgeving.
Het enige nadeel van het sluiten van dierentuinen kan zijn dat mensen dan nog meer gaan reizen naar verre oorden om dieren te zien. Dan is het middel nog erger dan de kwaal.
Dus nog meer documentaires in BBC stijl!
Je zou het dieren eigenlijk moeten kunnen vragen, maar er is niet zoveel fantasie voor nodig om te bedenken dat ze liever in een veilige omgeving vertoeven waar ze goed verzorgd worden en waar de natuurlijk situatie -inclusief allerlei vormen van verrijking- zoveel mogelijk wordt nagebootst. Nog los van allerlei wetenschappelijk onderzoeksfaciliteiten in dierentuinen, waardoor we meer inzicht krijgen in gedrag en voortplanting. Zo is onder andere de spraakmakende bestseller "Chimpanzee Politics" van dr. Frans de Waal tot stand gekomen na jarenlang wetenschappelijk onderzoek in Burgers' Zoo.
Met mensen doen we bovendien precies hetzelfde. We stoppen ze in verzorgingshuizen en daar bewegen ze dan wat heen en weer met rollator of rolstoel. Niemand die daar over zeurt. Het wild in dierentuinen is gezonder en heeft in ieder geval een groter verblijf. En waarempel, we gaan ook nog eens op bezoek bij die oudjes, terwijl webcam en skype ons tijd kunnen besparen. Maar dan doen we natuurlijk alleen omdat we in een verpleeghuis geen entree hoeven te betalen ;-)
Het gaat hier om levende have en het kan gebeuren dat dieren zichzelf of anderen beschadigen. Minder erg dan in het wild, overigens. Ik zie in een bejaardenhuis ook mensen met gebreken. En daar pesten ze elkaar uit frustratie.
Zo maar een praktijkvoorbeeld: een ijsberende ijsbeer hoeft helemaal niet te betekenen dat het dier zich verveelt. In de natuur worden ze met uitsterven bedreigd. In dierentuinen niet. In Blijdorp hebben ze alle ruimte, met ook nog een flink bassin om in te zwemmen en daar maken ze ook steeds gebruik van. Bovendien wordt er door de verzorgers veel aandacht gegeven aan allerlei vormen van gedragsverrijking. In het Noordpoolgebied hebben ze geen tijd om te spelen. Daar moeten ze zien te overleven.
Blijdorp is echt niet zo goed als jij hier schrijft hoor.
Maar mocht je in eigen land willen starten, begin dan maar eens bij mensen met huisdieren. Jezelf, of je buren. Dat is pas dierenleed.
Vissen met schimmel of stip, twee weken later nog is verwaarlozing!
Met name de bul bij de olifanten zit te klein, waarom hebben ze voetproblemen?
de Hyena's zitten veel te klein, we kunnen wel iets afspreken, maar als je je verdiept in het gedrag van het dier, ook in de ijsbeer, dan kun je zien dat dit niet kan, een dierentuin kan echt wel hoor, maar bepaalde dieren kan gewoon niet...
Dit is het laatste wat ik erover zwg.
Vr gr
;)
- 1
- 2